Ferrari Daytona

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ferrari Daytona
Ferrari Daytona
Ferrari Daytona
VýrobceFerrari
KoncernFiat
Další jménaFerrari 365
Roky produkce19681973
Místa výrobyItálie
PředchůdceFerrari 275 GTB
NástupceFerrari 365 GT4 BB
KonkurenceLamborghini Miura
Karoserie2 dveřová karoserie (parametr potřebuje upřesnit)
DesignérPininfarina
Třídasportovní
Technické údaje
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ferrari Daytona, celým jménem Ferrari 365 GT/4 Daytona, je dvoumístný automobil třídy Gran Turismo vyráběný firmou Ferrari v letech 19681973.

Představen byl v roce 1968 na autosalonu v Paříži. Model dostal název podle slavného floridského okruhu v Daytoně. Na tomto okruhu získávaly vozy Ferrari četná vítězství. Vůz se vyráběl do roku 1973 v počtu 1 426 vyrobených vozů. Daytona nahradila typ 275GTB/4 a jejím nástupcem byl model Boxer. Design vozu navrhla firma Pininfarina.

Zpočátku nebyl vůz příliš úspěšný, protože měl motor uložený vpředu, jako tomu bylo u jiných vozů třídy GT, ale Daytona měla konkurovat vozu Lamborghini Miura, který měl motor uložený uprostřed. To ovšem neznamenalo, že by byl model mechanicky zastaralý. Pohon obstarával vidlicový dvanáctiválec s výkonem lehce přes 350 koní. Automobil akceleroval z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy. Maximální rychlost byla 280 km/h, což bylo o málo více než u konkurenční Miury. Číslo 356 v názvu znamenal objem jednoho válce v krychlových centimetrech a číslo čtyři za lomítkem počet vačkových hřídelí. Vůz mohl při couvání dosáhnout rychlosti až 110 km/h. Po řadu let mu náležel titul nejrychlejšího silničního vozu světa.

První vozidla měla přední reflektory zapuštěná pod krytem z plexiskla. Avšak větší část produkce měla výklopná světla. Oblíbeným provedením se stal kabriolet Spider, jehož se prodalo 165 kusů, hlavně do Spojených států.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]