Ferhadova mešita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ferhadova mešita
Mešita v zimě
Mešita v zimě
Poloha
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
ObecSarajevo
Zeměpisné souřadnice
Ferhadova mešita
Ferhadova mešita
Základní informace
Statusv provozu
Architektonický popis
Vystavěna1561-1562
Počet minaretů1
Počet kupolí1
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ferhadova mešita (bosensky Ferhadija džamija, turecky Ferhad Camii) se nachází v centrální části metropole Bosny a Hercegoviny, v Sarajevu. Vybudována byla v letech 15611562 z nařízení Ferhad-bega Vukoviće-Desisaliće, správce Bosny v době vzniku svatostánku. V současné době je chráněna jako kulturní památka.

Původ stavby je doložen z do kamene vytesaného nápisu v arabském jazyce, který je umístěn nad jejím vchodem. Existenci stavby zaznamenal také ve svých cestopisech turecký poutník Evlija Čelebi, který o ní napsal, že je pokrytá olovem. Mešita byla vybudována v době největšího ekonomického vzestupu Osmanské říše na území jihovýchodní Evropy.

V roce 1917 bylo olovo nahrazeno pozinkovaným plechem. Interiér mešity tvoří ornamentální malby původem z roku 1762, které byly roku 1878 přemalovány. Mešitu poničily požáry v letech 1879 a 1897.[1] V letech 19641965 byl proveden podrobnější průzkum stavby, který odhalil celkem pět starších vrstev maleb pod současnou. Nejstarší ornamenty byly původem nejspíše z 16. století a podobají se mešitě Aladža ve Foči.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]