Felsuma Klemmerova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Felzuma Klemmerova)
Jak číst taxoboxFelsuma Klemmerova
alternativní popis obrázku chybí
Felsuma Klemmerova
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
PodtřídaLepidosauria
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádještěři (Sauria)
Čeleďgekonovití (Gekkonidae)
Rodfelsuma (Phelsuma)
Binomické jméno
Phelsuma klemmeri
Seipp, 1991
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Felsuma Klemmerova (Phelsuma klemmeri) je ještěr, druh felsumy patřící do rodu Phelsuma, denních stromových gekonů pocházejících z Madagaskaru a ostatních ostrovů v Indickém oceánu.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Felsuma Klemmerova dorůstá 8,5–9,5 cm, patří tedy mezi malé felsumy. Je štíhlá se zašpičatělou hlavou. Ocas je stejně dlouhý jako zbytek těla. Hlava této felsumy má žlutou až zelenou barvu. Celý zbytek těla je tyrkysově zelený. Po celém hřbetu jsou nepravidelně rozmístěny malé hnědé tečky, které místy splynou v souvislou hnědou skvrnu. Na hlavě těsně za okem je černá skvrna ve tvaru kruhu. Od ní se táhne černý pruh na boku až ke kořenu ocasu. Břicho a spodek hlavy a ocasu jsou krémově bílé až žluté. Dokáže jako ostatní stromoví gekoni lézt pomocí příchytných lamel i po svislých a hladkých plochách. Jako ostatní felsumy nemá oční víčka, oči si proto olizuje jazykem.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tato felsuma se vyskytuje pouze na pobřeží severozápadního Madagaskaru. Obývá oblasti porostlé bambusem a stromy, které jsou na okraji deštných pralesů. Felsumu Klemmerovu lze nejčastěji spatřit lézt po bambusové tyči, kam klade také vejce a loví zde potravu. Žije v oblasti, kterou obývá také Phelsuma seippi a jeden z poddruhů Phelsuma abboti, Phelsuma abboti checkei. Přes den zde panuje teplota 28–30 °C, v noci pak 20–24 °C. Relativní vlhkost vzduchu je přes den v období dešťů 60–70 % a v období sucha 45–50 %. V noci se vlhkost zvedne na 80 %.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Tento gekon se živí jako ostatní zástupci čeledi gekonovití převážně hmyzem, nebo jinými bezobratlými, například pavouky. Občas ale lížou nektar z ovoce a květů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]