Felix Gironský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Felix Gironský
Svatý Felix káže gironským ženám
Svatý Felix káže gironským ženám
Osobní údaje
Datum narození3. století
Místo narozeníScillium
Datum úmrtí307
Místo úmrtíGirona
Svatořečení
Svátek1. srpen
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Felix Gironský (také znám jako Felix Africký, zemřel 304) je katalánský světec. Byl umučen v Gironě poté, co cestoval z Kartága se Saint Cucuphasem do Španělska jako misionář.

Felix se narodil ve městě Scillium (současném guvernorátu Kasserine v Tunisku,). Jeho svátek se slaví 1. srpna. Ctěn je v katolictví i pravoslaví. Rychle konvertoval ke křesťanství, byl pokřtěn a stal se jáhnem (diákonem).

Život[editovat | editovat zdroj]

Z Kartága odešel do Girony jako misionář spolu se svatým Cucufou. Zatímco Cucufa zamířil k Castrum Octavianum (obec Sant Cugat del Vallès), Felix šel dále na sever. Dorazil do Empúries a odtud odešel do Girony, kde se usadil. Hlásal tam křesťanskou víru a mezi obyvateli města si získal skvělou pověst. Římské úřady to však znepokojilo, a proto byl zatčen a následně byl umučen. Své první mučení jako zázrakem přežil: byl tažen koňmi a vhozen do moře s mlýnským kolem uvázaným kolem krku v Sant Feliu de Guíxols. Nakonec podlehl tomu, že mu vojáci rozdrásali a stáhli kůži železnými háky.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Felix byl pohřben na hřbitově na okraji města. Jeho hrob, navštěvovaný věřícími, se rychle stal poutním místem a na jeho ochranu byla postavena budova, martyrium neboli malá svatyně. Právě na základě této stavby byl postaven první románský kostel, který byl původem současné baziliky Saint-Félix a jehož původní umístění by odpovídalo současnému presbytáři. Kostel svatého Felixe je tedy nejstarším křesťanským chrámem ve městě Girona a byl jeho katedrálou až do nového zasvěcení k Panně Marii Gironské v průběhu 11. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Félix de Gérone na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]