Fafertin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fafertin
Poloha
Souřadnice
StátSýrieSýrie Sýrie
Fafertin
Fafertin
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fafertin nebo Fafirtin je vesnice v severozápadní Sýrii, která se nachází v oblasti Džebel Sem'an. Vesnice byla založena ve 4. století n. l. a v roce 2011 byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO jako součást regionu Zaniklých sídel. Jedinou archeologicky významnou stavbou je apsida kostela, jednoho z nejstarších dochovaných křesťanských chrámů na světě.[1] Při sčítání lidu v roce 2004 zde žilo 507 obyvatel.

Apsida s diakonikonem

Fafertin se nachází pod hřebenem na východním svahu kopce v centru regionu Džebel Sem'an. V okolí je orná půda a místo je obýváno etnickými Kurdy.

Ruiny kostela[editovat | editovat zdroj]

Apsida od severu

Jedinou archeologickou pozoruhodností ve Fafertinu je ruina kostela, jehož apsida se dochovala v dobrém stavu. Pokud nepočítáme domy přestavěné na kostely až později (Dura Európos, Kirkbize), jde o nejstarší dochovanou kostelní stavbu v Sýrii a pochází z roku 372, jak říká nápis nalezený Butlerem na východním překladu vstupu do jižní lodě. Kostel zmapoval H. C. Butler během archeologické expedice Princetonské univerzity v roce 1905,[2] ale od té doby se velká část stavby rozpadla. Na východním konci kostela je dodnes zachován vítězný oblouk se čtyřmi pásy a kruhem se symbolem chi rho ve středu, který zdobí úhelný kámen oblouku. S apsidou sousedily čtvercové boční komory, obě přístupné z lodí. Dveře do severní komory z boční lodi jsou zachovány dodnes. Jižní komora měla také jižní dveře vedoucí ven z kostela. Severní stěna kostela byla v podstatě vysekána z přírodní skály na svahu. Kostel měl loď o sedmi polích, s jedním vchodem na západním konci a dvěma do jižní boční lodi. Sloupové hlavice arkády hlavní lodi měly dórský a toskánský charakter, zatímco vnitřní a vnější vchody spolu s obdélníkovými okny nahoře nebyly zdobené. Z bemy (prostoru pro duchovenstvo), kdysi umístěné ve středu lodi, nezbylo nic.[3]

Detail vítězného oblouku

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fafertin na anglické Wikipedii.

  1. BURNS, Ross. Monuments of Syria: an historical guide. Rev. ed. vyd. London: I. B. Tauris, 1999. Dostupné online. ISBN 978-1-86064-244-9. 
  2. Butler, H. C. (1920). Publications of the Princeton University Archaeological Expedition to Syria in 1904-1905. Division II, Section B, Part 4-6. Leiden: Brill. pp. 327–329.
  3. Princeton University., & Butler, H. C. (1929). Early Churches in Syria, Fourth to Seventh Centuries. Princeton: Princeton University Press. pp. 33–34.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]