Evangelický kostel (Jeseník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel v Jeseníku
Evangelický kostel v Jeseníku (2021)
Evangelický kostel v Jeseníku (2021)
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevČeskobratrská církev evangelická
Současný majitelFarní sbor Českobratrské církve evangelické v Jeseníku
Architektonický popis
Výstavba1881
Další informace
AdresaJeseník, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel v Jeseníku byl vybudován v letech 18811883.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na konci 19. století se evangelíci v Jeseníku rozhodli, že zde vybudují filiálku německého evangelického sboru v Holčovicích. Stalo se tak 7. prosince 1879, kdy bylo zvoleno šest presbyterů a zřízena lokální sekce Spolku Gustava Adolfa.[1]

Fara u kostela

Stavba kostela byla zahájena 13. října 1881 a dokončena následujícího roku, interiér ještě o rok později. Stavba v celkové ceně 29 187 guldenů byla financována ze sbírek, značným obnosem na ni přispěla také princezna Marianna Oranžská (její první příspěvek činil 10 000 guldenů). V téže době byla za 14 000 guldenů postavena také fara.

Roku 1883 vznikla v Jeseníku samostatná farnost. Dne 15. října téhož roku byl kostel vysvěcen, slavnosti se zúčastnila vévodkyně Wilhelma von Mecklenburg (dcera princezny Marianny) a dále řada církevních a politických osobnosti monarchie. Farnost měla v této době asi 400 členů.

Posledním německým farářem sboru byl Siegfried Hofman, který byl po 2. světové válce odsunut s ostatními členy sboru a dále pak působil jako duchovní v Německu.

V roce 1946 vznikl v Jeseníku sbor Českobratrské církve evangelické. Jeho členy se stali evangelíci z řad nových usedlíků původem z Valašska, Slovenska i dalších míst.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Evangelický kostel [online]. Oficiální stránky města Jeseník [cit. 2014-01-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]