Evangelická kaple ve Stříteži

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelická kaple ve Stříteži
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelická kaple ve Střítežievangelická hřbitovní kaple v obci Střítež, v Moravskoslezském kraji.

Původní kaple byla postavena na hřbitově ve Stříteži v roce 1860. Kaple měla věž, ve které byl umístěn zvon o hmotnosti 117 kilogramů. V roce 1970 bylo rozhodnuto, že se kaple zrekonstruuje, ale byla v tak špatném stavu, že bylo jednodušší ji rozebrat a postavit novou.

Novou kapli navrhl architekt Gustav Nowak ve švýcarském stylu. Kaple má místo věže vysoký, betonový pylon, na jehož vrcholku je zavěšen zvon. Zrekonstruovaná kaple byla uvedena do provozu 10. října 1972.[1][2][3]

V roce 2010 prošla kaple rekonstrukcí. Byla obnovena fasáda, pylon byl pokryt pískovcem a byl instalován nový zvon.[1] Stavbu původně spravoval Farní sbor Slezské církve evangelické augsburského vyznání v Komorní Lhotce, v současné době je ve vlastnictví obce Střítež .

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kaplica ewangelicka w Trzycieżu na polské Wikipedii.

  1. a b EVANGELICKÁ HŘBITOVNÍ KAPLE VE STŘÍTEŽI - Beskydy - Historické zajímavosti - Církevní stavby a sakrální objekty - Moravskoslezský kraj - Beskydy.cz. zajimavosti.beskydy.cz [online]. [cit. 2019-08-09]. Dostupné online. 
  2. Střítež - Památky a zajímavosti. www.mistopisy.cz [online]. [cit. 2019-08-09]. Dostupné online. 
  3. Oficiální stránky obce Střítež. www.obecstritez.cz [online]. [cit. 2019-08-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-04-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]