Eric Abraham

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eric Abraham
Narození20. století
Kapské Město
Povolánífilmový producent
OceněníEvropská filmová cena za nejlepší film (2014)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Eric Anthony Abraham, (* Kapské Město, Jihoafrická republika) je britský televizní, divadelní a filmový producent a vydavatel knih.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v jihoafrickém Kapském Městě. Své mládí prožil na tamním předměstí Wynberg. Ve svém rodném městě studoval i na univerzitě. Následně na pozici zpravodaje pracoval pro jihoafrickou zpravodajskou agenturu a svými reportážemi přispíval také do The Guardian či do BBC. Během listopadu roku 1976 ho kvůli jeho novinářské práci zatkli a v lednu 1977 se mu povedlo přes Botswanu uprchnout do Spojeného království.[1][2] Do Jihoafrické republiky se nesměl vrátit po dobu patnácti let.

V roce 1992 patřil Abraham mezi návštěvníky Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kde byl uváděn jím produkovaný snímek režiséra Jiřího Menzela nazvaný Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina.[3] Seznámil se tu tehdy s režisérem Janem Svěrákem, s nímž natočil film Kolja.[3] Později vzájemně spolupracovali i na dalších filmech.

Vstup do divadla Fugard

Se svou manželkou Sigrid Rausingovou a s Philipem Gwyn Jonesem založil Abraham roku 2005 vydavatelství „Portobello Books“ a v témže roce zakoupili časopis Granta i s jeho vydavatelstvím Granta Books. V únoru roku 2010 Abraham spoluzaložil v Kapském Městě divadlo Fugard, které je pojmenováno po jihoafrickém dramatikovi Atholu Fugardovi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eric Abraham na švédské Wikipedii.

  1. South Africa History Online, läst 2014-05-10
  2. Eric Abraham [online]. Londýn: Portobello, 2014-06-06 [cit. 2018-07-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. a b ŠMÍD, Darek. Příběh filmu Kolja. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2013. 138 s. ISBN 978-80-204-2782-3. Kapitola Film za padesát franků, s. 27. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]