Dylan Wiliam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dylan Wiliam
Dylan Wiliam v roce 2006
Dylan Wiliam v roce 2006
Rodné jménoDylan Ap Rhys Wiliam
NarozeníSeverní Wales
PracovištěUniversity College London
King's College London
Známý díkyVzdělávací hodnocení
Významná dílaZavádění formativního hodnocení
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dylan Ap Rhys Wiliam je britský pedagog a emeritní profesor vzdělávacího hodnocení na UCL Institutu vzdělávání, který žije v Bradford County na Floridě.

Vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Wiliam vystudoval gymnázium Whitchurch v Cardiffu a gymnázium Altrincham pro chlapce ve Velkém Manchesteru. Ve vzdělávání pokračoval na University of Durham (bakalář přírodních věd, 1976), Open University (bakalář humanitních věd, 1983), Polytechnic South Bank (inženýr, 1985) a London University (PhD, 1993).

Výzkum a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Zaměřuje se na profesní rozvoj učitelů. Jeho kniha z roku 1998, Inside the Black Box, kterou napsal s Paulem Blackem, byla úspěšnou polemikou formativního hodnocení s více než 100 000 prodanými kopiemi. Své myšlenky demonstroval v dokumentárním seriálu BBC z roku 2010 s názvem The Classroom Experiment, ve kterém byla zapojena třída z Hertswood School. Tyto myšlenky dále rozpracovává ve své knize Embedded Formative Assessment z roku 2011 (česky pod názvem Zavádění formativního hodnocení vyšla v roce 2016), která popisuje pět klíčových strategií efektivního formativního hodnocení ve třídě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dylan Wiliam na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]