Dvořákova vila (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dvořákova vila
Základní informace
Slohfunkcionalismus
ArchitektJan Kaplický
Výstavba1966 - 1969
StavebníkFrantišek a Ludmila Dvořákovi
Poloha
AdresaNa Dobešce 1239/1, Praha 4 - Braník, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dvořákův rodinný dům je jediná novostavba architekta Jana Kaplického v Česku, zasazená na místě se širokým výhledem na kopci nad Braníkem. Dále v Praze před emigrací do Velké Británie (1968) navrhl rekonstrukci podkroví domu ze 16. století, úpravu rodinného domu Jaroslava Dietla na Ořechovce a pamětní desku Franze Kafky v Kaprově ulici.[1]

Projekt[editovat | editovat zdroj]

Projektem malého a stavebně nenáročného rodinného domu s ateliérem splnil architekt požadavky stavebníků – čtyřčlenné rodiny výtvarníků Františka a Ludmily Dvořákových, přátel svých rodičů. Stavba, kterou vedl a prováděl sám majitel, probíhala i v době, kdy Kaplický opustil Československo a natrvalo se usadil v zahraničí. Původní majitelé obývají dům dodnes.

Jan Kaplický, který svou vizi architektury budoucnosti v plné míře rozvinul až v rámci ateliéru Future Systems, založeného v roce 1979, se ve světovém měřítku proslavil technicky náročnými projekty obydlí inspirovaných zařízením kosmických stanic a kabin letadel, ekologickými studiemi originálních organických tvarů nebo návrhy rodinných domů polozapuštěných do terénu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dvořákův rodinný dům, pocházející z rané fáze architektovy tvorby, nezapře vliv českého meziválečného funkcionalismu. Jedná se o bílý kubus s úzkými vertikálními průřezy okenních otvorů a několika „industriálními“ detaily (prostým kovovým vstupním schodištěm, žebříkem na střechu). Stavba je zakomponována do klesajícího terénu a její přízemí se otvírá na uměle navezenou zahradní terasu. Hlavní vstup z ulice směřuje do dispozičně velmi jednoduše řešeného prvního patra, rozděleného po stranách strmého schodiště na obytný prostor s kuchyní a dvě ložnice. V přízemí se nalézá ateliér a třetí ložnice.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dům s ateliérem pro F. Dvořáka [online]. Archiweb [cit. 2022-04-04]. Dostupné online. 
  2. Robert Oppelt: Na návštěvě v pražské vile od Jana Kaplického. In: iDnes.cz, 7. února 2009. MF Praha. [cit. 2020-08-12]. Dostupné online.