Durru Shehvar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Durru Shehvar
Princezna Dürrüşehvar
Princezna Dürrüşehvar
Úplné jménoHatice Hayrie Ayse Dürüsehvar Sultan
Jiná jménaDürüsehvar Azam Jah
Narození26. ledna 1914
Üsküdar, Istanbul
Úmrtí7. února 2006 (92 let)
Paříž, Francie
Národnostturecká
Občanstvíindické, francouzské
RodOsmané
DynastieOsmanská dynastie
Manžel/kaAzam Jah (1931–70)
DětiMukarram Jah (1933–2023)
Muffakham Jah (* 1939)
Otecsultán Abdulmecid II.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Princezna Hatice Hayriye Ayşe Dürrüşehvar Sultan (26. ledna 19147. února 2006) byla dcera Abdulmecida II, který byl posledním sultánem Osmanské říše a posledním chalífou Islámu. Díky sňatku byla nositelkou titulu princezna provincie Berar. Před rozpadem říše byla sultánkou a vysoce postavenou členkou dynastie (do roku 1922). 

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Princezna se narodila v Üsküdaru v Istanbulu v době, kdy byl pád Osmanské říše už téměř jistý. Její otec, sultán Abdulmecid II., odešel do exilu do Paříže v roce 1924, kdy byl sesazen z trůnu Mustafou Kemalem Atatürkem

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Po útěku sultánské rodiny do exilu byla Shehvar požádána o ruku perským šáhem Rezou Pahlavím a egyptským králem Fuadem I. Oba panovníci ji chtěli jako nevěstu pro své dědice, Muhammada Rézu Pahlavího a Farúka I. Nakonec se ale 12. listopadu 1931 provdala za Azama Jaha, posledním vládcem města Hajdarábád. Její první sestřenice, princezna Niloufer se provdala za Moazzama Jaha, který byl bratrem jejího manžela. 

Svatba princezny Shehvar se konala na jihu Francie a oddal je Maulana Shaukat Ali (bratr Maulana Muhammada Ali Johara, vládce Chalífátu v Indii).

Pozdější život [editovat | editovat zdroj]

Princezna Dürrühsehvar s jejím otcem Abdülmecidem II a jejím manželem  Azamem Jahem, v roce 1931

Po narození jejích synů, prince Mukarrama Jaha v roce 1933 a prince Muffakhama Jaha v roce 1939, si vzala plně na starost jejich výchovu. Oba princové se vzdělávali v Británii a později se oženili s ženami z Turecka. Jako nástupce jejího manžela na trůn byl jmenován jejich prvorozený syn a jeho potomci. 

Princezna se stala první ženou, která slavnostně otevřela letiště, které se vybudovalo v Hajdabárádu ve 40. letech minulého století. Taktéž slavnostně otevírala velkou nemocnici Osmania. Nechala postavit nemocnici s názvem Dětská & Všeobecná nemocnice Durru Shehvar, která byla určitě především pro ženy a děti ve starém městě Hajdabárád. V roce 1939 také otevřela nemocnici na koleji muslimské univerzity Aligarh.  Její poslední veřejné vystoupení ve městě bylo, když předsedala u slavnostního zahájení  Stříbrného Výročí Nizamského muzea v roce 2000. Naposledy navštívila Hajdabárád v roce 2004.

Tituly [editovat | editovat zdroj]

Její sultánská a vznešená výsost princezna Hatice Hayriye Ayşe Dürrüşehvar Sultan, Říšská princezna Osmanské říše, Princezna province Berar.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Princess Durru Shehvar na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]