Dr. Krvemsta aneb Jak se nám vedlo po bombě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dr. Krvemsta aneb Jak se nám vedlo po bombě
AutorPhilip K. Dick
Původní názevDr. Bloodmoney, or How We Got Along After the Bomb
PřekladatelRobert Hýsek
ZeměUSA USA
Jazykanglický
Žánrsci-fi román
Datum vydání1965
Česky vydáno2000
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dr. Krvemsta aneb Jak se nám vedlo po bombě (1965, Dr. Bloodmoney, or How We Got Along After the Bomb) je sci-fi román amerického spisovatele Philipa K. Dicka.[1][2] Název románu je narážkou na film Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) režiséra Stanleyho Kubricka.[3]

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Postkatastrofický příběh popisuje Zemi po jaderné válce, kde se snaží na troskách civilizace a mezi hordami zmutovaných zvířat přežít izolované komunity přeživších lidí. Jediným pojítkem mezi takovýmito komunitami je astronaut Walt Dangerfield uvězněný na orbitě, který lidem ze svého satelitu přeposílá vzkazy, pouští hudbu a čte romány.

Fyzik Bruno Bluthgeld (což je v němčině Bloodmoney) je díky svým chybným propočtům při testech jaderných zbraní v atmosféře odpovědný za vyvolání jaderné války a následné katastrofy. Veřejná nenávist jej přivedla na pokraj šílenství spojeného s megalomanií. Domnívá se, že má nadpřirozené magické síly, pomocí kterých může ve chvíli, kdy bude ohrožen, zničit svět. Bluthgelda zneškodní mutant Hoppy Harrington, který je bez rukou a nohou, ale vládne telekinetickými silami. Nenávidí normální lidi, terorizuje jednu venkovskou komunitu a chce ovládnout Dangerfieldův satelit. Je však zneškodněn jiným mutantem.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Martin Šust: Slovník autorů anglo-americké fantastiky 1. A-K, Laser, Plzeň 2003, str. 166
  2. Dr. Bloodmoney, or How We Got Along After the Bomb at the Internet Speculative Fiction Database
  3. The SF Site Featured Review: Dr. Bloodmoney

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]