Doplňkové světlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Související informace naleznete také v článku Světlo ve fotografii.
Typické tříbodové svícení v ateliéru se zadním světlem (protisvětlem) pro vytvoření prostorového vjemu a kontrastu mezi pozadím a objektem uprostřed; světlo vlevo je hlavní, zprava doplňkové

Doplňkové světlo (anglicky fill light, fill-in nebo zkráceně fill) je světlo, které využívá fotograf, kameraman, osvětlovač v divadle nebo na koncertu, nebo jiný tvůrce obrazové scény. Doplňkové světlo doplňuje světlo hlavní, redukuje kontrast scény a prokresluje stíny.

V tradiční černobílé fotografii se osvětlení skládá ze tří světel: hlavního, doplňkového a zadního. Hlavní světlo odhaluje kontury objektu, doplňkové prokresluje stíny a tím snižuje kontrast, zatímco zadní zdůrazňuje pozadí. Jako čtvrté může být použito ještě protisvětlo.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Doplňkové světlo je často měkčí a samozřejmě také méně intenzivní než hlavní světlo. Poměr mezi světlem a stínem závisí na požadovaném efektu.

Například doplňkové světlo je zastoupeno pouze v malém množství v případě, kdy hlavní světlo dává scéně velký kontrast, jako je to například při technice low-key. Naopak bude využito velmi (poměr bude poloviční a více) při osvětlení technikou high-key, kdy je potřeba malý kontrast.[1]

Alternativou k použití přímého zdroje světla je možné odrážet hlavní světlo pomocí odrazné desky.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]