Dobrý pastýř (Marius Kotrba)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dobrý pastýř
Základní údaje
AutorMarius Kotrba
Popis
Materiálbronz
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dobrý pastýř je vysoká bronzová plastika sousoší, kterou vytvořil český akademický sochař Marius Kotrba (1959–2011). Plastika se nachází u vesnice Podhoří (Lipník nad Bečvou) u dálničního úseku Lipník nad BečvouHranice na dálnici D1 v okrese Přerov v Olomouckém kraji.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Marius Kotrba získával informace a konzultoval návrhy díla Dobrý pastýř také s evangelickým farářem Vladimírem Kopeckým. Tématem se stala pasáž z Bible z Nového zákona z 10. kapitoly Evangelia podle Jana o Dobrém pastýři. Jednou symbolickou rovinou díla je tedy Ježíš Kristus jako dobrý sebeobětující a chránící pastýř, který se dobře stará a pečuje o ovce – lidi. Dobrý pastýř je bronzové sousoší téměř 4 m vysoké kráčející postavy pastýře s pastýřskou holí a ovce, která se k postavě vine. Sousoší má hmotnost cca 1300 kg, je na vyvýšeném místě a je dobře viditelné pro řidiče z dálnice. Druhou symbolickou rovinou díla je ochrana řidičů na cestách. Pastýř je symbolem dobré péče zaručující řád a život a zároveň má řidiče-člověka vést a chránit, protože by bez něj sešel z cesty, zabloudil, nedojel či havaroval. Třetí symbolickou rovinou díla je námět pastýře přicházejícího s ovečkou z Valašska (odkud pochází Marius Kotrba) a dívajícího se na dálnici a do Moravské brány. Smutným paradoxem je, že autor sousoší sám zemřel v autě, když dostal infarkt. Plastika byla vytvořena v dílně uměleckého lití Waller-Matějíček v Moravských Knínicích. Dílo bylo instalováno v roce 2011 po autorově smrti.[1][2][3]

V roce 2017 bylo dílo poničeno zloději kovů.[2]

Dobrý pastýř symbolicky navazuje na Kotrbovu „podobnou“ sochu Svatého Kryštofa – patrona lidí na cestách, která stojí v blízkosti dálničního obchvatu Olomouce.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Marius Kotrba – Dobrý pastýř | Českobratrská církev evangelická Zlín. zlin.evangnet.cz [online]. [cit. 2021-09-26]. Dostupné online. 
  2. a b Zloděj kovů poničil sousoší u D1, pastýřovu ovci se pokusil obrat o bronz. iDNES.cz [online]. 2017-03-31 [cit. 2021-09-26]. Dostupné online. 
  3. a b Motoristy na dálnici u Lipníku střeží čtyřmetrový Pastýř. www.osu.cz [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]