Dmitrij Kovtun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dmitrij Kovtun
Narození25. září 1965
Moskva
Úmrtí4. června 2022 (ve věku 56 let)
Moskva
Příčina úmrtícovid-19
Alma materMoskevská vyšší vojenská velitelská škola
Povoláníagent a podnikatel
ZaměstnavatelKGB
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Dmitrij Vladimirovič Kovtun (19654. června 2022[1]) (rusky Дмитрий Владимирович Ковтун) byl ruský obchodník a někdejší agent sovětské tajné služby KGB.

Společně s dalším bývalým agentem KGB Andrejem Lugovým se setkal s Alexandrem Litviněnkem krátce před tím, než byl Litviněnko hospitalizován pro otravu poloniem. Sám Kovtun byl později v Moskvě také hospitalizován vzhledem ke kontaminaci poloniem.

Kovtun a Lugovoj se znají od dětství, oba pocházejí z vojenských rodin a vyrůstali v sousedství. Společně studovali také vojenskou akademii v Moskvě v 80. letech 20. století a společně poté pracovali pro KGB. Po kolapsu Sovětského svazu oba pracovali pro soukromé bezpečnostní agentury.[2]

Kovtun byl původně vyšetřován v případu jako svědek, ale v roce 2012 ho britská prokuratura obvinila z vraždy Litviněnka, byl na něj vydán zatykač a Rusko bylo požádáno o jeho vydání.[3] V březnu 2015 informoval Kovtun britské úřady, že je připraven předložit důkazy o své nevině. V červenci 2015 ale tvrdil, že údajně nebyl schopen se zkontaktovat s příslušným ruským vyšetřovatelem, aby mu vydal povolení mluvit o utajených skutečnostech. Podle britských komentátorů Kovtun soud napálil.[4] Dne 4. června 2022 oznámila ruská tisková agentura TASS, že Kovtun zemřel na následky onemocnění covid-19.[1][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Agent odsouzený za podíl na vraždě zběha Litviněnka zemřel na následky covidu. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2022-06-04 [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. 
  2. Alexander Litvinenko poisoning: move to extradite second murder suspect
  3. Británie vydala zatykač v kauze Litviněnko
  4. Ruský agent Kovtun nevypovídal, nedostal soudní povolení, Česká televize, 27. července 2015
  5. Zemřel bývalý ruský agent Kovtun. Británie ho vinila z otravy Litviněnka poloniem. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2022-06-04]. Dostupné online.