Dlouhá cesta (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dlouhá cesta
Původní názevWalk to remember
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka101 minut
Žánrdrama
PředlohaNezapomenutelná cesta
NámětNicholas Sparks
ScénářKaren Janszen
RežieAdam Shankman
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleShane West
Mandy Moore
Peter Coyote
Daryl Hannah
ProdukceDenise Di Novi
Hunt Lowry
HudbaMervyn Warren
KameraJulio Macat
StřihEmma E. Hickox
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 25. ledna [2002]]
Produkční společnostDi Novi Pictures
DistribuceWarner Bros.
Rozpočet11,8 milionů dolarů
Tržby47,5 mil. $[1]
Dlouhá cesta na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dlouhá cesta (v anglickém originále A Walk to Remember) je americký romantický film z roku 2002 natočený podle v originále stejnojmenného bestselleru úspěšného amerického spisovatele Nicholase Sparkse (česky vyšel jako Nezapomenutelná cesta). Děj filmu je zasazen do poloviny 90. let 20. století do Beaufortu v Severní Karolíně (na rozdíl od předlohy, která se odehrává na tomtéž místě, ale na konci 50. let). Téma filmu se zabývá problematikou lásky mezi dvěma původně nepříliš kompatibilními mladými lidmi (v kolektivu úspěšným, ale značně neukázněným a povinnosti zanedbávajícím chuligánem a konzervativní, zbožnou a slušně vychovanou dcerou pastora). Silná láska je zde motorem, který napravuje, ukázňuje, učí víře a toleranci a překonává náboženské a povahové rozdíly.

Filmu se celkově dostalo převážně negativní či rozporuplné kritiky (recenzentům se často nelíbila „kýčovitost a přeslazenost filmu“, „nahrubo a nedomyšleně zpracovaný děj“, „chyby ve střihu a zpracování scén“ či „ideologické vyznění filmu“), u diváků však byl poměrně úspěšný a představitelka hlavní dívčí postavy, Mandy Moore, získala několik ocenění a nominací za svůj herecký výkon. Mimo USA, kde byl kladně hodnocen zejména v konzervativních křesťanských kruzích, získal film mimořádnou oblibu zejména na Filipínách, v Singapuru a Polsku.

Je ironické, že někteří recenzenti a diváci kritizovali děj a jeho hrdiny jako vzdálené realitě, protože to vše bylo vytvořeno podle skutečnosti. Předobrazem pro hlavní dívčí postavu byla Sparksova sestra Danielle († 2000).[2] Podrobněji viz v článku Nezapomenutelná cesta.

Od knižní předlohy se film výrazně liší i tím, že je v něm explicitně řečeno, že hrdinka zemřela (kniha byla napsána ještě před smrtí Sparksovy sestry, film byl natočen až po ní).

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Tržby[editovat | editovat zdroj]

Film vydělal 41,2 milionů dolarů v Severní Americe a 6,2 milionů dolarů v ostatních oblastech, celkově tak vydělal 47 milionů dolarů po celém světě. Rozpočet filmu činil 11,8 milionů dolarů. Za první víkend docílil třetí nejvyšší návštěvnosti, kdy vydělal 12,1 milionů dolarů.

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Na recenzní stránce Rotten Tomatoes získal ze 103 započtených recenzí 27 procent s průměrným ratingem 4,1 bodů z deseti. Na serveru Metacritic snímek získal z 26 recenzí 35 bodů ze sta. Na Česko-Slovenské filmové databázi snímek získal 73 procent.

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Mandy Moore si za roli odnesla Filmovou cenu MTV v kategorii objev roku. Film získal tři nominace na cenu Teen Choice Awards: objev roku, nejlepší chemie, nejlepší polibek. Nakonec získal dvě ceny ze tří (kromě nejlepšího polibku).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. http://www.nicholassparks.com/Novels/AWalkToRemember/BackInfo.html Archivováno 9. 6. 2007 na Wayback Machine. Sparksovo vyjádření na jeho oficiálních stránkách

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]