Diskuse s wikipedistou:Ondrej fiala

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Horst (diskuse) 27. 9. 2012, 20:52 (UTC)

Pane doktore, přidávám se k přivítání a blahopřeji k prvním článkům. S autorskými právy je to ošidné — člověk „zvenku“ (např. administrátor) nemůže poznat, zda jste nebo nejste autorem zkopírovaného textu, a kopírování odjinud je častou chybou začínajících wikipedistů. Také platí, že jakmile něco napíšete na Wikipedii, může to kdokoli doslovně kopírovat dál (s uvedením zdroje), čili v případě zkopírování textu někoho jiného nestačí, aby uvolnil práva „jen pro Wikipedii“, ale musel by je uvolnit pro kohokoliv k jakémukoli účelu. Vím, že je s tím víc práce, ale aby se předešlo problémům, je vždy lépe přeformulovat původní text vlastními slovy. O něco takového jsem se na Vašem článku pokusil — a protože o Vašem oboru nevím bohužel téměř nic, prosím o kontrolu, jestli jsem tam nenapsal nějakou faktickou chybu. Druhá věc, na kterou bych chtěl upozornit, je nutnost dokládat všechna fakta citacemi, podobně jako v odborné literatuře. Nikde jsem např. nenašel informaci o tom, že NPF je jedinou organizací, která se cíleně věnuje neuropsychiatrickým onemocněním. Mohl byste, prosím, pro toto tvrzení najít nějaký zdroj? (Možná jsem ho jen přehlédl.). Ještě jednou vítám a přeji hodně úspěchů jak zde, tak i ve všech Vašich náročných a záslužných aktivitách.--Sapfan (diskuse) 28. 9. 2012, 16:23 (UTC)
Hezký den, děkuji za zprávu, i za předformulování textu, zkontroloval jsem ho a provedl malé stylistické úpravy a jednu úpravu faktickou (původně uvedená psychofarmakologická společnost se jmenuje správně neuropsychofarmakologická společnost). Jinak k tomu, že je NPF jedinou organizací v ČR zaměřenou na problematiku neuropsychiatrie - doposud v ČR existovaly 3 hlavní odborné společnosti - Česká neurologická společnost, zaměřená zejmána na problematiku neurologie, Česká psychiatrická společnost, zaměřená na psychiatrii a Česká neuropsychofarmakologická společnost, zaměřená na léčbu psychofarmaky. Samozřejmě, že se v některých aspektech aktivity NPF a těchto společností překrývají, nicméně problematice neuropsychiatrie se doposud žádná společnost cíleně nevěnovala. Myslím ale, že to zatím nikde (v žádném periodiku) explicitně řečeno nebylo. Toto pondělí vyšel v Lékařských listech o NPF rozhovor, ze kterého je tato skutečnost myslím patrna, nicméně rozhovor není volně přístupný na internetu, takže na něj nemohu odkázat. Mám pdf článku, ale jeho zveřejněním bych zas porušil autorská práva vydavatele (mohu Vám ho ale poslat na mail, chcete-li :). Každopádně, pokud je s tou poslední větou problém, tak navrhuji odstranit "jediná", popřípadě odstanit celou větu. Srdečně zdraví --O.F. (diskuse) 28. 9. 2012, 17:39 (UTC)
Pane doktore, děkuji za obsáhlou odpověď a dodatečné opravy. Citovat můžete samozřejmě i tištěnou publikaci, ke které neexistuje online verze (šablona „Citace periodika“, použil jste ji už v článku Tourettův syndrom — jen by se tentokrát nevyplnil parametr "url"). To by možná bylo pro tento případ nejlepší řešení. Hodně zdaru! --Sapfan (diskuse) 29. 9. 2012, 05:45 (UTC)

Externí odkazy[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za příspěvky v článcích. Prosím jen, abyste do hesla Touretteův syndrom nevracel dané 2 externí odkazy, ty už tam nepatří (viz WP:EO), stejně jako obrázek ATOSu (má charakter propagace na konkrétní sdružení v tématicky obecném článku o syndromu, viz také WP:PG). Jedná se o článek zaměžený na syndrom, nikoli na ATOS. Pokud samotné obč. sdružení splňuje encyklopedickou významnost, pak dané odkazy a obrázek patří právě tam. Děkuji za pochopení a přeji příjemné editování.--Kacir 28. 9. 2012, 03:51 (UTC)

Pane doktore, udělal jsem Vám v článku Touretteův syndrom několik drobných změn — především jsem smazal opakované odkazy na výraz Tik (zpravidla se odkazuje jen při prvním výskytu daného termínu) a místo toho doplnil dva jiné na související články. Blahopřeji k zajímavému článku a přeji hodně zdaru ve všem.--Sapfan (diskuse) 28. 9. 2012, 16:40 (UTC)

Dobrý den! Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí editace stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. --Marek Koudelka (diskuse) 28. 9. 2012, 10:58 (UTC)