Diskuse s wikipedistou:Mircea/Archiv2012

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Reference x Literatura (Komské jezero, Adda)[editovat zdroj]

Objasněte mi prosím důvod likvidace reference u italské řeky. Z celého průvodce se jí věnuje jen pár řádek, kniha o ní není, proto ji uvádět jako literární zdroj není IMHO vhodné. Chcete takto likvidovat všechno?, bez zdůvodnění? pak bych se na doplňování hesel vykašlal.--Zákupák 4. 1. 2012, 09:49 (UTC)

Nerozumím tomu, proč referovat tímto odkazem že "patří mezi nejhlubší v Evropě" nebo že "protéká Komským jezerem", když tyto informace v článku nejsou napsány na základě právě tohoto zdroje. Tyto informace budou obsaženy ve většině publikací o jezeře a řece. Pak bychom měli plné články podobných referencí a články pak ztrácejí přehlednost pro editování. Zda ponechat v sekci "Literatura" ponechávám na Vás, netrvám na tom, jistě by se našla aktuálnější literatura v češtině, která se jezeru a řece věnuje více. Mircea 4. 1. 2012, 09:57 (UTC)
Pak je jasné, že se Itálii přestávám věnovat, nemá to smysl. Dělejte si co chcete.--Zákupák 4. 1. 2012, 10:08 (UTC)

Všiml jsem si teď, že před časem proběhl přesun Narva (řeka) na Narva (přítok Finského zálivu) (přes mezistav Narva (Finský záliv)). Vaše zdůvodnění "pokud je více řek stejného jména rozlišují se rozlišovačem (přítok ...)" nechápu, protože o žádné jiné řece tohoto jména článek není a nedaří se mi vygůglit ani jinou řeku téhož jména (a na jiných wikipediích ji také nenacházím), takže nejspíše ani nikdy nebude. Narva (řeka) mi připadá jako mnohem intuitivnější označení, než to současné. --Mmh (diskuse) 5. 3. 2012, 14:14 (UTC)

Aha, až poté jsem si všiml, že jsem se překoukl, že ten první přesun jste nebyl Vy, nýbrž Kusurija. Už jsem mu poslal dotaz. --Mmh (diskuse) 5. 3. 2012, 14:20 (UTC)

ano přesně tak, já jsem za buď Narva (řeka), pokud je jedna, nebo Narva (přítok Finského zálivu), Narva (přítok ...), atd. - takto standardně to používám pokud jde o všechny vodní toky. Mircea (diskuse) 6. 3. 2012, 09:56 (UTC)

Nadmořské výšky hladin jezer[editovat zdroj]

Ahoj! Teď jsem koukal na Největší jezera ve Spojených státech amerických a jedna věc by se mi v podobných tabulkách líbila: nadmořské výšky hladin. Šlo by to dodat? Miraceti 26. 3. 2012, 11:00 (UTC)

jasně určitě ano, postupně bych všechny tabulky směroval minimálně do stavu jako jsou největší jezera v Řecku, pokud máte čas a sílu tak se zapojte. Mircea (diskuse) 26. 3. 2012, 11:49 (UTC)

Dobrý večer, koukal jsem na Vaše změny v seznamu jezer Litvy, ale nepochopil jsem, co bylo Vaším záměrem, když je jezero Baltieji Lakajai v tabulce uvedeno dvakrát. Předpokládám, že jde o nedopatření a že jedno z nich mělo být Juodieji Lakajai. Nechtěl bych Vám zasahovat do Vaší koncepce, takže až to uvedete na pravou míru tak, jak jste si to představoval, doplním patřičné údaje. Zatím nevím, co jste tím měl na mysli... Hezký zbytek dne i týdne přeji. --Kusurija (diskuse) 29. 3. 2012, 19:55 (UTC)

opraveno, díky za upozornění, otazníky můžete doplňovat. Mircea (diskuse) 29. 3. 2012, 20:01 (UTC)

Hlavní články kategorií[editovat zdroj]

Dobrý den, narazil jsem při prohledávání dumpu databáze na množství (přes 3600) kategorií, které obsahují červený odkaz na hlavní článek totožný s názvem kategorie, namátkově jsem pár z nich prohlédl a často jste to byl vy, kdo tam přidal šablonu {{Hlavní článek}} (bez parametru) generující ten odkaz. Přitom u některých kategorií si moc nedovedu představit, co by takový hlavní článek obsahoval (například Kategorie:Španělské seznamy, Kategorie:Šachistky, Kategorie:Údolí podle pohoří), nebo si dovedu představit obsáhlejší seznam, ale pod obvyklým názvem Seznam + genitiv (například Kategorie:Údolí v TatráchSeznam údolí v Tatrách, Kategorie:Sopky v EvropěSeznam evropských sopek), nebo souhrnný článek pod jiným názvem (například Kategorie:Řeky ve SlovinskuVodstvo Slovinska) apod.

Chci se vás tedy zeptat, jestli jste pouze mechanicky přidával šablonu bez zvážení pravděpodobnosti vzniku takového článku (některé tyto editace jsou až 4 roky staré) a tedy je možné šablony odebrat, případně parametrem nadefinovat jiný název hlavního článku, nebo jste měl nějaký jiný záměr (a jaký). Děkuji za odpověď. --Milda (diskuse) 30. 4. 2012, 07:49 (UTC)

Řešením může být:
  • Seznam+2.pád (příp. ponechání současného stavu) (údolí, sopky, řeky ale třeba i herečky, šachistky) - jde v podstatě o konvenci pro pojmenovávání seznamů
  • Co se týká kategorií seznamů (Kategorie:Španělské seznamy) tam může být lepší místo hlavního článku umístit nějakou vhodnou šablonu, aby bylo vidět jaké seznamy daného státu už jsou a jaké ještě nejsou
  • Obecně jsem proti plošnému rušení odkazů na neexistující hlavní články kategorií bez koncepce. Pokud nějaká kategorie skutečně nemůže mít hlavní článek bylo by dobré aspoň jednou větou či šablonou vysvětlit obsah této kategorie.
  • Pokud bude k tomuto problému někde na wikipedii otevřena diskuse dejte mi vědět, zapojím se. Obecně však momentálně mám času na wikipedii spíše méně než více. Mircea (diskuse) 30. 4. 2012, 13:06 (UTC)

Zdravím, už podruhé jste do článku Velký rybník (přírodní rezervace) přidal odkaz Rybnišťský velký rybník, což by ani tak nevadilo, kdyby se nejednalo o přesměrování na výše zmíněný článek, tudíž je úplně zbytečný. Ono totiž prakticky nemá smysl mít článek o rezervaci, i o rybníce. Navíc jsem v článku nechal infobox o rybníce. Jinak jsem se ve spolupráci s jinými wikipedisty pokusil vytvořit článek o malém potoce na pokraji encyklopedické významnosti, kdybyste měl ještě nějaký nápad, byl bych rád, viz Lesenský potok. Přeji hezký zbytek dne.--Mirek256 5. 5. 2012, 15:08 (UTC)

Rybnišťský velký rybník si zaslouží vlastní článek jako je tomu i u jiných rybníků (např. Bohdanečský), které jsou součástí rezervací. Článek jsem vytvořil. Příslušnou úpravu článku o rezervaci nechávám na Vás. Případně dejte vědět pokud to mám udělat já. Mircea (diskuse) 5. 5. 2012, 15:28 (UTC)
Ještě k rybníku, jsem velice na pochybách, že se správně jmenuje Rybnišťský velký rybník, mapy.cz uvádí jen Velký rybník, stejně jako papírové mapy, které mám doma. A i jiné zdroje, já jej tu tak nepojmeval, a myslím že ani vy. Článek o rezervaci nechte prosím být, dva články nevadí, i když podle mne v tomto případě nemají smysl.--Mirek256 5. 5. 2012, 15:54 (UTC)
OK, pojmenování je dle literatury, kterou jsem uvedl, kde je takto uveden a Velký rybník je uvedeno jako druhý název. Článek o rezervaci tedy nechávám být pouze z něj přebírám informace týkající se rybníku včetně zdrojů. Mircea (diskuse) 5. 5. 2012, 15:58 (UTC)

Pisa (rozcestník)[editovat zdroj]

Hezký den přeji, nepřehánějte, 98 km dlouhý tok s průtokem 8,49 m³/s snad už není potok? (Pisa) ;-) --Kusurija (diskuse) 22. 5. 2012, 12:12 (UTC)

Dík za opravu. To byl překlep, při přepisu z pl wiki a kopírování řádků. Mircea (diskuse) 22. 5. 2012, 17:31 (UTC)

Diskutoval jste ty přesuny někde? Takhle si standartizaci nepředstavuju. Srovnejte třeba Seznam jezer v Česku a Seznam jezer ve Slovinsku. Každý článek je o něčem úplně jiném. Navíc máme taky článek Největší jezera v Česku. Co chcete dělat s tím? --Vachovec1 (diskuse) 25. 8. 2012, 21:29 (UTC)

Seznam ve Slovinsku není dodělaný - je třeba doplnit podle sl wiki, ten v Česku bude třeba předělat - Největší .. a Seznam .. budou sjednoceny - jsou zbytečně duplicitní. Mircea (diskuse) 26. 8. 2012, 18:20 (UTC)
Vzhledem k prvnímu ohlasu, který by nemusel být poslední - pro další diskusi k tomuto tématu sem založil diskusi zde: Diskuse_k_Wikipedii:WikiProjekt_Geografie#Seznamy (řek, jezer, ostrovů, ....) Mircea (diskuse) 26. 8. 2012, 18:37 (UTC)

Здравствуйте. Кашгар/Кызылсу по Таджикистану не протекает. Образуется слиянием Кабаатсу и Маркансу. Проставил координаты в Рувики. Мастер теней (diskuse) 2. 10. 2012, 05:31 (UTC)

Ошибся, ну раз уж написал, оставлю — координаты есть. Мастер теней (diskuse) 2. 10. 2012, 05:35 (UTC)
По Таджикистану не протекает: J-43-II. Мастер теней (diskuse) 2. 10. 2012, 09:15 (UTC)

Smatri zdes: (http://www.philipp-bittner.com/Bse/GOGO-KONG/1136.htm : КАШГАР, К ы з ы л с у, река на 3. Китая и в СССР (верховья в Тадж.и Кирг. CCP). Дл. 765 км (в т. ч. 685 км на терр. Китая), пл. басе, (с р. Гёздарья) 90,8 тыс. км2. Берёт начало на склонах Алайского и Заалайского хр., в верховьях имеет горный характер; в низовьях протекает по Кашгарской равнине, орошая крупный (св. 2,5 тыс. км2) оазис. Cp. расход воды в низовьях 77 м3/сек, макс. ок. 500 М3/сек, летнее половодье, значительный твёрдый сток. Ранее К. впадал в Яркенд, в наст, время теряется в песках Тограккум. На К.- г. Кашгар.) Jest tam možno kakaja što nibud drugaja zdrojnica v tadžikistane.... Mircea (diskuse) 4. 10. 2012, 22:46 (UTC)

Úmoří Baltského moře[editovat zdroj]

Děkuji moc za článek. Máte v úmyslu jej ještě někdy rozšiřovat? Tedy myslím Vy osobně. Třeba víte o nějaké mapce, kde by byly hranice úmoří vyznačeny? --Kusurija (diskuse) 10. 11. 2012, 15:57 (UTC)

Určitě chci v nejbližší době dodělat minimálně tabulku povodí, která pod toto úmoří spadají. Mircea (diskuse) 10. 11. 2012, 17:03 (UTC)
Jediná vhodná mapka je na stránce Úmoří a to je mapka celé Evropy, z které by to bylo možné pro začátek vytvořit - v tomto směru přivítám jakoukoli pomoc. Také se mi zatím nepodařilo najít rozlohu úmoří. Mircea (diskuse) 10. 11. 2012, 17:03 (UTC)
[1], plocha úmoří je kolem 1,5 milionu km2 zhruba, zatímco plocha moře samotného je kolem 377 000 km2. --Kusurija (diskuse) 10. 11. 2012, 18:51 (UTC)

Přesunul jsi seznam největších rybníků v Plzeňském kraji na jiný název a tím jsi zcela změnil reálnou míru jeho dokončenosti – z úplného výčtu na extrémně děravý pahýl. Rád bych předpokládal tvou dobrou vůli, ale vidím v tom jen nepromyšlenou snahu narvat článek do škatulky, do které ale nepatří. Dej prosím věci do pořádku: buď jej vrať na původní jméno a nebo jej rozšiř v kompletní seznam rybníků Plzeňského kraje (literatura pro to existuje). Jelikož Wikipedii nesleduji, nečekám a velmi pravděpodobně nebudu číst odpověď – nech tedy za sebe mluvit své činy. --Adam Hauner (diskuse) 11. 11. 2012, 10:16 (UTC)