Diskuse s wikipedistou:MartinNovak989

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu
Editační okno Wikipedie. Pod ním speciální znaky. Pomlčka je označena červenou tečkou a textem „Pomlčka“
Krátká pomlčka (–) je označena červeným kroužkem, dlouhá pomlčka (—) modrým kroužkem.

Dobrý den, rádi bychom Vás upozornili na rozdíl mezi spojovníkem, což je toto: (-), a pomlčkou, což je toto: (–). Vidíte ten rozdíl?

Spojovník se používá logicky pro spojování slov, jako je například Brno-střed. Spojovník tedy spojuje především dvě slova nebo dvě části slova v jeden celek a vkládá se bez mezer. O použití pomlčky si můžete přečíst zde. Prosím, abyste místo spojovníku používal(a) pomlčku.

Jak se pomlčka vkládá?

V nástrojové listě nad editačním prostorem článku se vedle rozbalovací nabídky Vložit nalézá tlačítko se symbolem řeckého písmena omega (Ω). Když na tlačítko kliknete tlačítkem myši, rozbalí se seznam speciálních písmen a symbolů. V sekci Symboly můžete nalézt dva druhy pomlček – krátkou a dlouhou. Ty se nalézají na prvním řádku, vedle sebe, vpravo od speciálních závorek (『』) a vlevo od odrážek (·, •). Doporučuje se používat výhradně krátkou pomlčku (–), dlouhou (—) však lze užít, pokud si to vyžaduje vylepšení čitelnosti obsáhlého textu. Nyní na příslušnou pomlčku klikněte myší a ta se vloží do textu. Viz obrázek.

Krátkou pomlčku vložíte též podržením klávesy Alt a navolením číselného kódu 0 1 5 0, po uvolnění klávesy Alt se pomlčka objeví v textu. Stejně můžete vyvolat dlouhou pomlčku, jen použijte číselný kód 0 1 5 1.

Doufám, že teď už si nebudete plést tyto dvě „čárky“ a v pravou chvíli použijete spojovník nebo pomlčku. Děkuji. S pozdravem --Vít Karásek (diskuse) 7. 12. 2023, 09:18 (CET)Odpovědět

Děkuji za upozornění. Chyba už se určitě nebude opakovat. Hezký zbytek dne. --MartinNovak989 (diskuse) 7. 12. 2023, 13:58 (CET)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:50 (CEST)Odpovědět