Diskuse s wikipedistou:Lenka.horejsi

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatelky Czeva v tématu „Zdroje a vnitřní odkazy

Budete-li mít jakékoliv otázky, neváhejte se na mě obrátit např. na mé diskusní stránce. Můžete se také dotázat celé komunity na stránce Potřebuji pomoc nebo v každotýdenní online poradně. S přáním příjemného zbytku dne, --Czeva (diskuse) 4. 3. 2023, 15:53 (CET)Odpovědět

Zdroje a vnitřní odkazy[editovat zdroj]

Dobrý den/Ahoj, děkuji za vaše/tvé příspěvky do Wikipedie. Vzhledem k faktu, že na Wikipedii začínáte/začínáš, dovoluji si ještě vysvětlit úpravu provedenou nyní v článku o ČK, jež velmi souvisí s informacemi na odkazech výše. Prosím, nevnímej(te) přepsané úpravy osobně či negativně, ale jako automatickou práci zkušenějších wikikolegů – wikipravidla jsme se museli většinou velmi podobnou přirozenou cestou postupně naučit všichni a všichni jsme zároveň byli svědky přepsání některých vlastních úprav kvalitnějšími :)

  1. Zdroje: Ideálně by všechny vkládané informace měly obsahovat zdroje vámi vkládaných tvrzení. Informace ve Wikipedii musí být důvěryhodné. Wikipedie je terciární zdroj, takže nezjevná fakta, názory, teorie a argumenty mohou být uvedeny v článku pouze tehdy, pokud již byly publikovány důvěryhodným a respektovaným nebo jinak ve vztahu k tématu společensky významným zdrojem. V článku by měl být tento zdroj vždy uveden. Jakákoliv nezjevná informace, která není ověřitelná a která nemá uvedený zdroj, může být vymazána. Pro více informací nahlédněte do závazných pravidel Ověřitelnost a Žádný vlastní výzkum. JAK OPRAVIT: zkuste v souladu s pravidly Wikipedie najít zdroj, který zmiňuje onu vámi/tebou vloženou informaci a přímo za odpovídající text v článku je nutné vložit kurzor, kliknout na tlačítko Citace, a pak už většinou stačí jen vkopírovat url (https...) nebo ISBN toho zdroje a uložit; Wikipedie citaci vytvoří.
  2. Vnitřní, tzv. modré odkazy: na stránce odkazované vlevo najdete/najdeš mj. informaci, že „opakovaný odkaz na stejný článek by se v textu neměl opakovat vícekrát po sobě. Obvykle ho vytvoříme jen při první zmínce o dané věci. U rozsáhlejších hesel můžeme na stejný článek znovu odkázat i v jiných částech textu, ne však blízko sebe.“ Modré odkazy jsou důležité, takže je rozhodně vkládej(te) dál, například s malým nasměrováním dostupným z vlastní Domovské stránky.

Děkuji za pochopení a přeji mnoho radosti při dalších editacích. --Czeva (diskuse) 4. 3. 2023, 15:53 (CET)Odpovědět