Diskuse s wikipedistou:Farran

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte[editovat zdroj]

Díky za rozšíření článku Dějiny Francie, jen tak dál. --Japo ¿ 17:55, 8. 12. 2007 (UTC)

Dějiny Francie[editovat zdroj]

Ahoj, koukám, jak pěkně rozšiřuješ článek Dějiny Francie, a tak bych pro tebe měl několik rad. Článek je už nyní poměrně rozsáhlý, a to je zpracován teprve do konce středověku. Bývá zvykem takováto rozsáhlá témata rozdělovat do několika dílčích článků a v tom hlavním ponechat stručnější informaci, článek pak působí především jako „rozcestník“ pro podrobněji zpracovaná podtémata.

Druhou věcí, kterou jsem chtěl, je, že by bylo dobré doplňovat do textu zdroje jednotlivých (především méně známých nebo sporných) informací. Myslím, že až článek dokončíš, tak by se mohl stát Dobrým a nejspíš i aspirovat na Nejlepší, a v takové situaci jsou ty zdroje poměrně výrazně požadovány. A byla by škoda, kdyby se ten článek mezi oficiálně nejlepší na Wikipedii nemohl zařadit.

Jinak přeji hodně úspěchů a poklidné psaní a pokud bys cokoli potřeboval, jsem ochoten (pokud budu schopen) poradit, jen s psaním článku ti nepomohu, historie není mou silnou stránkou. --Reaperman 22:17, 23. 12. 2007 (UTC)

Galie x Galové[editovat zdroj]

Myslím, že ta šablona by snad šla. Možná ještě jedna věc a tou je řádek "Keltové (Galové)". Já bych ho úplně klidně vypustil (nadpis pravěk ponechat), páč už je tam Galie, která obsahuje takřka shodné informace. Tím jsem se dostal k záležitosti, o které bych s Tebou rád podiskutoval, ovšem nečekám, že nalézt shodu bude snadné. Na rovinu říkám, že mi článek Galové připadá zbytečný. Jednak na wikipedii by žádný text neměl být duplikován (dějinami Španělska se neinspiruj, související články vznikly za velmi zvláštních a vypjatých okolností), jednak to, co napíšem o Galech (keltských kmenech v Galii), platí o Keltech obecně. A nikde není psáno, že v článku Galie by měl být jen stručný výpis historických událostí. Ostatně historie nejsou jen události, ale i kultura, náboženství, společnost atd, takže nevidím důvod, proč se pokoušet to nějak štěpit ;-) S pozdravem --Decebalus 12:46, 5. 2. 2008 (UTC)

S Galy a Galií souhlasím, myslím že máš pravdu. Nemám též rozhodně o historii představu jen jako o výpisu událostí, problém je ten, že dle mého názoru většina uživatelů v článku o historii očekává politické dějiny. Nechci je podávat suše, chci z nich vytvořit poutavý příběh. Avšak měl jsem dojem, že nynější uspořádání článku Galie trochu narušuje plynulost toho příběhu. Chtěl jsem proto z článku vytáhnout informace o etniku, které Galii obývá, a odlišit je od informací o Galii jako o územním celku. (Přesunuté texty se samozřejmě musí v článku Galie vypustit a nahradit kratší verzí, která se zapracuje do samotného textu, protože jak říkáš, události se s kulturou, náboženstvím atd. navájem prolínají a podmiňují.) Takže toto byla motivace pro vytvoření článku o Galech. Současnou podobu nepovažuji za hotovou, práce jsem zanechal hned na začátku, ale hodlám se k ní vrátit.
Další věc je ta, že Galové a Keltové přece jen není to samé. Galové nebyli všichni Keltové. Myslím, že vysvětlit toto, by mělo být hlavním smyslem článku Galové. A tím se dostáváme k další možnosti, která by mohla být kompromisem. Článek Galové by měl rozsah přibližně delšího úvodu a zaměřil by se převážně na odlišení pojmů Galové a Keltové a obsahoval by odkaz na „článek Galie, v němž by bylo možno nalézt informace o dějinách, společnosti, kultuře a mytologii Galů“. Například. Co tomu říkáš?
A nakonec jeden drobný dotaz: nejsem schopen nalézt, co bylo první a co bylo odvozeno z čeho — Galie nebo Galové? Přeju pěkný den. Farran 11:47, 9. 2. 2008 (UTC)

U Galie jsou ty zmínky o kultuře a společnosti nezbytné kvůli následující pasáži romanizace. Já jsem se domníval, že chceš psát článek o Galech myšleno keltských kmenech v Galii (výše ztučněno), pokud ovšem chceš, aby článek Galové pojednával o obyvatelích daného území, připadá mi to asi tak užitečné jako články Kypřané resp. Keňané. Myslím, že takové tu nikdy nevzniknou. Místo Galů by proto bylo lepší psát o Keltech, Ligurech, Vasconech, Germánech a jiných etnikách na území Galie. Samozřejmě v samostatných článcích.

Moje představa je zhruba takováto: ponechat Galii jak je, Galové přesměrovat na Galii a v Keltech udělat pasáž o Keltech v Galii (klidně přesunem úvodu Galů), stejně jako o Keltech v Hispánii, Británii, nebo na jiných místech (jak to mají na Celt).

Ohledně drobného dotazu odpovím otázkou: Co bylo dříve, Francie nebo Francouzi? Myslím, že ty pojmy vznikly současně a kdyby ne, stejně je to úplně jedno. Mimochodem můj zcela laický názor, který jsem snad nikdy nepsal (neboť by to byl vlastní výzkum), je, že původní latinský termín Galli vznikl v době, kdy se Římané s nimi poprvé setkali. Tedy někdy kolem roku 387 př. n. l. (390 př. n. l. ?). S pozdravem --Decebalus 17:58, 12. 2. 2008 (UTC)

Pardon, špatně jsem se vyjádřil. Měl jsem na mysli etymologii těch slov. Ta slova vznikala postupně, nikoli naráz. Je téměř jisté, že nejprve vzniklo slovo Galové a pojem Galie je mnohem pozdějšího data. Potřeboval jsem spíš pomoct s hledáním dobrého zdroje pro toto tvrzení. Příklad s Francií a Francouzi mimochodem není analogický.
Existují články jako Francouzi, Britové... Neříkám nic o tom, jak kvalitně jsou zpracované, ale v tištěných encyklopediích podobné články zpravidla nechybějí. Užitečné rozhodně jsou. Územní celek a jeho obyvatelé jsou pojmy, které si zaslouží každé vlastní článek. V článku o Kypřanech se může rozebírat jejich etnický původ, fyziologie, barvaa pleti, tradice, zvyky, jazyk atd. To se do článku o Kypru nemusí hodit. Na fr.wiki článek fr:Peuples gaulois (Galové) mají. Opravdu si nemyslím, že by to, co napíšeme o Galech, platilo o Keltech obecně. Pojem Galové je umělý, stejně jako Galie. Hranice Galie stanovil Caesar územím, které dokázal dobýt. Zdejším obyvatelům se pak začalo říkat Galové. Vzhledem k pozdějšímu vývoji se Galové začali odlišovat od Keltů. To všechno by se mělo podle mně někde vysvětlit. Ale nejlepší asi bude, jak říkáš, udělat pasáž v článku Keltové a rozdíl mezi Kelty a Galy též vysvětlit v článku Galie. Myslím, že je to dobré řešení. Jsme v tom tedy zajedno? --Farran 18:31, 12. 2. 2008 (UTC)

Jednu věc moc nechápu, zdroj pro ten předpoklad "Galové dříve než Galie" nemáš, ale jseš si tím jistý. Odněkud si to přece musel vyčíst ;-) Já nemám nic proti popisu obyvatel Galie v nějakém článků nebo článcích. Ovšem podle mého názoru by o tom měly pojednávat spíše články Keltové, Germáni, Vasconi nebo Akvitáni, Ligurové případně severoitalští Venetové. Ty Kypřany a Keňany jsem zmiňoval pro to, že, jak asi víš, žádná etnika Kypřané ani Keňané neexistují. Kypr obývají Řekové a Turci, takže proč psát o Kypřanech, když se obyvateli tohoto ostrova zabývají jiné články? Podobně bysme mohli založit články Belgičané, Švýcaři, Rakušané atd. Jestli Caesar stanovil hranice Galie, to bych si netroufl tvrdit, spíše že stanovil Rýn za předěl mezi Germány a Kelty.

Protože si přesně nejsem jistý, jaký je Tvůj návrh řešení, uvedu svoji představu uspořádání oněch článků. Galové redirect na Galie a "Tvůj" úvod Galů přesunout do Keltů. Jsi ochotný toto akceptovat? --Decebalus 20:39, 13. 2. 2008 (UTC)

Wikiprojekt historie[editovat zdroj]

ahoj, napadlo mě vytvořit nový wikiprojekt historie a rád bych znal tvůj názor :-). Máš-li nějaké nápady či připomínky, napiš mi je prosím na tuto stránku. Jakákoliv spolupráce je vítána. :-) --Mozzan 31. 8. 2008, 10:32 (UTC)

Urgentně opravit[editovat zdroj]

Prosím Vás o pomoc. Snad nebude zas tolik vzdálena oblasti Vašich zájmů. Jedná se o článek Vídeňské inspirace české architektury 18. století. Má být zrušen a je mi mimo jiné vytýkáno, že v článku uvádím i jiné architektonické vlivy, než typicky vídeňské. Co se týče italského vlivu na dějiny české architektury, není mezi mými zdroji rozpor. Nicméně francouzským vlivem, který měl později přijít do Čech z Vídně si nejsem jist. V době trvalého ohrožení od Turků žádná typicky vídeňská architektura prý neexistovala. Francouzská klasicistní architektura měla být pak částečně Vídní převzata a rozšířit se do Čech. Zdroj: přednášky dr. Černého na VŠUP. Bohužel to spěchá a nemohu tudíž nic dalšího shánět. Pokud nevíte, nic se neděje. Chtěl jsem to jen zkusit. (Mám dojem, že Wikipedisté jsou ovlivněni mými předchozími neúspěchy a už mi nevěří. Nevím, kde o tom diskutují.) Děkuje Chomsky 2. 6. 2010, 12:18 (UTC)

Žádost o recenzi: Joska Skalník[editovat zdroj]

Zdravím, rád bych požádal o recenzi článku o Joskovi Skalníkovi, za níž předem děkuji. --Jan Polák (diskuse) 12. 3. 2013, 08:22 (UTC)