Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Arid

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení. Jedudědek 01:08, 3. 3. 2008 (UTC)


Oceňuji vaši snahu upravit článek grafologie, ale 30 editací na článek v tak krátkém čase je příliš.

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. --Limojoe 02:10, 3. 3. 2008 (UTC)

Dovolím několik připomínek k vaší úpravě ve výše jmenovaném článku. Díky předně za pokus o korektní citaci resp. použití referenci v článku, nicméně k úplnosti je potřeba ještě na konci článku uvést odstavec ve formátu

==Reference==
a dále tag <references/> .

K samotné referenci, kterou jste uvedl, lze uvést další námitku, a sice že jde o citaci webu bez uvedeného autora, a popravdě řečeno wikipedie příliš neuznává anonymní blogy případně webové stránky nerenomovaných autorit jako vhodnou referenci. Prosím vás proto spíše o dohledání nějaké bibliografie v papírové podobě (viz šablona bibliografie). --Limojoe 05:34, 3. 3. 2008 (UTC)

Sečenov[editovat zdroj]

Děkujeme Vám za Váš příspěvek. Pouze upozorňuji, že jména osob do Wikipedie zapisujeme včetně rodných jmen - tedy právně Ivan Michajlovič Sečenov ** Zdravím --MiroslavJosef 10:38, 1. 6. 2008 (UTC)

Dobrý den, chci se zeptat, zda články Purkyňův jev a Ivan Michajlovič Sečenov nejsou doslova opsány z knihy. --Jvs 07:59, 2. 6. 2008 (UTC)

Nejsou opsány doslova, ale některé věty jsou stejné jako v knize. Tedy některá slovní spojení jsou stejná, ale celý odstavec je zkrácenou (zhruba poloviční) verzí toho, co je v knize u Plhákové. (Zrovna jsem se uvedné pojmy učil a zjsitil jsem, že na wiki chybí, tak jsem je chtěl doplnit. Neznám přesná pravidla pro přepis stručného slovníkového hesla.) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Arid (diskuse)

Bohužel výpisky, zvláště z velmi krátkého textu, jsou odvozeným dílem a tedy je bez souhlasu původního autora nelze umístit do Wikipedie.
Vhodným postupem k eliminaci tohoto problému je najít si k danému tématu vícero zdrojů (čím více, tím lépe), přečíst je a dělat si heslovité poznámky u jednotlivých fakt, které by se měly objevit ve Vašem výsledném textu. Následně zapomenout na původní texty, vzít si tyto poznámky, vymyslet vlastní logickou strukturu budoucího článku ve Wikipedii, uspořádat fakta podle ní a formulovat je vlastními slovy. Jednotlivá fakta je pak možno opatřit příslušnými referencemi na zdroj, z nějž bylo čerpáno. Fakta sama předmětem autorského práva nejsou, chráněn je způsob jejich vyjádření. Postup, který jsem naznačil minimalizuje nebezpečí vzniku odvozeného díla, které by bylo zatíženo právy původních autorů a tedy by ho bez jejich souhlasu nebylo možno uvolnit pod licencí GFDL. --Beren 17:11, 9. 6. 2008 (UTC)
Ještě poznámku: Purkyňův jev, Ivan Michajlovič Sečenov, Ivan Petrovič Pavlov (část) jsem označil jako porušení práv, popřípadě u už existujícího článku revertoval. Je mi líto, vím, že jste to vkládal s dobrou vůlí, ale musel jsem to udělat. Děkuji za pochopení. --Beren 17:19, 9. 6. 2008 (UTC)

Samozřejmě to chápu, neberu to nijak osobně, příště to zkusím zásadněji přeformulovat. Jde o to, že u tak stručných a přesných pojmů jako je Purkyňův jev, které jsou přesně a jasně definovány, se přeformulovávání podobá vaření z vody - "aby bylo ještě více vody" - jestli mi rozumíte. :-) Arid