Diskuse s wikipedistou:89.190.91.217

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Horst
Zaregistrujte se
Zaregistrujte se
Vítejte ve Wikipedii, otevřené encyklopedii!

K prohlížení ani k editaci článků ve Wikipedii se nemusíte přihlašovat, ale vytvoření účtu je jednoduché a rychlé a poskytne vám mnoho výhod, například:

  • Používání takového uživatelského jména, které si vyberete. Nemusíte poskytovat žádné své osobní údaje, skutečné jméno ani e-mail.

Přihlášení vám zpříjemní uživatelský zážitek:

  • Možnost ukládat nové stránky nebo úpravy stávajících stránek bez nutnosti opisovat protispamový kontrolní kód
  • Možnost zobrazovat seznam všech vašich příspěvků.
  • Možnost používat seznam sledovaných stránek, do kterého si můžete přidávat stránky, které vás zajímají.
  • Možnost přizpůsobit si vzhled a chování Wikipedie podle vlastního vkusu.

Přihlášení vám rozšíří možnosti přispívání:

Přihlášení vám umožní lépe se zapojit do společné práce na Wikipedii:

Jen do toho, zaregistrujte se!
Editační okno Wikipedie. Pod ním speciální znaky. Pomlčka je označena červenou tečkou a textem „Pomlčka“
Krátká pomlčka (–) je označena červeným kroužkem, dlouhá pomlčka (—) modrým kroužkem.

Dobrý den, rádi bychom Vás upozornili na rozdíl mezi spojovníkem, což je toto: (-), a pomlčkou, což je toto: (–). Vidíte ten rozdíl?

Spojovník se používá logicky pro spojování slov, jako je například Brno-střed. Spojovník tedy spojuje především dvě slova nebo dvě části slova v jeden celek a vkládá se bez mezer. O použití pomlčky si můžete přečíst zde. Prosím, abyste místo spojovníku používal(a) pomlčku.

Jak se pomlčka vkládá?

V nástrojové listě nad editačním prostorem článku se vedle rozbalovací nabídky Vložit nalézá tlačítko se symbolem řeckého písmena omega (Ω). Když na tlačítko kliknete tlačítkem myši, rozbalí se seznam speciálních písmen a symbolů. V sekci Symboly můžete nalézt dva druhy pomlček – krátkou a dlouhou. Ty se nalézají na prvním řádku, vedle sebe, vpravo od speciálních závorek (『』) a vlevo od odrážek (·, •). Doporučuje se používat výhradně krátkou pomlčku (–), dlouhou (—) však lze užít, pokud si to vyžaduje vylepšení čitelnosti obsáhlého textu. Nyní na příslušnou pomlčku klikněte myší a ta se vloží do textu. Viz obrázek.

Krátkou pomlčku vložíte též podržením klávesy Alt a navolením číselného kódu 0 1 5 0, po uvolnění klávesy Alt se pomlčka objeví v textu. Stejně můžete vyvolat dlouhou pomlčku, jen použijte číselný kód 0 1 5 1.

Doufám, že teď už si nebudete plést tyto dvě „čárky“ a v pravou chvíli použijete spojovník nebo pomlčku. Děkuji. S pozdravem--Horst (diskuse) 7. 3. 2019, 11:18 (CET)Odpovědět