Diskuse s wikipedistkou:Karakal/archiv

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte ve Wikipedii :-) Díky za první příspěvky, doufám, že přibude hodně dalších. Pár rad a doporučení

  • podpis se do diskuse vloží automaticky, když napíšete ~~~~
  • směle rovnou editujte. Pokud myslíte, že je něco špatně, nebo by bylo logičtější jinak, změňte to rovnou.

Wikimol 08:04, 12. 10. 2004 (UTC)

Chtěl bych vás požádat, jestli byste mohla zároveň s články uspořádat i kategorie Kategorie:Biologie. Zjevně tam nějaké chybí (obratlovci...). Pokud potřebujete nějaké základní informace k práci s kategoriemi, pomohu, pokud budu vědět. Začít se seznamováním se dá třeba článkem Wikipedie:Kategorie. Jinak jsem rád, že se biologie konečně někdo ujme :-) --Mojža 15:00, 12. 10. 2004 (UTC)

Uf! K pochopení systému kategorií jsem potřebovala docela dost času. Buď je to složité, nebo já jsem natvrdlá. Takže kategorie nějak zpracuju, ale bude to chvíli trvat. Jo a objevil se ještě jeden biolog, ale ten je spíš přes řasy, tak snad taky přispěje. Karakal 17:11, 12. 10. 2004 (UTC)

Malá připomínka k těm kategoriiím: články se nazařazují do všech nadřízených kategorií, stačí do té nejbližší. Dříve se používalo slovo Category, teď už funguje české Kategorie, ale oboje je funkční. Složité se to zdá snad jen na první pohled, to se podá :-)
Ještě jsem měl asi dodat, že ty kategorie se vnořují do sebe a vytvářejí stromovou strukturu, což by asi mohlo odpovídat i struktuře dělení v biologii.
--Mojža 17:23, 12. 10. 2004 (UTC)


Nevím úplně přesně, jak to myslíte, ale jsme otevřeni všem návrhům. Cosi ohledně systematiky jako takové se tvoří v samostatných článcích (hlavně kolega Brych) a taky spolu diskutujeme o způsobu řazení do kategorií. Jenže ta diskuze probíhá na různých diskuzních stránkách a kus taky soukromě mailem, takže bude jen dobřem když se celá diskuze na tohle téma přesune na jedno místo. Osobně se docela ztrácím ve snaze skloubit vědecký systém a rozumný systém kategorií.

Karakal 14:20, 19. 10. 2004 (UTC) Nevím, jak udělat kategorii, aniž bych před tím vytvořila stejnojmenný článek a na něj umístila odkaz na tu (zatím neexistující) kategorii. A pak přes ten odkaz teprve editovala stránku kategorie něco. Karakal 17:47, 12. 10. 2004 (UTC)

Do libovolného článku (který bude patřit do kategorie) je možné na konci (nejlépe před odkazy jiné jazyky, ale není podstatné) napsat odkaz na kategorii. Tím vlastně vznikne stránka s touto kategorií (s červeným odkazem). Potom je vhodné stránku s kategorií zeditovat a zařadit ji do nadřízené kategorie - uvedením odkazu na jinou kategorii.
Pokud je potřeba založit kategorii dříve než první její článek, jde to taky - napsat její plný název do adresního řádku prohlížeče a potom zvolit editaci. Vzhledem k diakritice to ale není zrovna pohodlné. --Mojža 17:55, 12. 10. 2004 (UTC)
Já jenom doplním poznámku, že já to obvykle dělám tak, že před uložením editace dám náhled (což je snad samozřejmé!) a pokud vidím, že daná kategorie je červená, pak si ji otevřu v nové záložce prohlížeče, kde ji příslušně zařadím a uložím a teprve potom uložím samotný článek.
Pokud jde o zapisování do adresního řádku prohlížeče, s diakritikou by něměly být problémy, pokud je prohlížeč nastaven k odesílání URL v UTF-8. Tahle volba je i mezi nastaveními Internet Exploreru (ovšem netuším od jaké verze), takže by to nemělo činit problémy.
--Mormegil 19:55, 12. 10. 2004 (UTC)

Antilopa[editovat zdroj]

No to je výborné, zcela náhodou jsem zjistil, že nemáme jen informatiky a tvůrce programů, ale i jednu zoologičku. Udělal jsem článek goa (antilopa) a není mi jasná kategorie. Také bych k tomu rád udělal tabulku s celkovým zařazením do světa zvířat, ale na to skutečně nestačím (podobně jako je to v anglické verzi, viz odkaz). Mohu počítat s pomocí? -- -jkb- 13:57, 17. 10. 2004 (UTC)

Není problém, editaci ostatních biologických stránek selduju a kategorie předělávám podle systému. Taky bych asi měla zpracovat toho Karakala, když už ho používám jako přezdívku :)? Karakal 08:22, 18. 10. 2004 (UTC)

dík za pomoc s počítáním kopyt, tak je to sudokopytník. Já se vždy přes nějaká jiná témata dostanu k zcela prapodivným článkům, který pak chtě nechtě dělám. Momentálně chystám asi tři články o galápažských ostrovech, kde se nevyhnu tomu, abych se tam nezmínil o nějakých divných patvorech, bude tam ten samý problém, o některých ani nevím, jak se česky jmenují (např. anglicky boobie, německya Tölpel, to je česky ťulpas – ale asi ne v tomto smyslu). Poprosím zde brzo o pomoc, samozřejmě na oplátku. - - - Jinak jsem měl ještě ten nápad, udelat takovou šablonu pro klasifikaci živočichů (no a snad i rostlin) po vzoru anglické wikipedie (příklad: en:Goa (antelope)), kde by šlo o to, rozhodnout, podle čeho či koho se bude klasifikovat, a co tam vše má být (jde tedy o systematiku). Jenže jak vidím, tak to není jednoduché, všude je něco jiného, fušuvalo do toho víc odborníků. (Co se týče technického provedení šablony, to není problém, nabídnu to někomu z našich programátorů, ti to udělají levou ručkou). Takže ještě jednou dík, asi se brzy ozvu. -jkb- 21:09, 18. 10. 2004 (UTC)


Ahoj, rád bych se co nejdříve dohodl na nějakém systému kategorií a pod. v oblasti biologie.. vidím tu min. jeden problém - vyřešit zařazování konkrétních živočichů a skupin do kategorií - Systematika vs. Zoologie, Botanika, ....

Logičtější by možná bylo do Zoologie, Botanika atd. a do Systematika dát jen odkazy....

--Pavel Brych 20:44, 18. 10. 2004 (UTC)


Nazdar, začíná se to hezky prákovatět :-). - - Udělal jsem nedávno ještě jednu antilopky aby byly dvě, mrknete se na to, schází mi tam rod: Čiru. Dík, -jkb- 20:02, 27. 3. 2005 (UTC)

Systematika zoologie a botanika, návrh[editovat zdroj]

Hlásím se ještě jednou, vrtalo mi to hlavou, prošlo to hlavou, a mám nápad. Dříve či později by se muselo stejnak udělat. Máte-li zájem, a vycházím z toho (navíc se domnívám, že by spolupracovat i onen kolega Pavel.brych), tak bych tu snad příští neděli udělal smostatnou stránku něco jako "Projekt systematizace" (což se ve wikipedii dělá, aby se nezaplňovaly stránky jednotlivých wikipedistů). Tady bych pak zveřejnil první návrh (už je více méně hotov), co by se mohlo udělat (šlo by napřed o takovou tabulku pro vědeckou klasifikaci tvorů, snad i rostlin), o které se pak může diskutovat. To není věcí jen mou, který měl nápad, ani programátorů, kteří to pak udělají, jde napřed především o to, aby pár expertů, kteří se vyznají (tedy Karakal, Pavel.brych) vůbec posoudili, co by tam bylo třeba. Souhlasíte? -- -jkb- 14:02, 19. 10. 2004 (UTC)


Tak jsem tu pracně naspala odpověď a nevim, kam se mi ztratila. Ach jo. Tak aspoň stručně ještě jednou. Jakýkoliv návrh uvítáme. Sami se nemůžeme dohodnout. Karakal 14:26, 19. 10. 2004 (UTC)

Ještě jsem se mrkla na ten odkaz na cizojazičnou antilopu a pochopila o co Vám jde. To je přesně ono, to se mi líbí a pokud tam článek zadá někdo, kdo to neví, není pro mě problém to pak doplňovat, tak jako včera tu antilopu. Akorát potřebuju občas upozornit, tu antilopu bych bez Vašeho dotazu nenašla. Na tu tabulku existuje nějaká šablona?
Karakal 14:33, 19. 10. 2004 (UTC)
Nečekal jsem do neděle. Vizte prosím zde: Wikipedie:WikiProjekt Klasifikace biologie. -- -jkb- 16:23, 19. 10. 2004 (UTC)

Dobrý den kolegyně. Poznámka nebo rada k obrazovému materiálu: tak obrázky Vám již fungují jak vidno, ale bylo by dobré po nahrání kliknout si ještě na popisnou stránku souboru a (mimo případného dalšího popisu) tam uvézt především zdroh a údaj, zdali se jedná o volnou licenci ke zveřejnění. Pokud toto není jasné, tak se ve wikipedii v minulosti již často mazalo nebo rozsáhle diskutovalo. To se týká jak fotek tak i jiné grafiky. -jkb- 08:50, 24. 10. 2004 (UTC)


Dobrý den. Nějak se delší dobu nic nestalo, a najednou tu noví přispěvatelé začínají zveřejňovat články o různých rostlinách a zvířatech, přičemž částečně používají i klasifikační tabulky. Proto dnes podnikám nový pokus o oživení diskuse, máte-li zájem, podívejte se prosím krátce na Wikipedie_diskuse:WikiProjekt_Klasifikace_biologie a Wikipedie:WikiProjekt_Klasifikace_biologie, sem tam existují nejasnosti. Děkuji, -jkb- 14:48, 7. 12. 2004 (UTC)

Binomální jméno[editovat zdroj]

Nazdar milá kolegině. Tak nevím, snad jsem něco přehlédl, ale domnívám se že binomiální jméno mělo být latinsky (česky je to více méně už úplně nahoře). U goi (antilopy jsem to zas opravil, ale právě vidím, že Tur domácí u Vás stojí česky jak nahoře taqk i pod bionominálním jménem. Co s tím? Asi tu budu zase až zítra kolem poledne. -jkb- 14:52, 15. 12. 2004 (UTC)

České názvy patvorů, otázka[editovat zdroj]

Nazdar. Následující problém, vznikne asi během dvou týdnů, tuším: chci o něčem psát (patvor, zelenina), znám latinský název (který se bude nyní jmenovat binomický, jak to Beren chce zde předělat, mně se to bude líbit), a chci vědět, jestli se to jmenuje nějak i česky. Do knihovny nechci, nejbližší českou knihovnu mám asi tak 250 km za rohem. Je někde něco v internetu, kde se dá schopně hledat? Dík, -jkb- 14:22, 16. 12. 2004 (UTC)

Obvykle mám úspěch s googlem: Nechám hledat příslušný latinský název té potvory či toho trifida a k tomu ještě dopíšu "site:cz", tedy aby hledal pouze na stránkách v doméně .cz. Sorry, že se tak vykecávám u Karakal, ale aby byla otázka i odpověď na jednom místě... --Luděk 14:46, 16. 12. 2004 (UTC)
jo dík za odpověď od Luďka. Jenomže, já si taky s Karakal občas rád potlachám. Od ní pochází totiž (asi quartonomický) název pro Goa (antilopa) jako oblíbená gazela -jkb-. Čau -jkb- 14:56, 16. 12. 2004 (UTC)
Odpověď od Luďka je přesná, zkusím ale někde najít rozumné weby v češtině na toto téma a někam mrsknu odkazy (zatím třeba k sobě, a pokud budou na skupinu která už má stránku tak k ní). Občas se tam dají najít i ty informace kdo a kdy to poprvé popsal (patří do binomiální části taxoboxu). Pokud nebudete na internetu úspěšní, můžete mi sem psát dotazy, mám mnoho knih na tato témata doma a občas v nich je i něco, co není na internetu.
--Karakal 17:50, 16. 12. 2004 (UTC)

PF 2005. -jkb- 14:40, 30. 12. 2004 (UTC)



@ sysop: to se nezasluhuje, to se jednomu (jedné) prostě navaří ... :) -- -jkb- 11:27, 20. 1. 2005 (UTC)

Prosím o pomoc. Začal jsem psát sekci vačnatců a v čeledi klokanovitých je to samý wallaby a já teď nějak moc dobře nevím co s tím. "Malý klokan" se mi moc nelíbí a navíc třeba Rod "Malý lesní klokan z Nové Guiney" mi přijde naprosto absurdní (když si to představím jako heslo v encyklopedii). Nevíte jak to správně přeložit? Případně mě napadlo linkovat to přes latinské názvy...jenže to asi není moc hezké. Jinak píšu dotaz Vám protože mě nikdo lepší nenapadl tak se omlouvám za otravování. Hok 18:55, 12. 1. 2005 (UTC)

Odpovím tady, ale odpověď klidně zase na moji diskuzní stránku. Takže vzdal jsem se toho že by bylo co rod to stránka a udělal jsem to tedy podle návrhu viz třeba klokanovití. Ještě k velkým/malým písmenkům v řádech,třídách a čeledích - mám se držet systému "pokud nejsem na začátku věty tak malé"? Takže i heslo bude třeba klokan lysoocasý a ne Klokan lysoocasý. Ok? Mnohokráte děkuji. -- Hok 10:39, 13. 1. 2005 (UTC)

Několik patvorů z Grónska[editovat zdroj]

Milá Karakal, vítejte zpěz do wikipedie (dnes jsem viděl v Posledních změnách Vaši krátkou odpověď) - byla to dovolená nebo radost z čilé a povzbudivě-zanícené diskuse poslední doby? No nic, doufám, že se nenecháte odradit, ve Vašem případě by to byla skutečně velká škoda, pro wikipedii i pro zoo-bio-projekt. Dnes jedna prosba. Musím za někoho dopřeložit z němčiny flóru Grónska, kde se objevují různí patvoři, se kterými si nevím moc rady. Napadá Vás k tomu něco? Seznam je u mne v kapitole Wikipedista diskuse:-jkb-#Grónská havěť. Prosím nesmějte se, pokusil jsem se tam podle němčiny udělat sem tam nějaký návrh, nevím, mluvíte-li německy. Předem dík, -jkb- 14:18, 13. 1. 2005 (UTC)

Čistě ze zvědavosti[editovat zdroj]

Vážená Karakal, že jsem tak zvědavý, nejste bývalá (resp. současná, už přece jen nemám přehled) studentka BF? Cinik 09:58, 15. 1. 2005 (UTC) (Ignác Pospíšil)

To víš, že jsem to já Ignáci a už chvíli tě tu sleduju. Vůbec ses nezměnil. ;) A i seznam tvých příspěvků naprosto odpovídá tomu co si pamatuju. Už jsem uvažovala, že se ozvu, ale pak jsem si řekla, že počkám, jak dlouho bude trvat, než ti to dojde. Konec konců, pokud vím, tak v Čechách je Karakal jen jeden, ještě jsem na jmenovce nenarazila (teda v zahraničí je jich spousta). A studentka jsem bývalá už rok a půl. --Karakal 10:32, 15. 1. 2005 (UTC)

Copyright obrázku[editovat zdroj]

Vážená Karakal, musím Vás pochválit, že jste Wikipedii věnovala vlastní a velmi užitečný obrázek. K dokonalosti mu chybí jen informace o copyrightu. Bez ní se lze domnívat, že jste jej povolila použít pouze v české Wikipedii a není zřejmé, co vše je povoleno s ním dělat. To by omezilo do budoucna další projekty na Wikipedii možná navázané (sublicencování obsahu, tvorba tištěné verze, ...). Bez licence jej také mohou obtížně použít třeba zahraniční wikipedisté. Pokud ho chcete poskytnout celému světu, bylo by nejlepší dát jej na Commons pod licencí GFDL. Pokud tomu tak není, vyberte si prosím některou z šablon licencí na Wikipedie:Šablony#Autorská práva. Pokud tam není žádná vhodná (spousta odkazů na možné licence je např. na en:Wikipedia:Image copyright tags) a nehodláte nějakou sama vytvořit, napište, rád pomohu. --Beren 22:06, 20. 1. 2005 (UTC)

Díky Mormegilovi je možné se informovat též na Wikipedie:Popisky licence souborů.--Beren 00:16, 21. 1. 2005 (UTC)

Děkuji za promptní řešení, wikipedie se jistě zatetelila štěstím :-). --Beren 11:20, 21. 1. 2005 (UTC)

Nějak jsem ještě nebyl na výši[editovat zdroj]

Vidím že začínáte být velice pilná - mimo jiné a zejména i při vítání nových wikipedistů, což v poslední době trochu trpělo, to je skvělé. Já na okraj o jednom aspektu, který k tomu patří, mně se ten faux pas totiž stal. Přivítal jsem wikipedistu, který v posledních hodinách přidal asi osm nových článků (a pochválil ho a poradil mu, aby se registroval, což on ještě nebyl, a mně to nedošlo). Asi dvě hodiny později se dívám do Posledních změn a vidím, že Luděk všech osm článků označil jako (sériové) copyvio - což mne, pitomce, zkontrolovat vůbec nenapadlo, on to vážně zkopíroval, vše z jednoho pramene. Takové stránky zakládají i registrovaní, ale zejména u nepřihlášených IP-adres je někdy vhodné mrknout se do internetu a hledat tam nejen podle názvu, ale i podle pár výrazů, které se v článku užívají a v jiných tak často nebudou. Mnoho zdaru, -jkb- 14:32, 21. 1. 2005 (UTC)

Stránka Potřebuji pomoc[editovat zdroj]

Založil jsem stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc. O účelu stránky viz tam (a také Pod lípou). Ze zkušeností jiných wikipedií se dá předpokládat, že stránka bude časem dosti frekventována. Aby měla smysl, bude nezbytné, aby každý sysop (no, nejen tito) se na tuto stránku pravidelně podíval a pokud může, tam zveřejněné otázky řešil, poradil atd. Děkuji za spolupráci. -jkb- 11:42, 23. 1. 2005 (UTC)

Zdravíčko[editovat zdroj]

Rád tě tu opět vidím. Napsal jsem několik článků biologického typu, když budeš mít čas, tak se na ně koukni, prosím. Doufám, že jsem neudělal žádnou velkou botu, pokud jde o řazení do kategorií, snažím se zpravidla vytvářet kategorie od úrovní čeledi výše, bez ohledu na to, kolik tam je aktuálně článků /takže je skoro všude jeden/ :o). Vyjímkou jsou případy jako nutrie či ďábel medvědovitý, kde by byla kategorie na úrovni čeledi příliš prázdná.

Takže články, které bych prosil zkontrolovat(a samozřejmě případně rozšířit) - uvádím jen to, v čem jsi alespoň částečně odborník a co je už článek, byť možná nedokončený:

Obratlovci: nutrie bojga hnědá

Ekologie: Invazní druh - dosud nedokončeno Hermafrodit - jen takový trapný pokus

Doufám, že bry dokončím ještě článek zmije obecná

Napsal jsem i články k ostatním skupinám organismů bolševník velkolepý, plzák španělský, ale to si přečti jen pokud bys o to spontálně měla zájem. Díky moc.

Přeji veselé Velikonoce tobě i všem společným známým. Cinik 11:48, 22. 3. 2005 (UTC)

archiv II[editovat zdroj]

Pictures on Czech army server[editovat zdroj]

Dear Karakal, would you be so kind to ask the provider of http://www.army.cz for permission of picture usage? They have great pictures in their gallery, but i did not understand the copyright notice at all -- 83.129.50.214 10:07, 28. 3. 2005 (UTC) aka de:Benutzer:Stahlkocher

Just try it. Be honest! ;-) Even german airforce give permission (first time this year), and they are real bureaucrats! btw: I'm looking for information about de:Alois Smolík, probably you can help me? -- 83.129.50.214 10:41, 28. 3. 2005 (UTC)

Upravil jsem stránku projektu[editovat zdroj]

Nazdar. Předělal jsem stránku Wikipedie:WikiProjekt_Klasifikace_biologie, bylo to zastaralé, to staré dám ještě do archivu. Narazil jsem přitom na problémy, snad pomůžete:

  • chtěl jsem tam mít ještě další příklad, ale nenajdu ho: asi před týdnem jsem tu viděl nějakou snad buňku či co, nevím, taky nevím už od koho, ale mělo to v taxoboxu každopádně takový hezký obrázek (prostě něco rozplzlého, což jsem identifikoval jako nějakou buňku, amébu, prvoka a tak) – kdyby Vás to napadlo, tak to tam dejte
  • taxobox u Strunatci – nemělo by tam stát také strunatci místo savců?
  • u té pumy americké je jmenován jako taxátor i mně známý Linné, leč latinsky (doufám, že nikoho nazaměňuji), nevím, je-li to zvykem (jak budu říkat Hodgsonovi, Hodgsonaeus?)
  • mám na tu stránku dát seznam na projektu se podílejících autorů? – tzn. i takových, kteří sem tam něco napíší (omezil bych to na aktivní); pro nováčky by to mělo výhodu, že vědí, na koho se v nouzi obrátit

No, jinak to můžete po mně zkontrolovat, dík, -jkb- 06:43, 2. 4. 2005 (UTC)

Re: Projekt klas. biol. u mne: dík. Jednotlivě:

  • jo, zelený řasy to byly. Helejte, já klidně rozeznám slona afrického od vrány (má křídla, slon má velké uši), ale za to, že si pletu bakterie s něčím, čemu se říká cenobium, mě zasejc kritizovat nemusíte :-)...
    • To nebyla kritika, to byl pokus u rozšiřování Vašich obzorů ;), když už se o tu biologii tak hezky staráte, ať z toho něco máte. Už u Gibona objednávám článek na toto téma, ale kroutí se.
  • Strunatce vyřídil Beren, já s ním posléze diskutoval nějaký copyright a upozornil jsem ho na moji zprávu Vám zde.
  • Linné (a další) takto nebo latinsky: mezitím jsem si všiml u asi dvou dalších článků, že je tam taky uváděn latinsky; až vyřešíte, jak se má či bude psát, dejte mi vědět, já to hodím někde na stránce Projektu do nápovědy.
    • Dohodli jsme se na Linné, není důvod, proč ho psát latinsky
  • dobrý, udělám něco jako stručný seznam momentálně aktivních wikipedistů, kteří do rámce bota a zoo přispívají či jsou jinak činní – jsem také pro krátkost.

P.S.: mám Vaši disk.str. v "pronásledovaných", takže když Vám zde něco napíšu, odpovězte klidně i zde, já si toho všimnu. Doufám, že dlouhý víkend byl bez deště (ve Švýcarsku pršelo, jak mi tu někdo naznačil). -jkb- 14:36, 5. 4. 2005 (UTC)

článek Velichov[editovat zdroj]

Dobrý den,

reagovala jste ohledně mého článku "Velichov". Ten web je moje práce, takže autorská práva jsou OK:-) Dá se nějak vymazat záznam o tom, že jsem to nakopíroval? a kde se to ukazuje? Ještě se to tady učím, takže nevím, jak mám rozumně reagovat na vaše připomínky.

druhý pokus :)[editovat zdroj]

Ahoj, tak jsem podruhé zpracoval A. Exupéryho a doufám, že případné připomínky nebudeš řešit jeho výmazem :) ale úpravama, zas tak strašný to není... Dodal jsem taky další články: BBC a frisbee tak kdyby k tomu byly připomínky, budu rád! Dík Pavel

Pár technických dotazů nováčka[editovat zdroj]

Nazdar. Předně (s malým zpožděním) díky za uvítání mezi Wikipedisty. Mám pár technických dotazů a nenapadlo mě na koho jiného se obrátit. Ještě mám tak trochu problém aby moje články měly všechny technické náležitosti (třeba zařazení do kategorie - na to docela často zapomenu) ale to snad vychytám...

Hlavně se chci zeptat jak dlouhé články mám označovat jako pahýly a jestli je vůbec vhodné je vytvářet. A pak taky jestli je obvyklejší si na diskusních stránkách tykat nebo vykat. A za třetí k některým článkům jsem chtěla uploadovat i portréty těch spisovatelů, ale zarazily mě instrukce co u toho jsou. Smí se použít fotky které najdu různě na internetových stránkách když u nich není copyright nebo je to proti pravidlům? Předem dík za odpovědi. --Eva 21:27, 3. 6. 2005 (UTC)

Karakal snad promine :o)

1) Pahýl - článek krátký a máloobsažný (třeba malý odstavec) nebo článek, kterému něco podstatného chybí (viz článek druhá světová válka - je na několik obrazovek, ale končí u roku 1939 a dál ani ťuk. Chce to cit, který časem přijde.

2) ty - Vy - věc stylu a konkrétních osob.

3) Většinou nesmí. Víc vysvětlí povolanější (třeba Beren, to je náš specialista na autorská práva). Cinik 21:41, 3. 6. 2005 (UTC)

Cinik odpověděl za mě a já mu tímto děkuji. Klidně si můžem tykat, záleží na konkrétních dvou lidech, jak se zařídí. Z drobných chybiček si nedělej hlavu, i zkušený wikipedista občas něco zapomene, důležitá je obsahová správnost článku, to ostatní nakonec vždycky někdo opraví ;). S obrázky odjinud opatrně, jsou s tím pak potíže. V tomto Ti může pomoci i stránka Wikipedie:Popisky licence souborů, z těch popisků se dá i mnohé pochopit. Přeji mnoho zábavy s Wikipedií a klidně se mě zase zeptej, jen teď trochu pendluju po republice a nejsem u počítače každý den, tak mi může odpověď chvilku trvat. Ale on může stejně odpovědět někdo jiný, jako to udělal Cinik. --Karakal 16:13, 5. 6. 2005 (UTC)
Děkuji Vám oběma za odpovědi --Eva 16:36, 5. 6. 2005 (UTC)

Interview[editovat zdroj]

Dobrý den,

Chtěl bych se na Vás obrátit s žádostí o krátké interview. Hodlám napsat článek do studentského časopisu (v případě zájmu i např. do přílohy některých novin) o české Wikipedii a jejím využití (nejen) při studiu. Proto bych rád položil pár otázek několika správcům české Wiki, zvláště těm ze studentských řad.

Pokud si na mě najdete někdy chvilku času, ozvěte se mi prosím na mail pavel.kasik@seznam.cz . Rozhovor nejlépe formou mailu (krátký soupis otázek stručné odpovědi), případně přes ICQ nebo v Praze osobně.

Moc děkuji za ochotu a těším se na spolupráci

Pavel Kasík student žurnalistiky a ekonomie na FSV UK Praha

k momentální diskusi[editovat zdroj]

Nazdar L. Ozývám se zde, neb respektuji Radouchovu výzvu ignorovat další příspěvky na jiných stránkách. Přirozeně si vážím Tvých poznámek zde na wikipedii (či i jinde), jenže mám tu jeden problém, aniž bych chtěl hovořit o zásluhách někoho či ne. Podívej se, co se dnes stalo s kolegou Hokem, kterého znáš z projektu Klasifikace biologie. Jestli si dobře vzpomínám, tak poslední flame war (prosinec-leden), na které se podílel stejný kolega jako i dnes, měl za důsledek, že přinejmenším asi osm mně známých silně aktivních wikipedistů přerušilo svou činnost (mimo jiné i já a Ty). Nevím, proč to opakovat, úlohu sysopa nevidím v tom, odrazovat urážkami a provokacemi jiné kolegy tak, aby z wikipedie odešly. Máš pravdu v tom, že se tu sem tam najde někdo, kdo by jinému neměl co vyčítat, ovšem to by se dalo zvládnout. Když tu ale vystoupí někdo, kdo tu je činný již skoro od začátku, kdo není jen sysopem ale sysopem se zvláštním oprávněním a kdo tu začíná dělat zmatek a pokouší se vyprovokovat celou komunitu proti celé komunitě, tak tady je to pro mne basta, dost, tečka. Pokud to bude komunita vidět jinak, tak se moje pojetí sysopa liší a rád se ho dobrovolně vzdám. Prozatím ale ne. -jkb- 8. 7. 2005 17:18 (UTC)

Milý Honzo, nevím, co na to mám říct. Vlastně tam ani není položena žádná otázka. Co ode mě čekáš? Já uznávám, že napadání ostatních a vyvolávání sporů je kontraproduktivní, konec konců víš, že mi tyhle věci vadí, ale taky mi vadí označování jediného viníka a jeho exemplární potrestání. Příští týden jsem pryč, takže do sporu už zasahovat nebudu a předpokládám, že za týden už bude zase klid. Jsem z toho rozpačitá a v tuhle chvíli už neexistuje rozumné řešení. Stejně to skončí tím, že V. zase odejde, co říct víc? Nemá ve zvyku opouštět pole potichu, takže se možná ještě ozve. V celém sporu jsem se ozvala jen 2x a neměla jsem v úmyslu zasahovat znovu.
Já nevím, jak to celé komentovat, vadí mi chování obou stran sporu, V. je opravdu velmi nepříjemný protivník, ale za svým posledním komentářem si stojím, není jediný viník. Možná to vypadá, že za ním stojím bez výhrad, ale to je tím, že mé vítky mu šly neveřejně po mailech a ICQ. Nechtělo se mi tady přispívat k obecnému honu na čarodějnice.
Kolega Hok nezmizel úplně, ano smazal svou původní stránku, ale nový text nenaznačuje, že by chtěl zmizet úplně. Jeho znechucení naprosto chápu.
Jestli Ti jde o něco jiného, pošli mail, adresu znáš. A mimochodem, já si jako sysop přijdu stále míň. Pokud se tu bude uvažovat o nějaké obnově sboru správců, vzdám se toho svého správcovství dobrovolně. Jsou tady povolanější. --Karakal 8. 7. 2005 18:24 (UTC)



Upozorňuji na prosbu o nové vyjádření k postojům Víta Zvánovce. Egg 20:01, 3. 8. 2005 (UTC)

Zdravím, koukneš se, prosím, až budeš mít někdy čas, na hnízdo? Stačí jen překontrolovat, jestli tam nejsou nějaké boty.Cinik 12:00, 7. 8. 2005 (UTC)

OK. Mrknu na to. --Karakal 12:03, 7. 8. 2005 (UTC)