Diskuse k šabloně:Administrativní dělení Česka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Draceane v tématu „Zánik územních krajů

Ten výčet krajů je fajn, i to Čechy, Morava, Slezsko chápu, ale ta "historická území" pod tím to je paskvilní sčítání jablek a hrušek.

Nepíše se knížetství, ale knížectví
Sámova říše - o jejím přesném území se neví nic - co tam tedy chcete psát?
Sudety z hlediska správního nikdy žádnou celistvou územní jednotku netvořily (a to ani za okupace) a pevné hranice měly vymezeny pouze v letech 1938-1945
etc.

Proč montovat jakési mnohdy časově a prostorově neurčité regiony dohromady se současným správním členěním? Lepší je odděit to do samostatné šablony, případně dávat do stránek Česko, Morava, Dějiny Česka apod. odkazy "Podívejte se též na". Miaow Miaow 15:44, 19. 3. 2005 (UTC)

Správně. Pryč s touto šablonou. Stačí upravit české kraje. A historická území?? to vážně jen zírám... v definici Čech, Moravy , Slezska se píše, že to je jedna z historických zemí a tady je to najednou někde na nima. --Li-sung 15:51, 19. 3. 2005 (UTC)

Ok, tak teda pryč s tím.-) Wiki-vr 07:04, 22. 3. 2005 (UTC)


Kategorie[editovat zdroj]

Proč šablona dává kategorii Kategorie:České kraje ?? --Zirland 18:50, 6. 11. 2005 (UTC)

(přeneseno z diskusní stránky ŠJů)

Tak toho jsem se opravdu lekl. Ty oranžové šablony s územními celky daných zemí jsou unifikovaná řada, patří tam pouze ty celky, které v současné době existují. Proto tam nemohou být zaniklé kraje. Na tohle existuje šablona Administrativní dělení Československa; pokud ta nevyhovuje tak udělám novou šablonu Česká socialistická republika či Administrativní dělení ČSR; každopádně původní stav je opravdu nevhodný a porušuje konkrétní zavedený systém. Při představě, že by se tohle dělalo u ostatních států (např. do šablony Německo dáme staré dělení s Pruskem, Slezskem apod.) mám ten pocit, že by šablony začaly šíleně bobtnat a jakákoliv orientace mezi nimi by ztrácela smysl. --Aktron 21:02, 25. 11. 2006 (UTC)

V šabloně je dosud platné územní členění České republiky podle dosud platného (i nedávno novelizovaného) zákona č. 36/1960 Sb., o územním členění státu. V Česku v současné době existuje souběžně dvojí systém členění do krajů. Jakmile bude jeden z nich zrušen, bude možno jej vypustit i ze šablony. Pokud by více systémů územního členění platilo souběžně v některém jiném státu, také bych byl proto, aby v šabloně byly uvedeny všechny. Je zavádějící mluvit o krajích České socialistické republiky – ty kraje platily osm let před jejím vznikem a platí dnes nějakých sedmnáct let po jejím přejmenování. --ŠJů 21:11, 25. 11. 2006 (UTC)

Tak především jako kraje ČSR jsou tyto známé, samozřejmě že existovaly i předtím a potom. Ale opět - není to dělení hlavní; uznávám že to mnoho institucí používá (soudy apod), ale nejedná se o celky, které by byly jakkoliv samosprávné - chápu to tedy jako prostě územní oblasti, podle nihž je řízeno mnoho úřadů. A asi jako nejlepší bych viděl buď a) vytvořit druhou šablonu b) dát do stávající šablony odkaz na nějaký souhrnný článek o tomto druhém dělení. --Aktron 21:15, 25. 11. 2006 (UTC)

To není dobrý argument, že jsou „především jako kraje ČSR známé“. Pokud někdo má mylné povědomí, Wikipedie tu není od toho, aby ho v něm utvrzovala. I kdyby kraje nepoužíval nikdo, jsou, stejně jako okresy, platnými jednotkami územního členění Česka (byť české území se mezitím vyčleňuje, přejmenovává, osamostatňuje, mění svůj správní status atd.). Právě proto, že souběžně existují kraje stejného názvu, ale v některých případech různého území, považuji za vrcholně vhodné, aby byly oba druhy krajů v jedné navigační šabloně. Články o krajích a členění samozřejmě existují a lze se v nich dočíst podrobnosti – je vhodné si je přečíst ještě před tím, než se člověk vrhne do revertů a ukvapených argumentů. Zjistí-li někdo, že se mýlil, měl by se nejprve chytit za nos a ne setrvačností hledat další pseudodůvody pro názor, který vznikl pod vlivem omylu. --ŠJů 21:27, 25. 11. 2006 (UTC)
Dík za grafické dopracování. --ŠJů 22:15, 25. 11. 2006 (UTC)

Grafika šablony – neukončený rámeček?[editovat zdroj]

V článku Středočeský kraj šablona Česko pohlcuje do stejného rámečku i další šablony pod ní. Není tam něco neukončeného? --ŠJů 23:26, 25. 11. 2006 (UTC)

jj, evidetně bude, opravím to --Aktron 23:50, 25. 11. 2006 (UTC)

Navrhuji zmenu zahlavi[editovat zdroj]

Proc je v zahlavi Cesko? Jedna se o deleni samospravnich celku, takze dle ustavy je Ceska republika a ta se deli na kraje ... Takto je to chybne--Bosquete 21:46, 9. 4. 2008 (UTC)

Česká republika je právnická osoba, ta se nedělí. Dělí se její území, tedy Česko. A samosprávné kraje nejsou "části republiky", ale samosprávné územní korporace. --ŠJů (diskuse) 26. 8. 2013, 13:33 (UTC)

Územní členění státu[editovat zdroj]

Přeneseno z diskuzní stránky Maxx:

Zdravím, kolego. Než bys znovu zasahoval do šablony krajů v Česku, zkus si napřed najít zákon o územním členění státu v aktuálně platném znění, pokud ses tedy těchto informací dosud nedopátral v článcích Wikipedie, a v něm si najít, jaké je dnešní oficiální územní členění státu. Vládní návrh novely o zrušení územního členění na kraje a jeho nahrazení oblastmi prostě v roce 2005 neprošel - může se nám líbit nebo nelíbit, že máme dvě různé úrovně členění, které mají stejné názvy a navzájem jsou neskladebné, ale jako fakt to musíme vzít na vědomí. Děkuji. --ŠJů (diskuse) 26. 8. 2013, 13:38 (UTC)

Zdravím, .. osobně se přikláním k: "V roce 1960 byl přijat zákon, který nově vytvořil 7 krajů (Středočeský, Severočeský, Západočeský, Jihočeský, Východočeský, Jihomoravský, Severomoravský) a hlavní město Praha. Po roce 1989 byly tyto kraje zrušeny (z právního hlediska však existují dodnes) a rozběhly se dlouhé debaty o reformě krajského dělení našeho území".[1] Nevidím jediný důvod proč to cpát do šablony Česko. Pokud někdo rozděluje na kraje podle tohoto zákona, mělo by to být uvedeno v příslušném popisu onoho rozdělení. Směšování obou systémů v jedné šabloně mi přijde dosti nepřehledné. Nehledě na to, že 36/1960 Sb nerozděluje Českou republiku ale Československou: "§1 Území Republiky československé se dělí na kraje, kraje se dělí na okresy a okresy se dělí na obce a vojenské újezdy."[2]--Maxx (diskuse) 31. 8. 2013, 12:41 (UTC)

Zánik územních krajů[editovat zdroj]

@Draceane Ahoj, dovolím si jen malou poznámku :-). Když už staré kraje odmažeš, proč šablonu rovnou neodmažeš i v samotných článcích – v tom případě tam jsou podle mě zbytečně. A vůbec, proč ty staré kraje mažeš? Podle mě by šablona měla reflektovat i minulost a tím bývalé kraje, nejen ty současné. Můžeme se spokojit s tím, že jsou v československé šabloně, ale já osobně bych je nechal i ve té české, neboť byly součástí Česka nějakou dobu. Samozřejmě bych do závorky napsal, že existovaly do konce roku 2020. Co myslíš? Hezký zbytek dne --Patriccck (diskuse) 3. 2. 2021, 15:30 (CET)Odpovědět

@Patriccck: OK, může být, i když si stále myslím, že stačí u toho Československa, ostatně 20 let nám tady v Česku souběžně existovaly, aniž by to někoho zajímalo. — Draceane diskusepříspěvky 3. 2. 2021, 17:49 (CET)Odpovědět