Diskuse:Vláda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vláda vs. Vládnutí[editovat zdroj]

No tak vláda (executive, výkonná moc) podle teorie dělby moci a vláda (=vládnutí) jsou snad dva podstatně různé významy, ne? Nenechat se zmást tím, že anglicky se obojí řekne government... Takže: ta kapitola Typy (formy) vlády sem asi nepatří, ne? A jaképak: Opakem vlády je bezvládí neboli anarchie. To je ale popletený článeček. Littledogboy (diskuse) 25. 4. 2013, 11:05 (UTC)

Upravte... --Wikipedista:BobM d|p 25. 4. 2013, 15:15 (UTC)

Alespoň stručně uvedl na pravou míru, ale nechalo by se rozporacovat. Kolego Oashi, co to tam píšete za zvláštní věci? Littledogboy (diskuse) 29. 4. 2013, 10:24 (UTC)

Co, jake? --Franta Oashi (diskuse) 30. 4. 2013, 17:25 (UTC)

dvojtematičnost[editovat zdroj]

Aa, uz vidim jadro pudla: A potvrzuji ony prave zminovane "teorie dělby moci" vs. "vláda (=vládnutí)"

  1. Pred mymi editacemi to tu bylo jen duplikaci clanku "Typy (formy) vlády".
  2. Ja jsem pak doplnil ono "vladnuti" - cinnosti, jejich naklady a vliv.
  3. A pak jste prisel Vy, a na uvod jste vlozil temata z "teorie dělby moci".

Jenze rozpor a "nesmyslnost" / dvoj-tematicnost tohoto clanku vznikla az vasi editaci! ;)

OK. Souhlasim, ze bychom tu meli mit dva clanky: "Vladnuti" vs. "kabinet". (jinde to tak uz i maji) ...ostatne ani IW v tomto duchu skutecne neni jednoznacne. (tusim jsme se o nej take pretahovali?)
Tak jak to udelame? Videl bych to tak, ze tento roztrhneme: Ostatne je uz ted prirozene rozdeleny, tak staci zalozit clanek, kam jedno to tema presunem/copypastnem. Jejich nazvy klidne necham na Vas.

To vse je to-do. --Franta Oashi (diskuse) 30. 4. 2013, 18:07 (UTC)

Dobrý den, Franto. Letmo bych řekl, v podkapitole Optimální velikost vlády by se anglické government asi přeložilo jako veřejná správa, státní správa, státní aparát nebo administrativa. Pro téma, o kterém píšete, mě napadají názvy jako Štíhlý stát nebo Diskuze o štíhlém státu. Podotkl bych ale, že filmík, který jste shlédl, to vidí z názorově velmi vyhraněného úhlu pohledu (libertariánů a dalších neoliberálů). — A Vládnutí by nám mohl napsat třeba Sokol. Littledogboy (diskuse) 30. 4. 2013, 20:49 (UTC)
Jako kdo? Zadny Wikipedista:Sokol neexistuje...? --Franta Oashi (diskuse) 3. 5. 2013, 14:16 (UTC)
Asi jde o Jana Sokola -Jan Sokol 62.168.13.130 3. 5. 2013, 14:54 (UTC)
Koukam, ze je tu spousta clanku "pojmu", ktere ale vlastne stale mluvi jen o tom samem... V jejich zaplave se ztracim, az se mi to zkoumani rozsahu znechucuje.
A co se tyce primo videa: Pouzivaji tvrda cisla, takze mi to cele tema prijde velmi relevantni. Protiargumenty / jine takove vyzkumy jsem nikde nevidel.
Zakladat clanek primo jako "diskuse o..." mi ale neprijde vhodne, ba vyslovene jako nevhodne: WP si predstavuji jako souhrn nazoru / vysledku vyzkumu (kdyz se k jednotnemu svetonazoru obecne jeste nedospelo). Diky za Reakce. --Franta Oashi (diskuse) 3. 5. 2013, 14:12 (UTC)

anglicky se obojí řekne government[editovat zdroj]

"Nenechat se zmást tím, že anglicky se obojí řekne government" - Littledogboy (diskuse) 25. 4. 2013, 11:05 (UTC)

Ano, souhlasim: InterWiki se snadno pomota, k nejednoznacnosti prispiva uz samo mnozstvi ruznych clanku na tema "Vlada":

Presunul jsem "Vladnuti" na "Rozsah vládnutí". Snad je pod timto nazvem tema jasnejsi. --Franta Oashi (diskuse) 15. 5. 2013, 03:01 (UTC)

Související články[editovat zdroj]

Vyhodil ([1]) jsem sekci související články. Jednak jde o čechocentrismus, a jednak se příliš nehodí na jednotlivé vlády odkazovat. --Wikipedista:BobM d|p 14. 7. 2013, 07:41 (UTC)