Diskuse:Sokol (spolek)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 měsíci od uživatele ThecentreCZ v tématu „Vedení Sokola

Odstranil jsem větu: "Podle listu rakouského Sudetoněmeckého krajanského sdružení je Sokol česká ultranacionalistická organizace a byla založena díky německé vynalézavosti počeštěnými Němci Friedrichem Tirschem a Heinrichem Fügnerem.[99][100]". Sokol nebyl více ani méně "ultranacionalistickou" organizací, než turnerské spolky. Zavádějící je ale druhá část věty, a sice o Tyršově a Fugnerově němectví z toho vyplývající německé vynalézavosti(sic). Že Tyrš a Fugner pocházeli z etnicky německého prostředí je známo (ostatně, řada osobností, jenž se hlásily k Němcům, byli zase etničtí Češi). Že kvůli tomu byli a priori vynalézavější, nebo co tím chtěl ten autor říct, to už je obyčejná demagogie, která by v encyklopedii neměla mít místo.


Zatím nevím, kam to zapracovat, když historie Sokolu v podstatě chybí.

Vznik Sokolu inspiroval vznik polské organizace s názvem Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" v roce 1867 v Lvově. Organizace pl:Polskie Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" existuje dodnes a je nestarší tělovýchovnou organizací v Polsku. Ale stejně jako u nás byl v letech 1939-1988 zakázán.

Tak až budete někdo rozšiřovat historii, tak to můžete použít. --Luděk 20:27, 20. 1. 2006 (UTC)

Neobratná editace[editovat zdroj]

Dnešní změna anonyma není provedena správně--Zákupák 18:08, 7. 6. 2008 (UTC)

Zdravím, nebojte se to příště revertnout prostým zmáčknutím tlačítka „zrušit editaci“ v sekci historie. Hezký večer, --Podzemník 18:12, 7. 6. 2008 (UTC)
Jasně, nahoře klikněte na historii a úplně vpravo pak dáte zrušit editaci - pak už stačí jen potvrdit uložením změn ** také zdravím do Zákup --MiroslavJosef 18:14, 7. 6. 2008 (UTC)

V tom článku by správně měla být tato šablona:

. Externí odkazy totiž nejsou zdroje. Zdroje jsou důležité. V první řadě by je měli doplnit autoři. --IoannesM 22. 8. 2008, 11:44 (UTC)

prameny či literatura?[editovat zdroj]

tak nevím, stanovy spolku bych zrovna s čistým svědomím za literaturu neoznačil, spíše pramen...ale přetahovat se s někým o editaci zase nemám zapotřebí..a taky se člověk občas mýlí žejo :)

Historie[editovat zdroj]

18. června 1882 se na Střeleckém ostrově konala „Jubilejní slavnost Sokola Pražského“ a nikoliv Slet libovolného druhu. O tomto faktu se lze přesvědčit v původní literatuře té doby, třeba na straně 138 Památníku Sokola Pražského.

Sudetoněmecký pohled[editovat zdroj]

Navrhuji odstratit poznámku "Sudetoněmecký pohled". Naprostá většina sudetských Němců byla odsunuta do Bavorska, část do sovětské zóny a jen velmi malá část do Rakouska. No a pak nějaký člověk z této malé organizace publikuje provokativní článek a už je to bráno jako sudetoněmecký pohled? Je poněkud zavádějící, že je to bráno jako pohled sudetských Němců. Navíc mi to přijde úplně irelevantní. --Mahaj (diskuse) 19. 1. 2013, 20:48 (UTC)

Česká národní rada[editovat zdroj]

K mé editaci. Česká národní rada jako zákonodárný sbor fungovala v letech 1969-1993. Pak tu máme odbojovou skupinu, viz Česká národní rada (odboj) nebo [1], která fungovala na jaře 1945 a podle CoJeCo skončila 10./11. května 1945. Zde v článku se však mluví o roku 1946, tudíž ani jedna z uvedených to být nemohla. Je tedy nutné vyjasnění, co tím bylo přesně myšleno. --Harold (diskuse) 28. 8. 2014, 07:52 (UTC)

Otevření Tyršova domu v Praze[editovat zdroj]

V textu je uvedeno, že Tyršův dům byl otevřen roku 1926, ovšem celé sokolstvo se učí rok 1925 a i článek o tyršáku obsahuje slavnostní otevření roku 1925. Na druhou stranu se to tváří, že je tento fakt dobře ozdrojován, možná by to stálo za pohled do tohoto zdroje a opravu chyby, jakožto začátečník si totiž nedovolím hrabat do informace se zdrojem, byť jsem jakožto sokol a zájemce o historii tohoto spolku skálopevně přesvědčen, že je tomu jinak. --Danek skvrnity (diskuse) 24. 5. 2015, 19:16 (CEST)Odpovědět

V hesle Tyršův dům je uveden rok 1925. Kde je to tady uvedeno, jsem v té záplavě textu nenašel.--Zákupák (diskuse) 24. 5. 2015, 21:06 (CEST)Odpovědět
Pardon, jde o část "Období 1. republiky", podtitul "Sokol_(spolek)#Mezinárodní_spolupráce". Mimochodem nevím, zdali výsledky sokolských sportovců na olympiádě a otevření pražského sídla organizace úplně patří k mezinárodní spolupráci.--Danek skvrnity (diskuse) 25. 5. 2015, 19:04 (CEST)Odpovědět
Ten rok jsem opravil jako překlep, teď je to v obou heslech stejně.--Zákupák (diskuse) 25. 5. 2015, 20:43 (CEST)Odpovědět

Podezření na copyvio[editovat zdroj]

V článku se objevují celé pasáže, které doslova kopírují text seminární práce Sokol, Orel, Spartakiáda. Vzhledem k mnoha připomínkám článek přepracuji.--Lenka Lyalikoff 24. 1. 2016, 17:19 (CET)

Česká obec sokolská[editovat zdroj]

Doporučuji založit článek o znovuzaložené organizaci v roce 1990 «Česká obec sokolská» (kvůli obsažnosti tématu) a ponechat historické období Sokola zvlášť. --Lenka Lyalikoff 3. 2. 2016, 08:31 (CET)

Zrovna tak by bylo dobré, aby nebyl přesměrován výraz «Sokolovny» na článek «Sokol (spolek)», jelikož se jedná o fenomén, který si zaslouží vlastní článek.--Lenka Lyalikoff 6. 2. 2016, 12:19 (CET)

«Česká obec sokolská» – ano, ale je-li k tomu dost materiálu. Jinak přesměrování «Sokolovny» na článek «Sokol (spolek)» samozřejmě zatím nechat, dokud někdo ty Sokolovny nenapíše. --Packa (diskuse) 6. 2. 2016, 15:53 (CET)Odpovědět
Sokolovny (správně sokolovna) jistě článek být může. Dokud ho ale nikdo nenapíše, nechť je přesměrování.
Sokol (spolek) by měl zůstat nejen pro historii, ale i pro současnost. Pokud začíná moc bobtnat, nechť je doplněn dalšími dvěma články, Historie Sokola a Česká obec sokolská. V samotném Sokol (spolek) by ale měly zůstat informace jak historické, tak soudobé, byť třeba zestručněné. --Okino (diskuse) 6. 2. 2016, 17:22 (CET)Odpovědět
Nyní mi nevadí, že je historie a novodobý Sokol pohromadě, ale v případě, že budou údaje k současnému dění nabývat (jako že by měly), určitě rozdělit (že v článku musí zůstat základní info je snad logické). Co se týče článku sokolovna, tak to přesměrování už fungovalo, ačkoliv tam o sokolovně nebylo ani slova. Nyní jsem tam dala minimálně zmínku. Rozvádět to téma ale v článku nehodlám, hlavně z důvodu, že se jedná o téma obšírné (historie, stavební slohy, architekti, vnitřní dispozice a vybavení, exteriéry, způsob nabývání - půjčky, družstva, splácení) atd. --Lenka Lyalikoff 10. 2. 2016, 19:08 (CET)
Zbytečně to komplikujete, stačí článek Sokol (spolek) a Česká obec sokolská od roku 1990, neuznávám kvantitu na úkor kvality. Historie je z pohledu Sokola vlastně všechno před rokem 1990. --Lenka Lyalikoff 10. 2. 2016, 19:19 (CET)

Sokolské jednoty[editovat zdroj]

Sokol je fenomén spjatý s Československou historií. Před časem jsem založil Seznam sokolských jednot v Česku a přijde mi fascinující kolik jednot na území ČR funguje, často v historických budovách. Věřím, že řada z nich (nejen Tyršův dům) je encyklopedicky významná a zasloužily by si článek s fotkou. Informace o nich navíc často jsou v článcích o jednotlivých městech. Co myslíte stojí za to o jednotách a sokolovnách psát třeba i v rámci nějakého projektu?(Wajstojfl (diskuse) 26. 5. 2017, 21:07 (CEST))Odpovědět

Vedení Sokola[editovat zdroj]

Prameny ohledně starostů Sokola se rozchází. Poznamenávám proto zde některé starosty po roce 1990.
Starostové ČOS

Starostové Světového svazu sokolstva (1994–)

--ThecentreCZ (diskuse) 26. 8. 2023, 21:34 (CEST)Odpovědět