Diskuse:Severní Korea

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Harold v tématu „Dědičná monarchie?

Tento článek bych navrhl přesunout na oficiální název státu jenž je Korejská lidově demokratická republika. Přesun však nemohu provést neboť již existuje redirect Korejská lidově demokratická republika. Prosím o Vaše vyjádření a případné provedení.--Zp 18:49, 14. 8. 2005 (UTC)

  • Já nesouhlasím, copak tu je článek "Spojené království Velké Británie a Severního Irska"? Naopak bych se přimlouval, aby i Česká republika byla přesměrována na Česko.--Jilm 18:54, 14. 8. 2005 (UTC)

Německo není na "Spolková republika Německo", Česko není na "Česká republika", Libye není na "Velká libyjská arabská lidová socialistická džamáhíríje"... tak proč by Severní Korea měla být jinde? --Li-sung 18:56, 14. 8. 2005 (UTC)

Souhlas Li-sungem, anglické verzi je také North Korea --Mirek256 19:07, 14. 8. 2005 (UTC)

Neviděl bych přesun jako nutný, pokud bude zachována symetrie názvů Severní Korea/Jižní Korea. a přesměrování Korejská lidově demokratická republika/Korejská republika. Miaow Miaow 19:10, 14. 8. 2005 (UTC)

KLDR je dost zažitý pojem, stejně jako byl pro mou generaci zažitý pojem Německá spolková republika a Německá demokratická republika, ačkoliv se používaly, ale spíše jen neoficiálně či hovorově, i pojmy Západní Německo a Východní Německo. Příklad s Německem je rozhodně výstižnější než příklad s Velkou Británií nebo Lybií, protože zde nejde jen o oficiální pojmenování, ale o rozlišení - před 20 lety bylo Německo rozděleno na východní a západní, tak jako je Korea stále rozdělena na severní a jižní. Názvoslovný problém Severní Korea vs. Korejská lidově demokratická republika je zřejmě problém generační. --Luděk 19:28, 14. 8. 2005 (UTC)

Nic bych nepřesouval, podle mě je název článku v pořádku. Je jednoznačný, dostatečně známý, krátký a také politicky korektní. Redirect z plného oficiálního názvu existuje, takže IMHO není třeba to řešit. Osobně mě ta „lidová vláda lidu“ poněkud rozčiluje. Egg 20:14, 14. 8. 2005 (UTC) Co bude napsáno na stránce o "třídním napříteli"? Gsh 15:16, 15. 5. 2006 (UTC)

plynova komora?[editovat zdroj]

prosim doplnit zdroj. jinak to sem nepatri. je potreba rozsirit. pmp – Tento příspěvek přidal(a) 71.99.85.224, 18:47, 10. 10. 2006 SE(L)Č

Zalogujte se, prosím. --egg 16:48, 10. 10. 2006 (UTC)
Encyklopedie se má držet prokázaných faktů, ne článků z bulvárních novin. Toto heslo je příkladem, jak encyklopedie nemá vypadat. Je snad u hesla USA popsáno, jak jsou mučeni vězňové v Iráku nebo v koncentračním táboře na Guantananu? Nechci autorovi ničit jeho práci, ale žádám ho, aby neověřené pověsti o plynové komoře vymazal, jinak to musím udělat (klidně i opakovaně) za něj. Na politické výkřiky jsou noviny a diskusní fóra, ne encyklopedie. – Tento příspěvek přidal(a) 77.236.210.254 , 08:38, 2. 9. 2007 SE(L)Č
Klidně editujte s odvahou. --Luděk 06:45, 2. 9. 2007 (UTC)

cinsky dobrovolnik[editovat zdroj]

mohl by autor vysvětlit, proč je "mrtvý čínský dobrovolník" v uvozovkách? má autor snad nějaké konkrétní informace o tom, že (ten konkrétní člověk)nešel bojovat dobrovolně? objektivita jde do kopru, je z toho cítit fanatismus přesně takhle wikipedie nemá vypadat

anglicka wiki[editovat zdroj]

A Chinese soldier, killed by Marines of the 1st Marine Division in Korea during attack on Hill 1051, on Kari San Mountain. Uvozovky nikde, jak to? Tuhle propagandu si strčte za klobouk.

Soldier neni zrovna dobrovolník. Zagothal 31. 10. 2010, 08:33 (UTC)

Nahradil jsem to za "mrtvý čínský voják", to je snad všestranně přijatelné. --Váš Mostly Harmless 31. 10. 2010, 08:35 (UTC)


zdroj k vybavenosti severokorejské armády[editovat zdroj]

- jako zdroj ke tvrzení o vybavenosti korejské armády navrhuji tento článek, který jsem před lety našel na netu a připadá mi věrohodný, protože vznikl dávno před krizemi v Sev.Korei: http://www.zvedavec.org/komentare/2003/06/618-strategie-totalni-valky-severni-koreje-proti-usa.htm

Severní Korea není komunistický stát[editovat zdroj]

Ačkoliv Severní Korea vznikla jako sovětský posléze čínský satelit a byla součástí „tábora míru a socialismu“, její současná ústava ke komunismu neodkazuje. A podle vyjádření severokorejského vedení jsou jeho ideály nenaplnitelně[1]. Marx-leninismus byl nahrazen ideologii čučche, která je vytvořena severokorejci. V praktické politice je od devadesátých let preferována armáda. Proto vymazávám nálepku komunistická z nehistorických sekcí tohoto článku.
Ps: Komentátoři označují zemi jako absolutistickou monarchii či rodinou nebo stalinistickou diktaturu. --Jenda H. (diskuse) 8. 4. 2013, 11:33 (UTC)

Na to jsou potřeba dva nezávislé netriviální zdroje. Nebylo by něco lepšího, co by se dalo přidat k té zprávě od Reuters? Například nějaký odborný politologický časopis? --Mozzan (diskuse) 21. 4. 2013, 07:15 (UTC)
(Ačkoliv možná nikoliv nezávislý zdroj.) Já bych jen dodal, že současná severokorejská ústava (resp. mně poslední známé znění k r. 2009) uvádí, v čl. 3, jako vládnoucí principy v zemi čučche a songun (prioritu ozbrojených sil) - v tomto pořadí (prozatím).
Jinak čučche je pro vnějšího pozorovatele těžko popsat - je to varianta komunismu v tom smyslu, že 1) je coby taková severokorejskými ideology označována, vznikla místním vývojem ze stalinismu a užívá komunistickou rétoriku (ovšem modifikovanou - slovům komunismus, marxismus, marxistický atp. majícím nějakou popsatelnou definici mimo hranice Severní Koreje se vyhýbají - namísto toho všude důsledně mluví o "novém, čučche-člověku, výdobytcích čučche-vědy" atd. - výjimkou je snad jen "socialismus" užívaný v co nejobecnějším smyslu), a 2) součástí ideologie je společenské, resp. v praxi státní, vlastnictví a kontrola ekonomiky; ale dál se mohou názory radikálně rozcházet - jde těžko zařadit do hlavního proudu komunistických ideologií, nebo vymezit vůči nim, a definice je mnohem obtížnější než popis některých projevů, protože (mimo ekonomické soběstačnosti, která je jedním z principů, a na kterou bývá většinou redukována) hlavní snahou je nevázat se dogmaty marxismu a nalézat domácí "korejská" řešení, s důrazem na přínos Kim Ir Sena a jeho následovníků - v praxi to pak skutečně vede k tomu, že pro řadu pozorovatelů je to jen fasáda pro dynastickou kontrolu země.
Já jsem pro uvedení čučche protože je to mnohem specifičtější údaj než uvést v infoboxu komunismus obecně, nikoliv protože bych čučche nepovažoval za jeho poddruh.--Hon-3s-T (diskuse) 22. 4. 2013, 13:46 (UTC)

Zdravotnictví[editovat zdroj]

Zdroje z Amnesty international jsou nefunkční. Těžko uvěřit že by severokorejské nemocnice nebyly připojeny k elektrické síti byť je možné, že se potýkají s (častými) výpadky proudu. Navíc podle WHO Amnesty kecá [2]. Je dost možné, že se situace liší region od regionu. Každopádně by bylo dobré zdůraznit, že o tom máme málo informací, které si navíc protiřečí. --Jenda H. (diskuse) 22. 4. 2013, 15:42 (UTC)

Souhlas, je to buď omyl nebo špatný překlad. Mi se ten zdroj podařilo otevřít, je tam "nedostatek elekřiny" (Gro Harlem Brundtlandová, str. 23). --Ladin (diskuse) 22. 4. 2013, 16:31 (UTC)

Žádám odstránit tyto věty[editovat zdroj]

V Severní Korei je rovněž nemyslitelné, aby se dva lidé drželi na veřejnosti za ruce, či si nějakým způsobem projevovali svou náklonnost.

Skutečnost: Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Foto 5 Foto 6 Foto 7 Foto 8

Občané rovněž musí nosit odznáčky, na kterých jsou tito vůdci vyobrazeni.

Větu bych změnil na: "Občané rovněž nosí odznáčky, na kterých jsou tito vůdci vyobrazeni.", protože tyto odznaky zpočátku začalo vyrábět jisté umělecké studio pro straníky, ale později se staly natolik oblíbenými, že je začali nosit i ostatní občané. Četl jsem o tom více ale už nevím najít tu stránku, bylo to v angličtině.


Také bych smazal věty o tom, že jakákoli individuální turistika je nemyslitelná. V současnosti již mnohé cestovní kanceláře nabízejí i možnosti samostatných zájezdů.

Odkaz 1 Odkaz 2 Odkaz 3

--95.103.184.113 6. 1. 2015, 11:16 (CET)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 5 externí odkazy či reference na stránce Severní Korea. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 21. 8. 2018, 04:42 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 4 externí odkazy či reference na stránce Severní Korea. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 4. 9. 2018, 04:52 (CEST)Odpovědět

38. rovnoběžka[editovat zdroj]

Prosím o opravu věty v hlavičce: Na jihu vede podle 38. rovnoběžky hranice s Jižní Koreou, která je jedním z nejmilitarizovanějších míst planety. Takhle ta věta vyznívá, jako že jednou z nejmilitarizovanějších míst planety je jižní soused. Lepší budou 2 věty. Na jihu vede podle 38. rovnoběžky hranice s Jižní Koreou. Tato hranice je jedním z nejmilitarizovanějších míst planety. 185.188.103.138 4. 5. 2019, 20:42 (CEST)Odpovědět


Dědičná monarchie?[editovat zdroj]

V šabloně v bodě státní zřízení je napsáno „de facto dědičná monarchie.” To jako vážně? Je tak "trochu" rozdíl mezi monarchií a diktaturou... kdyžtak dědičná diktatura. Každopádně Kim rozhodně není žádným monarchou a to ani "de facto" a Korea monarchií. Je to "čistá" republiková diktatura - a to jsou obvykle, protože žádná monarchie se diktaturou neoznačuje - kdyžtak despocií/tyranií - to když je panovník krutým, postupuje nezákonně atd. V republikách jsou diktatury (neomezení často i dědiční prezidenti, Vůdci, tajemníci nebo s nějakým jiným označením). Většina diktátorů se veřejně neoznačuje za diktátory. -- Nikétés Ambrosios 12. 5. 2020, 22:56 (CEST)

BTW je snad v tom odkazu (dědičná monarchie), který odkazuje na článek o monarchii - v té mapě světa, kde jsou vyobrazeny současné monarchie ve světa označena i (Severní) Korea, jako některá z forem monarchií..? (A to absolutní, kosntituční nebo některá jiná?) Nebo je snad přímo v tomto článku o Severní Koreji v sekci "Politický systém" nějaká zmínka o spojitosti s monarchií? Chápu, že si to někdo může myslet - ať už k tomu došel jakkoli (každý má názor), ale to neznamená, že má pravdu a nemůže pak dávat na věřejný informační web nepotrzený subjektivní názor - kdyby byl alespoň podložen nějakým (relevantním a hodnověrným) zdrojem.... protože si myslím, že zrovna otázka formy státu/vlády není něco, co by se dalo přejít jen tak ledabyle. Řekl bych, že je to celkem důležité a nemělo by se to opomíjet.
A říct, že nějaká takováto diktatura je "de dacto" monarchií, je docela urážka monarchie. (Jen podotýkám, že systém, který v Koreji vládne nemá s monarchistickým zřízením nic společného). -- Nikétés Ambrosios 13. 5. 2020, 22:46 (CEST)
Díky za upozornění, odstranil jsem, respektive vrátil verzi, která tam byla před 2. únorem 2020, kdy se to tam objevilo. Takové editace by měly být prováděné na základě kvalitních odborných zdrojů. --Harold (diskuse) 14. 5. 2020, 11:35 (CEST)Odpovědět
Někdo chce zdroj ke státnímu zřízení, kde je napsáno, že je to de facto: dědičná diktatura. Nevím proč, když je zřejmě, že to je diktatura jednotlivce (dokonce mají i volby naoko) se vším potřebným, celý systém a forma vlády založená na utlačování a doslova diktování a neoprávněné neomezené moci. Samozřejmě to není jen diktatura, ale i totalita (tzn. diktatura ideologie/strany). Oni totiž mají obojí, jak dědičnou diktaturu (Kimové)- diktaturu jednotlivce, tak zároveň i totalitu (diktatura čučche). Označení "dědičná diktatura ovládaná ideologií čučuche" by bylo příhodné. -- Nikétés Ambrosios 13. 1. 2021, 20:39 (CET)
A pokud si někdo myslí, že to je de facto monarchie, tak to vůbec. Jedno jediné, co to má společného s monarchií je, že má dědičnou hlavu státu, ale i tak je to diktatura. Celý systém a režim je diktatura. Monarchie má svůj systém. Neoprávněná neomezená vláda jedné osoby a jedné strany/totalita, volby naoko, utlačování, diktování, používání hrubé síly a zastrašování.
Monarchie je stejně jako republika forma státu. Diktatura je forma vlády = a hlavně označení pro nedemokratickou republiku (diktatura a totalita). SSSR - nedemokratická republika (totalita), ČSSR - nedemokratická republika (totalita), Bělorusko - nedemokratická republika (diktatura), Sýrie - nedemokratická repubika (diktatura), KLDR - nedemokratická republika (diktatura i totalita), a tak bych mohl pokračovat a vyjmenovat všechny diktatury a totality (nedemokratické republiky). Ano KLDR je dědičná jako monarchie (vyjímečně jsou i volené), ale to je vše. To není to jeiné, co určuje monarchii (a co diktaturu). Má to celý svůj systém, režim a symboliku. Diktatura má zase svůj systém a režim a to všechno KLDR splňuje. Pokud chce někdo zdroje, tak si klidně může dát za odkaz ostatní články z wikipedie, jako Politický režim (nedemokratické režimy), Monarchie, Politický systém atd. Ježiši, kim není žádný panovník a KLDR rozhodně není monarchií ani de facto. De iure je to demokratická republika založená na čučche, de facto je to dědičná diktatura (jednotlivce) ovládaná taky ideologiií čučche (stranou). Diktatura a totalita. U jincýh diktatur to taky není rozděleno na de iure a de facto (i když by mohlo a možná mělo. Jako i u SSSR a dalších).
Na české wikipedii je v tomhle hrozný bordel. Kdyžtak se podívejte na anglickou verzi North Korea, kde nemají žádné státní zřízení, jen vládu a mají tam vypsáno všechno, co tam patří (čučche, republika, pod diktaturou a totalitou, s jednou stranou). A podrobněji to mají rozepsaná v kapitole "Vláda a politika." A přesně to KLDR je, republika s (dědičnou) diktaturou a totalitou. -- Nikétés Ambrosios 13. 1. 2021, 21:26 (CET)