Diskuse:Jim Lovell

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Jann v tématu „Podvýbor pro letectví a vesmírný program

prekonani rekordu[editovat zdroj]

Dal jsem do clanku "chybi zdroj", protoze clanek tvrdi, ze jejich rekord v delce pobytu (cca 14 dni) byl prekonan az v roce 1973. V en:Jim Lovell to nezminuji, zatimco nemci v de:James Arthur Lovell pisi neco o 1970 a Sojuzu 9, stejne tak de:Gemini 7 a v de:Rekorde der bemannten Raumfahrt. Amici zminuji v en:Gemini 7 prekonani rekordu pouze v US. Nema nekdo nejaky verohodny zdroj? --Jx 21:31, 19. 7. 2007 (UTC)

Jelikož Sojuz 9 letěl v roce 1970 17 dní, tak v toto ohledu není co řešit, má tom být rok 1970. Jinak Jim Lovell držel zřejmě i rekord v celkovém součtu nalétaných hodin, který skutečně padal v roce 1973, proto asi to zmatení. --Li-sung 22:16, 19. 7. 2007 (UTC)
Dnes heslo přepíšu. Dle knižní předlohy byl světový rekord Gemini 7 překonán lodí Sojuz 9 v červnu 1970 o čtyři dny. Li-sung měl pravdu. (Zákupák)--P.Starý 14:55, 23. 2. 2008 (UTC)

Doplnění informací o rodině Lovella[editovat zdroj]

Dobrý den, dnes jsem doplnila chybějící info o rodině Lovella žijící v ČR. Dále bych ráda poskytla fotku s věnováním. Ta fotka je identická jako ta, kterou máte na stránce Lovella. Jen je s podpisem a věnováním. Fotku jsem dostala přímo od Lovella jako jeho přímá příbuzná. Jak vám ji mohu poslat? Další info o jeho pobytu a jeho rodině v USA mohu také poskytnout, pokud o ně máte zájem. Kontakt na mě je levovaj@psp.cz (Jana Levová)--88.146.218.20 3. 9. 2018, 04:39 (CEST)Odpovědět


Debata se rozvinula Pod lípou (Wikipedie:Pod lípou#James Lovell (kosmonaut USA)). --Jann (diskuse) 4. 9. 2018, 18:11 (CEST)Odpovědět

Přeneseno z Pod lípy:
Tak díky samozřejmě, jenže ty informace jsou jen těžko ověřitelné a navíc celkem podružné (někdo vlastní vlajku atd.). Bylo by dobré tam přidat české kořeny (má je i enwiki) - ping @Jann:, co by mohl též článek vylepšit, ale psát tímto stylem, kdy lidi uvádíme i s číslem popisným, dobře dle pravidel není. Zaprvé je to neověřitelné a podružné (jak jsem psal), za druhé to jsou citlivá osobní data, která, pokud je ještě nikdo šířeji nereprezentoval, není dobré uvádět.
K fotce; když tam nahraná je, tak proč druhou? OJJ, Diskuse 3. 9. 2018, 05:27 (CEST)Odpovědět
Dobrý den. Jsme rádi, že chcete pomoci a rozšířit wikipedii. Ohledně fotky, tak fotografie se nenahrávají přímo na českou wikipedii, ale na mezinárodní úložiště Wikimedia Commons. Odtamtud je přebíráme do článků. Ohledně informací přidaných do článku, wikipedie je definována jako "encyklopedie shromažďující veřejně publikované vědění". To jest my vám věříme, že jste příbuzná Lovella, ale na tom nesejde, protože zde mohou zůstat jen informace, které již byly někde zveřejněny - v knihách, novinách, časopisech, tv, rozhlase, filmech... atd. K tématu kosmonautů s českými kořeny máme dokonce článek (Kosmonauti českého původu), kde jsou informace, které se mně a kolegům podařilo získat. Rád bych přidal i informace o paní Maškové a Lovellovi a jeho českých příbuzných, ale k tomu je třeba mít nějaký zdroj, nějaké médium, pokud možno co nejserióznější, které o nich psalo/mluvilo (v Česku ideálně časopis Letectví a kosmonautika, přijatelné jsou i noviny nebo zpravodajské portály typu iDnes, Novinek, Aktuálně.cz, ČT...), knihy o kosmonautice... A se podaří dostat do nějakého média článek o Lovellovi a jeho českých příbuzných, tak se o něj budeme moci opřít při rozšiřování článku. Do té doby to nepůjde, i kdyby pan Lovell osobně přijel na setkání wikipedistů a informace potvrdil. Takže tak. --Jann (diskuse) 3. 9. 2018, 19:54 (CEST)Odpovědět
Tak Maškovy se podařilo do článku dostat, ukázalo se, že o nich napsal pan Toufar. A našel jsemi článek o návštěvě z roku 2000. --Jann (diskuse) 3. 9. 2018, 20:22 (CEST)Odpovědět
Konec přenesené části.--Jann (diskuse) 5. 9. 2018, 19:00 (CEST)Odpovědět

Vlajka, foto a adresa[editovat zdroj]

Dobrý den,

co se vlajky týče, tak to není ledajaká vlajka. Má obrovskou hodnotu a je symbolem. Foto by stálo za nahrání, protože odkazuje na české kořeny, které zmiňujete v článku. A Váš strach o citlivé údaje nechápu. Paní Mašková už nežije na dané adrese a nežije ani jako člověk. Můžu se zeptat, o jakých citlivých údajích mluvíte u mrtvého člověka? To abychom snad zvážili i přepsání náhrobků na hřbitovech - tam je jméno a příjmení a data narození, dokonce často i foto zesnulého. Musím Vás upozornit, že GDPR se týká pouze žijících lidí.

Váš přístup mě trochu mrzí, protože bych Vám mohla dát hodně doplňujících informací k uveřejnění. Třeba o jeho současném životě a aktivitách, které jde vždy odzdrojovat. Jenže Vy se k těm informacím ani nedostanete, takže je nikdy v těch zdrojích nenajdete. Netušíte kolik fanoušků kosmonautiky by o takové informace stáli. Ale díky Vašemu přístupu se k nim nedostanou. Škoda.

A nakonec ke zdrojům. To, co jsem napsala se odzdrojovat samozřejmě dá. Když byl naposledy v ČR, byl s ním rozhovor v TV. Stejně tak s mou matkou.

Ale jak jsem již napsala. Svým přístupem jste jen ochudil fanoušky Lovella a Apolla 13 o jeho současném životě.

Levová --88.146.218.20 5. 9. 2018, 01:02 (CEST)Odpovědět

Zdroje o příbuzenstvu v ČR, příběh vlajky[editovat zdroj]

Dobrý den ještě jednou,

dala jsem si 20 minut práci a našla důvěryhodné zdroje, které jste postrádali.

Na fotce s názvem Lovell 2 je vedle Jima Lovella má matka, vedle ní já v mých 23 letech.

Najdete v odkazech i informace o té "bezvýznamné vlajce" na památečním archu s podpisy všech členů posádky (reportáž pořadu Objektiv - ČT), o které ví mimojiné celý svět. Který jsem krátce po odvysílání reportáže dostala od své matky a který jsem Vám nabídla jako fotku. Bohužel i to jste vyhodnotili jako nedůležité.

Najdete zde i informace o jeho matce Blance Maškové. Moje matka v reportáži vysvětluje rodinný příběh.

Snad přehodnotíte svůj přístup a budete ochotni fanouškům Lovella zpřístupnit tyto a další informace o jednom z nejvýznamnějších Čechů.

Závěrem bych ráda uvedla, že to, že rodinný příslušník kapitána Lovella je poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, kde také působí jako členka Podvýboru pro letectví a vesmírný program, rozhodně není nedůležitá informace.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1343500-kapitanem-apolla-13-byl-hrdy-potomek-cecha https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096911352-objektiv/210411030400411/titulky#t=0m44s http://www.dolni-lukavice.cz/e_download.php?file=data/editor/30cs_15.pdf&original=Hlasatel+%C5%99%C3%ADjen+web2.pdf https://www.paladix.cz/gallery.php?ido=11207 https://www.mzv.cz/file/166953/ctn0011.htm

Můj dědeček - strýc Lovella: https://technet.idnes.cz/velitel-apolla-13-021-/tec_vesmir.aspx?c=A150410_164900_tec_vesmir_kuz http://www.oblohanadlani.eu/odborne-clanky/astronauti-s-ceskymi-koreny.html https://books.google.cz/books?id=0lBaDwAAQBAJ&pg=PT317&lpg=PT317&dq=blanka+ma%C5%A1ek+lovell&source=bl&ots=_scF9fZ0Ia&sig=tJDSXV3sCIY7ViX1Ao0UYv9qckI&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwiA3bmuwqLdAhWDESwKHQiMBTQQ6AEwBXoECAQQAQ#v=onepage&q=blanka%20ma%C5%A1ek%20lovell&f=false

S pozdravem,

Jana Levová --88.146.218.20 5. 9. 2018, 01:56 (CEST)Odpovědět

Děkuji za poskytnuté odkazy (i když některé /technet/ jsem mezitím našel a jiný /ct24/ byl v článku už několik let), pro čtenáře bude myslím užitečný zejména Objektiv. Přidal jsem je do článku (Objektiv, českou ambasádu a Miketovu knihu). O vlajce v článku již byla zmínka, nyní je tam odstavec myslím přiměřený - zmíněni jsou jeho prarodiče - manželé Maškovi, jeho matka Blanka, vlajka, dvojí návštěva Lukavic, Remek a přijetí u prezidenta. Jako zajímavost o jeho vztazích k Česku to myslím je přiměřené, idálně bychom se měli více zaměřit na jeho kariéru u NASA a po ní. A pokud máte informace "o jeho současném životě a aktivitách" tak je vložte s odkazy na zdroje, s tím bych neměl problém. Zdraví --Jann (diskuse) 5. 9. 2018, 19:00 (CEST)Odpovědět

Podvýbor pro letectví a vesmírný program[editovat zdroj]

A můžu se ještě zeptat, proč se tak bráníte uveřejnění informace, že jsem jedna z posledních rodinných příslušníků v ČR a jsem v tom podvýboru? Víte proč jsem do toho podvýboru šla? Protože jsem chtěla pro ČR získat součást té lodi. On totiž sbíral části lodí. Pak jsem chtěla skrze něj dojednat stáž pro naše studenty v NASA. Takže to, že se tak úporně bráníte zveřejnění této informace je vlastně strašně kontraproduktivní.

Ale Váš motiv mě opravdu zajímá.

Děkuji za odpověď. --88.146.218.20 5. 9. 2018, 22:42 (CEST)Odpovědět

Protože pro článek „Jim Lovell“ je to triviální informace. --Silesianus (diskuse) 5. 9. 2018, 22:51 (CEST)Odpovědět

No, já si nemyslím. A pokud byste se podíval na stránku Lovella v AJ, tak byste zjistil, že tam je spousta dle Vás nedůležitých informací např. o jeho restauraci atd. Pořád je více než zjevné, že to, že jeho příbuzná je v parlamentu ČR v podvýboru pro letectví, je určitě podstatně důležitější, než že prodal restauraci.

A proto se také nemůžeme divit, že pokud otevřete české a anglické stránky wikipedie na totožné straně, tak na české straně je textu zhruba půlka. Zřejmě si autoři stejně jako Vy myslí, že jsou informace triviální, tak jich uvádí méně.

Ale jisté je, že se určitě nejedná o triviální informaci. Za triviální informace spíš považuji info na stránce Simpsnových zde na wikipedii, která je mimochodem obsáhlejší než text o Lovellovi. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Simpsonovi) Obsahuje podrobný popis určitě moc důležitého gauče, tabule, billboardů a různých vtipů.

Levová --88.146.218.20 6. 9. 2018, 01:59 (CEST)Odpovědět

Dobrý den.
1. Ohledně motivu: zopakuji wikipedie je definována jako "encyklopedie shromažďující předtím publikované vědění". Mohou zde zůstat jen informace, které již byly někde zveřejněny.
2. Že v článku o Lovellovi na anglické wikipedii je více informací, např. o restauraci, než u nás, je smutné. Ale není to proto, že podle mne a kolegů jsou tyto informace nedůležité. Je to proto, že píšeme o jiných lidech a věcech, a prostě si dosud nikdo neudělal na Lovella čas, aby zpracoval jeho heslo pořádně a do hloubky.
3. Že o Simpsonových je na wikipedii více informací než o Lovellovi, je proto, že ty žluté potvůrky mají mezi wiki-autory aktivnější fanoušky než Lovell. Nic víc. Např. Neil Armstrong má kvalitnější článek než cokoliv co je tady o animácích. A co to dokazuje? Že "plytká" témata typu animáků jsou mezi lidmi populární. A že kosmofanoušci dokázali na výbornou nebo dobrou úroveň vytáhnout jen pár článků, zatímco u většiny kosmonautů jsme rádi že tu je aspoň něco.
4. Že OJJ z článku smazal a já jsem nevrátil informace o vás, jako o jeho vzdálené příbuzné a člence oborového podvýboru parlamentu má dva důvody. Jednak si stejně jako Silesianus myslím, že by toto mělo zaznít spíše ve vašem článku jako součást vaší biografie, zatímco vzhledem k Lovellovi jde o velmi okrajovou věc, přinejmenším dokud se nezačně osobně angažovat ve vámi nastíněných aktivitách (bylo by skvělé, kdyby jste uspěla). A za druhé a hlavně - nemáme k tomu zdroje. V těch, které jsem našel, ani v těch které jste jste uvedla výše, se o vás nepíše, jestli se nepletu.
5. Čili podařilo se - s vaším velkým přispěním - dohledat řadu zdrojů ohledně Lovellových prarodičů a návštěv Lukavic, zapracoval jsem je do článku. Až někdo - vy, já, někdo třetí - dohledá zdroje k vašemu příbuzenství s Lovellem, a k vašim aktivitám ohledně kosmonautiky - můžeme začít řešit, zda informace z nich umístíme k Lovellovi nebo k vám, nebo k oběma, a v jakém rozsahu a formě.--Jann (diskuse) 6. 9. 2018, 21:39 (CEST)Odpovědět
PS. Ještě k "argumentu Simpsonovi". Já i kolegové, kteří se ozvali (OJJ, Silesianus) jsme proti tomuto typu argumentace imunní. Debaty o tom že plytká témata mají více článků než závažná, že tu máme víc třetiřadých sportovců než prvořadých profesorů atd. atd., se Pod lípou objevují každoročně. A končí tím, že ke sportovcům je mnohem více zdrojů než k profesorům... a lidi navíc píšou o tom, co je baví... A argument "v jiném naprosto nesouvisejícím článku jsou bezvýznamné triviality" jsem také viděli mnohokrát a mnohokrát odpověděli, že stav jiného nesouvisejícího článku se má řešit tam a ne zde. --Jann (diskuse) 6. 9. 2018, 21:39 (CEST)Odpovědět