Diskuse:Chřástal laysanský

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele OJJ v tématu „

WP:Q[editovat zdroj]

Gumideck[editovat zdroj]

Článek si drží OJJovský standard, dokonce bych řekl, že si sám sobě zvyšuješ laťku kvality, za což budeš samozřejmě po zásluze potrestán :-) Čtení pěkné, srozumitelné, připomínek mám nemnoho.

Děkuji za počtení a proti stříbru nic závažného nemám. Gumideck (diskuse) 24. 6. 2018, 10:57 (CEST)Odpovědět

@Gumideck: Díky Tobě za počtení, pták, co tolikrát přežil svou smrt. :-) Jak to bylo smutné? --OJJ, Diskuse 25. 6. 2018, 13:51 (CEST)Odpovědět
Velmi smutné, očekávej účet za kapesníky :-) Gumideck (diskuse) 5. 7. 2018, 16:29 (CEST)Odpovědět
@Gumideck: :-) --OJJ, Diskuse 5. 7. 2018, 18:04 (CEST)Odpovědět

Vachovec1[editovat zdroj]

Zajímavý článek ve vysoké kvalitě, jak je u autora ostatně zvykem. Mé připomínky:

Historie a systematika
  • Ten si pro průzkum Tichomoří zaplatil služeb možného námořníka Henryho Palmera… – Co si mám představit pod pojmem možný námořník?
  • Místo Rothschilda tento druh z neznámých důvodů popsal roku 1892 umělec a lepidopterolog Frederick William Frohawk. – Za prvé by nebylo od věci uvést, že šlo o Brita (Angličana) a za druhé umělec je příliš široký pojem. Šlo o malíře/ilustrátora zoologických publikací.
  • Důvod taxonomické změny (přejmenování rodu)? Které druhy byly vyčleněny z rodu Porzana do rodu Zapornia a na zakládě čeho? Minimálně synonymum Porzana palmeri by mělo být uvedeno v iboxu, pod tímto jménem chřástala laysanského stále eviduje například ITIS (biolib mimochodem taky, ale to není tak podstatné).
  • Roku 2002 byla vydána studie mající odhadnout vztahy mezi nalétavými ostrovními chřástaly… – Čí studie? Mající odhadnout (to hádali z křišťálové koule)? Z čeho studie vycházela (morfologie, analýza DNA, ještě něco dalšího)?
  • Pravděpodobnými druhy, z nichž se tito ptáci vyvinuli, byl starosvětský chřástal nejmenší (Porzana pusilla) a chřástal temný (Porzana tabuensis)... – Platí a či nebo? Tj. předpokládá se, že mezi předky oněch nelétavých ostrovních druhů byly oba výše zmíněné druhy nebo jen jeden z nich, ale není jasné, který?
  • ...u tří zkoumaných druhů byla doba kratší než půl milionu let. – O něco výše se mluví o čtyřech druzích (ch. laysanský, ch. havajský, ch. mikronéský a ch. hendersonský). Co je s tím čtvrtým?
    • VyřešenoVyřešeno Čtvrtého do tohoto porovnání neuvedli (jen chřástal laysanský, hendersonský a mikronéský), ale ono to s P. palmeri ani moc nesouvisí, takže jsem to vyhodil. --OJJ, Diskuse 1. 7. 2018, 13:11 (CEST)Odpovědět
Výskyt
  • Dále byl od roku 1891 (nepotvrzeně i dříve) vysazován na Východní ostrov, roku 1910 na opakovaný pokus (předchozí introdukce skončila nezdarem kvůli přítomným kočkám) na Písečný ostrov... – Nutno upřesnit, že se jedná o Midway. Východních ostrovů (East Island či Eastern Island) je více (viz en:East Island, en:Eastern Island), totéž platí pro Písečný ostrov (Sand Island), kde jiný Písečný ostrov existuje i přímo na Havaji (viz en:Sand Island).
  • O atolu Pearl a Hermes, když nemáme článek, by se alespoň mohlo uvést, že leží mezi Laysanem a Midwayí.
  • Oahská populace se neuchytila kvůli přítomnosti predátorů. – Ono došlo i pokusu o vysazení na Oahu? Kdy?
  • rozpětí teplot se pohybuje mezi 10 a 29,4 °C – Jakých teplot? Silně pochybuji, že by noční teploty za celý rok neklesly pod 10 °C.
    • KomentářKomentář Tak ve zdroji o tom nic nepíšou (máš ho taky). Upřesnil jsem ale, že se psalo hlavně o atolu Midway (Laysan má ale prý velmi podobné podmínky). Teď mi to zas přijde takové kostrbaté, nejasné... --OJJ, Diskuse 1. 7. 2018, 13:11 (CEST)Odpovědět
Popis
Rozmnožování
  • Příhodné útočiště pro ně představovala například laguna ve středu Laysanu… – Laguna je vodní plocha. Míněny tedy spíše břehy laguny?
Vymizení na Laysanu a introdukce na Lisjanského ostrov
  • V květnu 1923 expedice ostrov opustila a poté zde pták pravděpodobně vyhynul; ostrov postihla písečná bouře. – Za větou je nějaký technický problém s refem.
Pearl a Hermes, vyhynutí na Midwayi

Snad vše. --Vachovec1 (diskuse) 1. 7. 2018, 11:21 (CEST)Odpovědět

@Vachovec1: Díky! Říkám, bez Tebe je zoologie jednonohá. --OJJ, Diskuse 1. 7. 2018, 13:11 (CEST)Odpovědět

[editovat zdroj]

@Vachovec1, Gumideck: Já bych ještě prošel zdroje, ať se vyhneme nějakému renoncu, a přidělil bych DČ. --OJJ, Diskuse 12. 7. 2018, 15:36 (CEST)Odpovědět

@Vachovec1, Gumideck: Tak jsem to ještě prošel, nic moc závažného nenašel (navíc Vachovec1 má zdroje), myslím, že můžeme puzzle dát. --OJJ, Diskuse 18. 7. 2018, 15:31 (CEST)Odpovědět