Diskuse:Alžběta Durynská

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Fagnes v tématu „Přesun

Přesun[editovat zdroj]

Prosím navrhovatele přesunu, aby naznačil, co se má v případě přesunu provést s heslem Alžběta Uherská. --Jvs 24. 7. 2014, 14:37 (UTC)

Navrhovatele jsem vyrozuměl, aby se k výše uvedené výzvě vyjádřil. Pokud zůstane tato žádost bez odezvy, návrh na přejmenování stáhnu. --Faigl.ladislav slovačiny 19. 8. 2014, 18:44 (UTC)

Proti. Nesouhlasím s tvrzením navrhovatele, že je obvyklejší přídomek Uherská. V hist. literatuře, kterou já mám po ruce, se užívá důsledně jména Durynská. Chtělo by to nějaký rozsáhlejší průzkum, alespoň ve 20 relevantních titulech (ne po webech, kde se dnes silně projevuje vliv Wiki).
Chtěl bych také připomenout, že ne vždy se přídomek nějakého světce, panovníka či jiné osobnosti řídí zemí jeho původu, ale spíše zemí jeho působnosti; viz např. sv. Antonín Paduánský (rodem Portugalec z Lisabonu) anebo sv. Hedvika Slezská (rodačka z bavorského Andechsu). --Iaroslavvs (diskuse) 5. 9. 2014, 10:25 (UTC)

Návrh jsem odebral jako zamítnutý. --Wikipedista:BobM d|p 22. 9. 2014, 07:05 (UTC)

Dobrý den, stále si myslím, že přídomek Uherská je obvyklejší než Durynská. Tím nepopírám, že by se přídomek nějakého světce musel řídit zemí jeho původu, často jde skutečně o zemi jeho působnosti, nějaké ustálené pravidlo to ovšem není. Jméno světců a světic se často objevuje v označeních kostelů, v nichž se právě podle mých informací výrazně častěji objevuje přídomek Uherská než Durynská. Stručné odůvodnění mého návrhu se také neopírá o žádné stránky pod vlivem Wikipedie (bylo by to i nelogické, uvážíme-li, že český článek má nyní název Alžběta Durynská). Pokud jde o nynější článek Alžběta Uherská, neuvažoval jsem, co s ním, protože jsem měl za to, že to není článek, ale jen přesměrování. Pokusím se časem dát dohromady podklady reagující na výše uvedené připomínky a pak bych návrh na přejmenování opět vznesl. Zdraví Fagnes (diskuse) 5. 1. 2015, 15:47 (CET)Odpovědět