Diskuse:Úhoř říční

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele OJJ v tématu „Deset let od NČ

Pozor, původní text je copyviem[editovat zdroj]

Článek je ve své původní podobě copyviem z knihy: Baruš, V. a kol. Červená kniha ohrožených a vzácných druhů rostlin a živočichů ČSSR, 2 díl, Praha 1989, S. 36-37. Je sice výrazně rozšířen (proto jsem zde neumísti šablonu), ale některé části copyvio textu zůstaly zcela beze změny. Pokud nemá být článek smazán, je nutné tyto části přepracovat a to tak, aby bylo možné odmazat copyvio verzi z historie bez poškozování autorských práv ostatních autorů! --Šandík 01:53, 21. 11. 2007 (UTC)

Snad se mi v této editaci povedlo odstranit všechny pozůstatky Zp-ho copyvia. Takže by starší revize mohly být odmazány. --Reaperman 13:50, 25. 11. 2007 (UTC)

Dojem z článku[editovat zdroj]

Tak, před několika dny jsem provedl nějaké drobné úpravy textu. Nic jsem tady zatím nepsal, jelikož jsem neměl co. Nechal jsem si to projít hlavou, ale ani po několika dnech jsem na nic nepřišel. Článek se mi prostě líbí a udělal na mě moc dobrý dojem, našel jsem jen opravdu drobné formální nedostatky. Být na mě, dal bych mu po opravení těchto droností hned stříbrnou hvězdičku. --Podzemnik 09:31, 6. 1. 2008 (UTC)

Článek mi připadá pomalu už zralý na nominaci do NČ. Bohužel ho nejsem schopen posoudit meritorně, takže spíš jen formální poznámky. Ještě bych doporučil:

  • Vychytat typografické drobnosti (pevné mezery, spojovníky ve výrazech jako 40-45 cm)
  • Našly by se ještě i místa k vylepšení češtiny (třeba "plůdek je za pomoci Golfského proudu unášen k Evropě" => "plůdek je Golfským proudem unášen k Evropě")
  • Zvážit doplnění více informací o roli úhoře v lidské kultuře; z hlavy mě napadají rčení ("kluzký jako úhoř"), literární zpracování (Ota Pavel), tradiční kuchyňské recepty (úhoř namodro); je známa etymologie slova úhoř?
  • Je otázka, zda veterinární část není trochu příliš dlouhá vzhledem ke zbytku článku; třeba do toho hospodářského významu bych navrhl doplnit přesnější statistiky lovu, úpkud jsou známy (kolik se toho ulovilo v kterých letech). Vůbec čísla a časové řady, pokud jsou k dispozici, by neškodily.
  • Víc informací o pěstování a lovu v ČR by nebylo?

Hodně úspěchů,--Ioannes Pragensis 17:57, 8. 1. 2008 (UTC)

Děkuji za recenze. Na nominaci je IMHO ještě brzy, obzvláště, když nemám dost času věnovat se jeho dokončení tak, jak bych si přál. Jak jsem už napsal, mám plánu udělat ještě několik věcí, ale záviset to bude na tom, jestli se dostanu k vhodným zdrojům a jestli rozsah informace bude dostatečný. A ještě vyjádření k jednotlivým bodům:
  • typografii chci řešit až nakonec, až budu jakž takž spokojen s obsahem, dřív to IMHO nemá smysl
  • to je právě to, s čím budu potřebovat pomoci, občas se vyjadřuji trochu těžkopádně a jako autorovi těch výroků se to pak těžko dohledává, kde je nedostatek
  • Literatura: nad tím jsem přemýšlel, ale nenapadlo mě víc než jen ten Ota Pavel, a kvůli tomu sekci načínat nebudu; Kuchyně: gastronomie je v plánu, ale zatím problém se sháněním zdrojů; Etymologie: Není mi známo, pokusím se poohlédnout zapracováno do příslušného hesla na Wikislovníku, sem se to do článku IMHO nehodí
  • delší to je, ale chtěl jsem do té sekce dát ke každé skupině onemocnění alespoň dva tři zástupce a rovnou o tom informovat trochu víc, a takhle se to natáhlo; k disposici mám statistiku úhořů vylovených v Česku (přesněji v Čechách a na severní Moravě, po jižní Moravě se ještě podívám) na udici a pak nějaký odhad FAO - pokusím se zapracovat
  • je v plánu
--Reaperman 13:54, 11. 1. 2008 (UTC)

Rybomorka úhoří??[editovat zdroj]

Zdravím. Měl bych dotaz na tuhle rybomorku, nikde jsem totiž takovýhle druh nenašel. Jaký je, prosím tě, latinský název? Bylo by dobré ho tam uvést. Podle toho co jsem našel tak u úhořů mohou parazitovat různé druhy rodu Myxobolus.--Flukeman 13:52, 1. 2. 2008 (UTC)

Bohužel nevím. V onemocněních se moc nevyznám a tak tahle část byla založena na Dykovi - Nemoci ryb, ale tu knížku už nemám, musel jsem ji vrátit a nevím, kdy se k ní znovu dostanu. Přinejhorším jsem přemýšlel to vypustit, Ioannes mi stejně vytýkal, že tahle část je proti zbytku dlouhá. --Reaperman 16:49, 1. 2. 2008 (UTC)

Deset let od NČ[editovat zdroj]

Myslím, že článek stále kritéria plní, doporučoval bych ale možná projít IUCN (ohrožení za tu dobu, ochrana). OJJ, Diskuse 1. 12. 2017, 15:55 (CET)Odpovědět