Cassius Dio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dio Cassius)
Cassius Dio
Rodné jménoLucius Claudius Cassius Dio Cocceianus
Narození2. století
Nikaia
Úmrtí3. století
Nikaia
Povoláníhistorik, politik a voják
Významná dílaRómaiké historiá
RodičeCassius Apronianus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lucius Cassius Dio Cocceianus[1] (řecky Δίων ὁ Κάσσιος) (kolem 155 nebo 163/164[2] – po roce 229), známý jako Cassius Dio, Dio Cassius nebo Dio byl starověký římský historik a státní úředník. Vydal osmdesátisvazkové dějiny Říma počínaje příjezdem legendárního Aenea do Itálie přes následný rozvoj od založení města až do roku 229, tedy za období přibližně 1400 let. Některé z těchto knih sepisovaných po dobu 22 let se dochovaly v celku nebo částečně a poskytují tak novodobým badatelům detailní pohled na římskou historii.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Cassius Dio byl synem římského senátora Cassia Aproniana. Narodil se a byl vychován ve městě Nikaia v Bithýnii. Dle byzantské tradice byla jeho matkou dcera nebo sestra řeckého historika, řečníka a filosofa Diona Chrýsostoma. Jeho praenomen nejspíše bylo Lucius, ale na makedonském nápisu publikovaném v roce 1970 je uváděno Cl., tedy pravděpodobně Claudius. Ačkoli byl římským občanem, jeho původ byl řecký a psal v řečtině. Po celý život své rodné město miloval a nazýval jej svým domovem.

Většinu života působil jako státní úředník. Za vlády císaře Commoda působil jako senátor a po smrti Septimia Severa jako guvernér města Smyrny. Kolem roku 205 se stal konzulem. Taktéž působil jako prokonzul v provincicích Africa a Pannonia. Císař Alexander Severus si jej velmi vážil a učinil jej konzulem podruhé, i když Cassiova kousavá povaha rozzlobila pretoriánskou gardu, která požadovala jeho život. Po ukončení svého druhého konzulátu se již v pokročilém věku vrátil do své rodné země, kde zemřel.

Římské dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dio je autorem 80 knih o římských dějinách (Rómaiké historiá), které sepsal po 22 letech badatelské práce. Toto dílo popisuje dějiny města a říše od příjezdu legendárního Aenea do Itálie přes následný vývoj od mytického založení města (753 př. n. l.) až do roku 229. Až po 1. století př. n. l. popisuje pouze souhrn událostí. Poté je již jeho popis podrobnější. Při psaní o době vlády císaře Commoda byl ale velmi obezřetný, co se týče popisu událostí, které se odehrály před jeho očima.

Do dnešní doby se zachovaly části prvních 36 knih, zejména podstatná část 35. a 36. knihy věnující se válkám s Mithridatem VI. Pontským. Následující knihy až do 54. jsou téměř kompletní a věnují se období mezi lety 65 př. n. l.12 př. n. l. 55. kniha se zachovala jen částečně. 56. až 60. kniha se dochovaly v celku a popisují období od Varovy porážky po úmrtí císaře Claudia. Následujících 20 knih se zachovalo pouze částečně jako stručný výpisek od mnicha Ioanna Xifilina žijícího v 11. století. Poslední kniha popisuje období mezi lety 222229 (vláda Alexandra Severa).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cassius Dio na anglické Wikipedii.

  1. Dionovo jméno: L’Année épigraphique 1971, 430 = Κλ΄ Κάδδιος Δίων. Roman Military Diplomas, Roxan, 133 = L. Cassius Dio.
  2. Dle některých autorů se narodil až v letech 163/164 (Millar, F., A study of Cassius Dio, Oxford 1966, str. 13).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Peck, Harry Thurston (1897). Harper's Dictionary of Classical Literature and Antiquities. Harper & Brothers, 1687. ASIN B000K28KCI.
  • Millar, Fergus (1964). Study of Cassius Dio. Oxford University Press, 250. ISBN 0-19-814336-2.
  • Alain Gowing, „Dio's Name“. Classical Philology, Vol. 85., č. 1. (leden 1990), str. 49–54.
  • „Dio Cassius Cocceianus“ in Kol. autorů. Slovník antické kultury. Praha: Svoboda, 1974.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]