Depok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Depok
ᮓᮦᮕᮧᮊ᮪
Depok – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátIndonésieIndonésie Indonésie
Západní Jáva
Správa
StatusMěsto
Oficiální webwww.depok.go.id
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Depok (sundsky ᮓᮦᮕᮧᮊ᮪) je město v provincii Západní Jáva v akronymu Jabotabek v Indonésii. Má rozlohu 200,29 km2. Podle sčítání lidu v roce 2021 mělo město 2.462.215 obyvatel s hustotou 8 746 osob/km2. Většina obyvatel Depoku věří v islámskou víru (s výjimkou potomků původní zakládající rodiny)

Historie[editovat | editovat zdroj]

Depok slovo je zkratka z výrazu De Eerste Protestantse Organisatie van Christenen (indonésky Organisasi Kristen Protestan Pertama, česky První protestantská křesťanská organizace).[1][2] V Depoku se říká, že slovo "depok" pochází ze sundánského jazyka což znamená poustevna nebo bydliště jednoho žijícího člověka v ústraní.[3]

18. května 1696 koupil bývalý důstojník VOC Cornelis Chastelein pozemek o rozloze 12,44 km2, což je 6,2% plochy dnešního (2018) Depoku. Kromě kultivace oblasti s průmyslovými rostlinami za pomoci místních obyvatel byl Chastelein aktivní jako misionář, který kázal křesťanství indickým obyvatelům města. Za tímto účelem zřídil místní shromáždění s názvem De Eerste Protestante Organisatie van Christenen (DEPOC).[3][2]

Před svou smrtí napsal Chastelein (28. června 1714) závěť, která osvobodila otroky Depoku. V roce 1714 se 12 otrokářských rodin stalo pronajímateli a osvobodily muže, ženy a děti. Osvobození otroci jsou také označováni jako Mardijkeri, odvozeno od indonéského slova Merdeka znamenájící svobodu.[4]

Starostové[editovat | editovat zdroj]

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Obchody, restaurace a fast foody[editovat | editovat zdroj]

Depok má rostoucí eklektickou sbírku obchodních center a tradičních trhů. Nákupní střediska a obchody v Dopoku: Mall Depok, Depok Plaza a SixtyOne Building a Depok ITC. Depok má mnoho místních restaurací a několik mezinárodních řetězců jako jsou A&W, Burger King, CFC, KFC, McDonald's, Pizza Hut, Starbucks, a Dunkin Donuts.

Tradiční Depokské trhy (markets): Depok Baru, Depok Lama, Kemiri, PAL, Agung, Musi a Majapahit.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

V Depoku se nachází několik soukromých jazykových škol: EF English First, International Language Programs (ILP), Lembaga Indonesia Amerika (LIA), The British Institute (TBI), Lembaga Pendidikan Amerika Indonesia (LPIA) a několik dalších menších jazykových škol.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Depok je domovským městem fotbalového týmu Persikad Depok a Depok United FC, který v současné době (2018) hraje v indonéské Lize 2.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Depok je partnerské město s:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Depok na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


  1. BARLEY, Tasa Nugraza. The Forgotten Bule Depok | Good News from Indonesia. Good News From Indonesia. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-02.  Archivováno 2. 5. 2016 na Wayback Machine.
  2. a b Depok: Perdebatan Sebuah Nama. Tinulad. 2008-12-31. Dostupné online [cit. 2018-11-30]. (indonésky) 
  3. a b Sundanese English dictionary
  4. Tugu Chastelein Dilarang Berdiri di Depok - Tribunnews.com. Tribunnews.com. 2014-09-06. Dostupné online [cit. 2018-11-30]. (indonésky) 
  5. POST, The Jakarta. Depok: The front line in Indonesia’s fight against waste [online]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-10-04.