Dampfnudel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dampfnudel
Základní informace
Místo původuNěmecko a Francie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dampfnudel (v množné čísle dampfnudeln, výslovnost [ˈdampfˌnuːdl̩]IPA, alsasky psáno Dampfnüdel, v překladu „nudle v páře“) je tradiční jídlo Rakouska, Bavorska, jižního Německa a Alsaska.[1] Jedná se o sladký knedlík, který je smažen nebo vařen ve směsi mléka a másla. Uvnitř má náplň, ovocnou, s džemem nebo vanilkový krém. Obvykle je podáván jako hlavní jídlo. Správný dampfnudel má zlatavou krustu. Dampfnudel se často plete s pokrmem germknödel, ale germknödel je vařen ve slané vodě a posypán mákem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Znak Freckenfeldu

Říká se, že dampfnudel pochází z města Frenckenfeld v Porýní-Falci v blízkosti hranic francouzského Alsaska. Když při třicetileté válce švédští vojáci vtrhli do Freckenfeldu, požadovali výkupné. Místní mistr pekař Johannes Muck se svou ženou a učedníkem udělali dampfnudel, který nabídli vojákům: Těm zachutnal a Muck jim řekl, že pokud budou chtít více dampfnudelů, musí přestat drancovat okolní města a vesnice. Vojáci souhlasili. Od té doby je řada dampfnudelnů vyobrazena na znaku Freckenfeldu.[2]

Ingredience[editovat | editovat zdroj]

K výrobě dampfnudelu se využívají následující ingredience: mouka, voda, droždí, máslo nebo margarín, někdy vejce nebo cukr.[1]

Postup na výrobu dampfnudelu[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dampfnudel na německé Wikipedii.

  1. a b Dampfbuchteln - Sweet Yeast Dumplings, deliciousdays.com; zveřejněno: August 5th, 2005. Navštíveno: 2020-09-03. (anglicky)
  2. Freckenfelder Geschichte Archivováno 14. 9. 2016 na Wayback Machine., vg-kandel.de; PDF [online]. Dorfladen Freckenfeld - Landesschau Rheinland-Pfalz. Navštíveno: 2020-09-03. (německy)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]