Damián z Pavie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Damián z Pavie
Biskup
Úmrtí12. dubna 710/711?
Pavia
Svátek12. duben
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Pravoslaví
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Svatý Damián z Pavie (?12. dubna 710/711?, Pavia) byl italský biskup Pavie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Historických zpráv o jeho životě není mnoho ale jsou dobře zdokumentované. Paulus Diaconus, autor „Historia Langobardorum“ o něm hovoří jako o muži velké svátosti a lásky. Další místní historikové minulých století o něm píší také.

Roku 679 ještě jako kněz milánské diecéze, spolupracoval s biskupem Mansuetem na sepsání dopisu adresovaného byzantskému císaři Konstantinu IV., ve kterém se hovořilo o herezi zvané monotheletismus (jedna z variant ariánství, nauka podle níž byla v Ježíši Kristu přítomna pouze lidská přirozenost a nikoli také božská). Tento dopis byl přečten na Třetím konstantinopolském koncilu a přispěl k potvrzení správné doktríny.

Podařilo se mu urovnat spory mezi Byzantinci a Longobardy, takže město a území Pavie byly ušetřeny od hrůzy války. Pro biskupa nechal postavit novou rezidenci a pro všechny občany termální lázně.

Během jeho biskupské služby vypukl strašlivý mor, aby ho vymýtil, protože se lidské prostředky ukázaly jako zbytečné, nabádal všechny k hlubokému obrácení zvyků a k modlitbě a nechal z Řa přivézt relikvii paže mučedníka svatého Šebestiána a s ní pořádal průvod městem. Podle legendy byli téže noci spatřeni dva andělé na ulici Strada Nuova; Anděl života, který vyhnal s planoucím mečem Anděla smrti.

V politických a náboženských sporech své doby se vždy snažil zachovat dobro církve a neúnavně vedl dialog.

Zemřel 12. dubna roku 710 nebo 711.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Damiano di Pavia na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]