Dačice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dačice
Nádraží v Dačicích
Nádraží v Dačicích
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
MěstoDačice
Souřadnice
Dačice
Dačice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice748822[1]
TraťKostelec u Jihlavy – Slavonice
Nadmořská výška465 m n. m.
V provozu od7. září 1902
Zabezpečovací zařízeníústřední zámek[1]
Dopravní koleje2[1]
Nástupiště (nástupní hrany)1 (2)[1]
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaAutobusové nádraží nedaleko stanice
Služby ve staniciČekárna pro cestujícíBariérové WC
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dačice (německy Datschitz) jsou železniční stanice v severozápadní části města Dačice v okrese Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji v těsné blízkosti řeky Moravská Dyje. Leží na jednokolejné neelektrizované trati 227 Kostelec u Jihlavy – Slavonice. Přibližně 100 metrů jižně je umístěno městské autobusové nádraží. Ve městě se dále nachází železniční zastávka Dačice město.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla zprovozněna 7. září 1902 společností Císařsko-královské státní dráhy (kkStB) prodloužením úseku trati společnosti Místní dráha Kostelec-Telč, vedoucího od 13. srpna 1898 z Kostelce do Telče, dále do Waldkirchenu v Rakousku. Vzhled budovy byl vytvořen dle typizovaného architektonického vzoru nádražních budov společnosti, vzniklo zde též nákladové nádraží.

Provoz na trati zajišťovaly od zahájení Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 Československé státní dráhy (ČSD), místní dráha byla zestátněny roku 1925.[2] Po uzavření hranic s Rakouskem 22. května 1945 byl ukončen i provoz ze Slavonic dále na jih. Od roku 2003 se objevují snahy o obnovení přeshraničního provozu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Po roce 2010 proběhla rekonstrukce kolejiště stanice, vzniklo zde vyvýšené nekryté ostrovní nástupiště se dvěma hranami, k příchodu na nástupiště slouží přechod přes kolej.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Dačice. Portál Provozování dráhy. SŽDC, březen 2017. 
  2. SEKERA, Pavel. Historie železničních tratí, elektronická databáze [online]. Rev. 2011 [cit. 2022-05-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]