Czesław Lang

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Czesław Lang
Osobní informace
Datum narození17. května 1955 (68 let)
Místo narozeníGmina Kołczygłowy
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Cyklistika na LOH
stříbro Moskva 1980 závod jednotlivců
Mistrovství světa v silniční cyklistice
stříbro Valkenburg 1979 časovka družstev
bronz San Cristóbal 1977 časovka družstev

Czesław Lang (* 17. květen 1955 Kołczygłowy) je bývalý polský cyklista kašubské národnosti.[1] Začínal jako dráhař v klubu Baszty Bytów a na olympijských hrách 1976 obsadil s družstvem stíhačů páté místo.

V roce 1977 přestoupil do Legie Varšava a zaměřil se na silniční závody. Na mistrovství světa v silniční cyklistice získal v časovce družstev v roce 1977 bronzovou medaili a v roce 1979 stříbro. Na Letních olympijských hrách 1980 skončil druhý v závodě jednotlivců s hromadným startem a čtvrtý v časovce družstev. V tomtéž roce vyhrál celkovou klasifikaci závodů Kolem Polska a Settimana Ciclistica Lombarda.[2]

V roce 1982 odešel jako první polský cyklista po druhé světové válce k profesionálům.[3] Jezdil v Itálii za týmy Gis Gelati, Carrera–Inoxpran, Del Tongo a Malvor–Sidi, zúčastnil se sedmkrát Giro d'Italia a třikrát Tour de France. Získal etapová vítězství v časovkách na závodech Tirreno–Adriatico a Tour de Romandie. V roce 1988 vyhrál spolu s Lechem Piseckim Trofeo Baracchi. V roce 1989 ukončil závodní kariéru a přijal pozici manažera v týmu Lampre.

V roce 1993 se stal ředitelem závodu Kolem Polska, zasloužil se o jeho profesionalizaci a zařazení do kalendáře UCI ProTour.[4] Založil také závod horských kol Lang Team Grand Prix MTB. Je velkodůstojníkem Řádu znovuzrozeného Polska.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gazeta kaszubska Dostupné online
  2. eRowery Dostupné online
  3. Polski Komitet Olimpijski Dostupné online
  4. Onet Sport Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]