Corrie ten Boom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Corrie ten Boom
Narození15. dubna 1892
Amsterdam
Úmrtí15. dubna 1983 (ve věku 91 let)
Placentia
Příčina úmrtícerebrovaskulární choroba
Místo pohřbeníFairhaven Memorial Park
BydlištěHaarlem
Povoláníspisovatelka, autorka autobiografie a odbojářka
OceněníSpravedlivý mezi národy (1967)
rytíř Oranžsko-nasavského řádu
Nábož. vyznáníkalvinismus
RodičeCasper ten Boom
PříbuzníBetsie ten Boom (sourozenec)
Webwww.tenboom.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cornelia Arnolda Johanna (Corrie) ten Boom (15. dubna 189215. dubna 1983) byla holandská hodinářka, později spisovatelka, která přežila holokaust. Za druhé světové války pomáhala Židům pronásledovaným nacistickým Německem. V roce 1967 jí byl udělen titul Spravedlivý mezi národy. Po válce psala knihy o tom, co prožila a knihy s křesťanskou tematikou. Její nejznámější kniha Útočiště vypráví příběh její rodiny, ukrývání židů a později i jejich zatčení, mluví a nalezení radosti a pokoje i v nelehkých podmínkách. Cestovala po celém světě. Zemřela ve Spojených státech.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v roce 1892 v Haarlemu v severním Holandsku v křesťanské rodině hodináře Caspera jako jeho nejmladší dítě. Stejně jako její otec se začala věnovat hodinářství a vypomáhat mu v obchodě. Roku 1922 se stala první ženou s hodinářskou licencí v Holandsku.

V roce 1940 po okupaci Holandska Německem byla ihned zakázána duchovní společnost „Klub ten Boomových“. Od roku 1942 se celá rodina ten Boomových velmi aktivně zapojila do podzemního hnutí. Ukrývala židovské uprchlíky, které tak uchránila od jisté smrti. Pomoc a ukrývání Židů byla u celé rodiny motivována silnou vírou. Přesto se rodina nijak nesnažila obracet uprchlíky na křesťanskou víru. Dokonce se snažili zajistit uprchlíkům košer stravu a možnost slavit šábes. Celá rodina ten Boomových byla zatčena 28.3. 1944 za pomoci holandského udavače (Corrie se později podařilo zjistit jeho jméno - Jan Vogel). Byli nejprve posláni do vězení ve Scheveningenu, později do Vughtu (holandského koncentračního tábora pro politické vězně) a nakonec do německého koncentračního tábora Ravensbrück. Zde umírá v září 1944 Corriina sestra Betsie. Corrie byla propuštěna v prosinci 1944. V autobiografickém románu Útočiště později napsala, že její propuštění bylo administrativní chybou a o něco později byly v koncentračním táboře postříleny všechny vězeňkyně jejího věku.

Po válce se vrátila do Holandska a později začala podnikat cesty po celém světě, na kterých kázala o křesťanství, lásce a odpuštění. V prosinci 1967 byla oceněna titulem Spravedlivý mezi národy. Za svou činnost za druhé světové války byla povýšena holandskou královnou do šlechtického stavu. Muzeum v Haarlemu, v holandském městě, kde se narodila a strávila větší část svého života, je pojmenováno po ní.

Corrie se nikdy nevdala a neměla žádné děti. Zemřela na své narozeniny v jednadevadesáti letech.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Útočiště
  • Tulákem pro Krista
  • Ježíš je vítěz
  • Odlesky Boží slávy

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]