Cleveland Eaton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cleveland Eaton
Cleve Eaton v roce 2007
Cleve Eaton v roce 2007
Základní informace
Rodné jménoCleveland Josephus Eaton II.
Jinak zvanýCleve
Narození31. srpna 1939
Farfield, Alabama
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Úmrtí5. července 2020 (ve věku 80 let)
Birmingham, Alabama
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Žánryjazz, swing, funk, R&B, pop
PovoláníHudebník, skladatel, producent
Nástrojedouble bass
Aktivní roky19602020
VydavatelBlack Jazz Records
Webhttp://www.clevelandeatonmusic.com/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cleveland Josephus Eaton II. (31. srpna 1939 Farfield5. července 2020 Birmingham) byl americký jazzový basista, producent, aranžér, skladatel, vydavatel a byl ředitelem své vlastní nahrávací společnosti ve Fairfield v Alabamě, na předměstí Birminghamu. Mezi jeho největší úspěchy patří hraní s Ramsey Lewis Trio a Count Basie Orchestra. Jeho nahrávka z roku 1975 s názvem Plenty Good Eaton je považována za klasiku co se týče hudebního žánru funk. Byl uveden do Alabama Jazz Hall of Fame a do Alabama Hall of Fame.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Eaton začal svá studia hudby ve svých pěti letech a ve svých patnácti letech ovládal hru na piáno, trumpetu a saxofon. Na basu začal hrát, když mu učitel povolil si jednu vzít domů, aby mohl každou volnou chvíli trávit cvičením. To vyústilo až v to, že byl později nazýván jedním z nejlepším a nejuniverzálnějším jazzovým hudebníkem v oboru. Eaton pocházel z rodiny, kde byla hudba milována; jeho sestra studovala hudbu na Fisk University a Julliard School of Music v New Yorku. On byl studentem Johna T. Whatleyho, jednoho z nejvlivnějších a nejznámějších učitelů americké jazzové hudby 20. a 30. let 20. století, který učil i hvězdy jako Sun Ra a Erskine Hawkins. Eaton hrál v jazzové kapele na koleji univerzity Tennessee A & I State University, kde získal bakalářské hudební vzdělání. Svůj talent využil při nahrání více než 100 alb a složení více než třikrát tolik písní. Poté, co strávil několik let na cestách jako hudebník a aranžér, se Eaton vrátil zpět do Birminghamu v Alabamě, aby zde v roce 1996 založil nahrávací společnost.

Eaton hrál na významných nahrávkách spolu s Johnem Klemmerem, Ikem Colem, Bunky Greenem, The Dells, Bobby Rushem, Minnie Riperton, Jerrym Butlerem a Rotary Connection, Georgem Bensonem, Henrym Mancinim, Frankem Sinatrou, Billy Eckstinem, Sarah Vaughan, Ellou Fitzgeraldovou. Eaton byl během své sedmnáctileté penze jmenován "hraběcím basistou", kdy nahrával spolu s Count Basie Orchestra. Také vystupoval s Nancy Wilson, Peggy Lee, Mimi Hines, Sammy Davisem Jr., Julie London, Bobby Troupem, Lou Rawlsem, Nipsey Russellem, Morganou King, Glorií Lynne, Herbie Hancockem, Magic City Jazz Orchestra, The Platters, Temptations a The Miracles. V roce 1974 začal vystupovat se svou vlastní skupinou Cleve Eaton and Co. V září roku 1978 Eaton vydal své disko album u společnosti Gull Records GULS63 pod názvem Bama Boogie Woogie, které se umístilo na 35. místě na britském žebříčku BBC Top 75 chart a ve Velké Británii se stalo album velmi populárním, především pak na klubové scéně. V roce 2004 se jeho skupina přejmenovala na Cleve Eaton and the Alabama Stars.

Eaton zemřel 5. července 2020 v Birminghamu v Alabamě. Bylo mu 80 let a byl v posledních měsících svého života hospitalizován.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cleveland Eaton na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]