Clarence E. Mulford

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Clarence Edward Mulford
Narození3. února 1883
Streator
Úmrtí10. května 1956
Portland
Povoláníspisovatel
Témataliteratura
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Clarence Edward Mulford (3. února 1883 – 10. května 1956) byl americký spisovatel, známý jako tvůrce postavy westernového kovboje jménem Hopalong Cassidy.

Mulford se narodil v obci Streator ve státě Illinois. Postavu Hopalonga Cassidyho vytvořil v roce 1904, když žil ve Fryeburgu ve státě Maine. Mnoho povídek a 28 románů bylo adaptováno do rozhlasových pořadů, zfilmováno a stalo se námětem komiksů, přičemž tyto adaptace se ovšem často výrazně odchylovaly od původních příběhů, zejména co do charakterových vlastnosti hrdinů.[1] Kromě příběhů o Cassidym a dalších mužích z ranče Bar-20 Mulford psal také romány a povídky o jiných postavách Divokého Západu; první z nich je Johnny Nelson z roku 1920.[2] Tvořil také literaturu faktu, většinou o americkém Západě, o přírodě a o motorismu.[3]

Ve své populární sérii westernů Mulford vytvořil celý detailní a autentický svět zaplněný postavami, které čerpal ze svých rešerší v knihovnách.[4] Mulfordův životopisec Francis Nevins charakterizoval jeho texty jako „zakořeněné ve viktoriánské konvenci“.[4] Nevins také uvádí, že Mulford jako první vytvořil řadu westernů, které sdílejí svoje postavy, a že na rozdíl od postav většiny pozdějších autorů westernových seriálů Mulfordovy postavy stárnou.[4]

Mulford zemřel na komplikace po operaci v Portlandu. Značnou část peněz za své knihy věnoval místním charitativním organizacím.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Clarence E. Mulford na anglické Wikipedii.

  1. Nevins, Francis M., Jr., 1993, Bar-20: The Life of Clarence E. Mulford, Creator of Hopalong Cassidy, with Seven Original Stories Reprinted. McFarland & Company: Jefferson, North Carolina. pp. 10–11, 116–118.
  2. Nevins, Francis M., Jr., 1993, Bar-20: The Life of Clarence E. Mulford, Creator of Hopalong Cassidy, with Seven Original Stories Reprinted. McFarland & Company: Jefferson, North Carolina. pp. 35–37, 70.
  3. Nevins, Francis M., Jr., 1993, Bar-20: The Life of Clarence E. Mulford, Creator of Hopalong Cassidy, with Seven Original Stories Reprinted. McFarland & Company: Jefferson, North Carolina. pp. 211–218 (bibliography of works by Mulford).
  4. a b c Nevins, Francis M., Jr., 1993, Bar-20: The Life of Clarence E. Mulford, Creator of Hopalong Cassidy, with Seven Original Stories Reprinted. McFarland & Company: Jefferson, North Carolina. p. 124.