Chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice (Smolensk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice
Pohled na Smolenskou katedrálu v zimě
Pohled na Smolenskou katedrálu v zimě
Místo
StátRuskoRusko Rusko, Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium, Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz a Ruské carstvíRuské carství Ruské carství
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevPravoslavná církev a pravoslaví
ZasvěceníZesnutí přesvaté Bohorodice
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Výstavba1677
Další informace
AdresaSmolensk, RuskoRusko Rusko
Oficiální webOficiální web
Kód památky6710028021
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Katedrála Zesnutí přesvaté Bohorodice
Ikona Matky Boží Smolenské z roku 1912

Katedrála Zesnutí přesvaté Bohorodice (rusky Собор Успения Пресвятой Богородицы, zkráceně Успенский собор) v ruském městě Smolensk je katedrálním chrámem Smolenské eparchie Ruské pravoslavné církve. Zasvěcena je zesnutí (nanebevzetí) Bohorodičky. Nachází se v centru města na Chrámovém vrchu a je velmi dobře viditelná již zdaleka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První chrám byl na tomto místě postaven knížetem Vladimírem Monomachem v roce 1101. Dnešní chrám byl vybudován na památku obránců města Smolensk, kteří v roce 1611 raději zapálili střelný prach v muničním skladu v chrámu, než aby se dostali do zajetí polské armády. Exploze chrám výrazně zničila a obránci zahynuli. Nový chrám se začal budovat po připojení města k Rusku. Jeho stavba však trvala poměrně dlouho. Začal ho stavět v roce 1677 A. Korolkov. Ve stavbě pokračoval v letech 1732 až 1740 A. I. Šendel. V plné kráse byl dokončen až v roce 1772. Je vybudován v ruském barokním stylu.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Chrám má tradičně jednu větší a čtyři menší kopule. Pozoruhodným je jeho ikonostas s velkou vrstvou zlata, který okouzlil i Napoleonovy vojáky v roce 1812, kteří okupovali město. Pochází z 18. století a nese prvky klasického staroruského stylu, ale i ukrajinského baroka.

V chrámu se nacházejí také relikvie světce z 13. století Merkuria Smolenského. Velkou ozdobou smolenské katedrály byla ikona Smolenské Bohorodičky, která se ztratila během nacistické okupace města v letech 1941 až 1943 a dodnes se nenašla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Katedrála Zosnutia Bohorodičky (Smolensk) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]