Chrám svatého Alexandra Něvského (Postupim)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Alexandra Něvského
Základní informace
ArchitektVasilij Petrovič Stasov
Výstavba1829
Materiálcihla
Pojmenováno poAlexandr Něvský
Poloha
AdresaNördliche Vorstädte, NěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Alexandra Něvského (německy Alexander-Newski-Gedächtniskirche, rusky Александро-Невский храм) se nachází v městské čtvrti Alexandrovka německého města Postupim. Je to chrám ruské pravoslavné církve, který slouží ruské diaspoře, která žije v tomto německém městě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ruská čtvrť Alexandrovka byla vybudována v letech 18261827 za panování pruského panovníka Fridricha Viléma III. pro příslušníky ruských vojáků, kteří sloužili v jeho armádě. Čtvrť byla pojmenována na počest ruského imperátora Alexandra I. Později se ruská komunita rozšiřovala a vznikla proto potřeba založit pravoslavný chrám. Ten vznikal v letech 18261829 na vrchu Kapellenberg. Jeho hlavním architektem se stal V. Staße, který ji navrhl v duchu tradičního staroruského architektonického stylu. Chrám byl zasvěcen knížeti svatému Alexandrovi Něvskému. Od roku 1930 se v chrámu bohoslužby nekonaly. V roce 1949 připadl chrám moskevskému pravoslavnému patriarchátu a začaly se v něm sporadicky konat pravoslavné bohoslužby. V roce 1986 byl jmenován pravoslavný kněz. Dnes žije v Postupimi okolo 1000 pravoslavných věřících.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Staroruský architektonický styl je doplněn prvky novogotiky a neoklasicismu. Chrám má čtvercový půdorys a zdobí jej pět kupolí. Nejvyšší symbolizuje Krista Spasitele a čtyři menší čtyř apoštolů. Fasádu chrámu zdobí obrazy Krista Spasitele (západní fasáda), sv. Alexandra Něvského (jižní fasáda) a jiných světců. v interiéru se nachází jednořadý ikonostas.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chrám svätého Alexandra Nevského (Postupim) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]