Cerkev Setkání Páně (Kožany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cerkev Setkání Páně
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníUvedení Páně do chrámu
Architektonický popis
Stavební slohlidová architektura
Výstavba1760
Další informace
AdresaKožany, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cerkev Setkání Páně v Kožanech je dřevěná řeckokatolická filiální cerkev postavená v roce 1760 v Kožanech. Patří do farnosti Beloveža,[1] děkanátu Bardejov v Prešovské archieparchii Slovenské řeckokatolické církve. Od roku 1968 je chráněna jako národní kulturní památka Slovenské republiky.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Doba, kdy byla cerkev postavena, není přesně známa. Pravděpodobně vznikla roku 1698, i když někteří badatelé předpokládají pozdější datum, druhou polovinu 18. století. Po roce 1945 byla mimo jiné restaurována,[3] v letech 1969-71 byla obnovena polychromie a naposledy byla renovována v roce 2004.

Architektura a vybavení[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o orientovanou dvoupatrovou budovu s dřevěnou konstrukcí.[3]. Kněžiště je nevelké, menší než loď, čtvercového půdorysu, pravoúhle uzavřené. Chybí samostatný srub. Loď je širší, obdélná, na její západní straně je šikmá pilířová a rámová věž s kněžištěm. Na věži jsou zvony, jeden z nich, datovaný rokem 1406, patří k nejstarším na východním Slovensku. Nad presbytářem je trojitá sedlová střecha, nad lodí lomená stanová střecha. Střechy jsou kryté šindelem, stěny prkenné.

Uvnitř jsou roubené kopule v lodi a kněžišti. Interiér lodi a kněžiště je zdoben figurální a ornamentální polychromií z roku 1797.[3] Dekorativní kartuše zobrazují biblické výjevy a postavy světců. Na východní stěně svatostánku je vyobrazen Kristus s křížem a anděly, na jižní stěně Péče o Pannu Marii. V lodi pak Ukřižování, výjevy ze života Adama a Evy a obrazy apoštolů. Malířskou výzdobu kopule tvoří zobrazení korunovace Panny Marie, čtyř evangelistů a tří hierarchů.

Ikonostas s neobvyklým uspořádáním tvoří ikony z různých období. Nejstarší jsou malby na predele pod ikonami Krista Pantokratora a Setkání Páně ze 17. století.

Fundátorem polychromie byl Adam Čajka a některých ikon ikonostasu Ignác Čajka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cerkiew Spotkania Pańskiego w Kožanach na polské Wikipedii.

  1. grkatpo.sk. Dostupné online. (slovensky) 
  2. pamiatky.sk. Dostupné online. (slovensky) 
  3. a b c BRYKOWSKI, Ryszard. Łemkowska drewniana architektura cerkiewna w Polsce, na Słowacji i Rusi Zakarpackiej. Wroclaw: Zakład Narodowy imienia Ossolińskich, 1986. ISBN 83-04-01989-2. S. 149. (polsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Magdalena i Artur Michniewscy, Marta Duda, Cerkwie drewniane Karpat. Polska i Słowacja, Wydawnictwo Rewasz, Pruszków, 2003, ss. 262-263 ISBN 83-89188-08-2

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]