Caesar a Kleopatra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Caesar a Kleopatra
Caesar a Kleopatra v inscenaci izraelského národního divadla ha-Bima v roce 1953
Caesar a Kleopatra v inscenaci izraelského národního divadla ha-Bima v roce 1953
AutorGeorge Bernard Shaw
Původní názevCaesar and Cleopatra
Jazykangličtina
Žánrhistorická hra
Předchozí a následující dílo
Pekelník
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Caesar a Kleopara (1898, Caesar and Cleopatra) je divadelní hra anglického dramatika irského původu Georga Bernarda Shawa, nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok 1925. Jde o druhou z her, která vyšla roku 1901 ve sbírce Tři hry pro puritány (Three Plays for Puritane) společně s hrami Pekelník (1897, Devil's Dicsiple) a Obrácení kapitána Brassbounda (1899, Captain Brassbound's Conversion). Puritáni však nebyli pro Shawa náboženští horlivci, nýbrž střízliví realisté, kteří stejně jako on zavrhovali sentiment i sebeklam a prosazovali osvobozující poznání.

Hra je parodií tragédie Williama Shakespeara Antonius a Kleopatra a je zaměřená proti idealizujícímu pojetí velké lásky. Na rozdíl od Shakespearovy vášnivé a heroické Kleopatry je Shawova Kleopatra zcela nehrdinská, ale zato neodolatelná mladičká koketa. Caesar, kterého Shaw pojmul ve shodě s německým historikem Theodorem Mommsenem jako reformátora s demokratickými sklony bojujícího s aristrokratickým senátem, není ve hře Kleopatřiným milencem, ale učitelem, který z ní vychovává ženu a uvážlivou královnu. Musí však odjet do Říma a Kleopatra se mezitím naivně nadchne pro krasavce Marka Antonia, který není schopen předvídat zvraty dějin.

Podle hry byl roku 1945 natočen britský film režiséra Gabriela Pascala v hlavních rolích s Claudem Rainsem a Vivien Leighovou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]