Bývalá navigační věž (Červená hora)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bývalá navigační věž
ruiny základů věže a nová věž vysílače
ruiny základů věže a nová věž vysílače
Účel stavby

radarová navigační věž z druhé světové války pro potřeby Luftwafe

Základní informace
Výstavba1941
Zánik1995
StavitelNěmecká armáda (Wehrmacht)
Poloha
AdresaČervené hoře, pohoří Nízký Jeseník, Guntramovice, Budišov nad Budišovkou, okres Opava, Moravskoslezský kraj, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bývalá navigační věž se nachází na Červené hoře v nadmořské výšce cca 748 m v pohoří Nízký Jeseník v katastru vesnice Guntramovice (části obce Budišov nad Budišovkou) v okrese Opava v Moravskoslezském kraji. Bývalá navigační věž se nachází jihovýchodně od vrcholu Červené hory. Na místě lze nalézt železobetonové trosky základů příhradové ocelové konstrukce věže.

Za druhé světové války, Německá armáda (Wehrmacht), pro potřeby leteckých sil (Luftwafe), vybudovala v roce 1941 na Červené hoře radarovou a meteorologickou stanici s navigační věží a dřevěnou budovou pro vojsko. V roce 1995 byla věž stržena, protože vibrace věže vyvolané větrem rušily seismická měření na blízké meteorologické stanici.[1]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Na vrcholu Červené hory se také nachází Meteorologická stanice Červená u Libavé a vysílač.

Západním směrem se nachází památný strom Zlatá lípa a Lávový suk Červená hora.

Severozápadním směrem se nachází Kaple svatého Jana Nepomuckého, Pomník obětem bitvy u Guntramovic a Cesta Česko-německého porozumění.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. S.R.O, Turistika cz. Červená hora-vulkán a stopy generála Laudona. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-07-01]. Dostupné online.