Bush House (Londýn)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bush House
Průčelí Bush House
Průčelí Bush House
Základní informace
ArchitektHarvey Wiley Corbett
Výstavba1935
Poloha
AdresaWestminster, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky1066492
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bush House je budova nacházející se mezi londýnskými ulicemi Aldwych a Strand v městském obvodu City of Westminster. Do roku 2012 čtyři z jejích pěti křídel využívala BBC World Service. Páté křídlo slouží pro HM Revenue & Customs.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Schodiště uvnitř budovy.

Autorem návrhu budovy je architekt Harvey Corbett. Bush House byl zbudován podle jeho návrhu v roce 1923, přičemž další křídla vznikla v letech 19281935. Budova byla původně postavena pro anglicko-americkou obchodní společnost vedenou podnikatelem Irvingem T. Bushem, po němž je i pojmenována.

Budova byla slavnostně otevřena Lordem Balfourem dne 4. července 1925, a to při příležitosti oslav amerického dne nezávislosti. Během otevření byly odhaleny dvě sochy stojící nad vchodem do budovy. Jejich autorem je americká sochařka Malvina Hoffman. Sochy symbolizují anglo-americké přátelství, přičemž i samotná budova nese nápis: "Věnováno přátelství anglicky mluvících lidí". Budova je postavena z portlandského kamene a v době svého dokončení byla nejdražší budovou na světě – náklady na její výstavbu dosáhly přibližně 2 miliony liber.

Cizojazyčné vysílání BBC začalo v roce 1938 vysílat z Broadcasting House na Portland Place. V roce 1941 byla budova těžce poškozena během bombardování, a proto bylo vysílání přestěhováno do Bush House v centru Londýna. BBC World Service se zcela přestěhovala do budovy až v roce 1958.

Přestože BBC v budově sídlí už skoro půl století, budova jí nikdy nepatřila. V současnosti je majitelem objektu japonská společnost Kato Kagaku, se kterou měla BBC uzavřenou nájemní smlouvu do roku 2010. BBC World Service se odsud vystěhovala v roce 2012. Od roku 2015 patří budova pod King's College London, která zde plánuje rozšířit svůj univerzitní kampus.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bush House (Londýn) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]