Brandon Slay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brandon Slay
Osobní informace
Rodné jménoBrandon Douglas Slay
Datum narození14. října 1975 (48 let)
Místo narozeníAmarillo, Texas USAUSA USA
StátSpojené státy americké
Sportovní informace
KlubTascosa Rebels (s.š. tým)
Penn Quakers (uni. tým)
Dave Schultz WC (záp. klub)
OTC Colorado Springs (vrch. OTC)
TrenéřiJohnny Cobb (Rebels)
William Beakley (osob.)
Jim Lord (osob.)
Brian Dolph (sparing DSWC)
Roger Reina (Quakers)
Kevin Jackson (OTC)
Bruce Burnett (repr. OH2000)
Kategoriestřední váha
Zápasnický stylnárodní zápas, volný styl, zápas řecko-římský
Účast na LOH2000
Údaje v infoboxu aktuální k roku 2021
Přehled medailí
Olympijské kruhy Zápas na LOH
zlato LOH 2000 Sydney −76 kg

Brandon Douglas Slay (* 14. října 1975 Amarillo, Texas) je bývalý americký zápasníkvolnostylař, olympijský vítěz z roku 2000.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Dětství strávil po rozvodu rodičů mezi rodným Amarillem a Houstonem.[1] Zápasení se začal aktivně věnovat na amarillské střední škole Tascosa pod vedením Johnnyho Cobba. S týmem Rebels se stal mistrem školské ligy Texas Panhandle v letech 19911993. Zápas kombinoval s americkým fotbal – v roce 1992 byl vyhlášen nejlepším obranářem školské ligy Texas Panhandle. Na podzim roku 1993 dostal stipendium na philadelphské University of Pennsylvania, za kterou zápasil pod vedením Rogera Reiny.[2] S týmem Quakers soutěžil v školské lize Ivy League.[3] Studium na univerzitě ukončil v roce 1998.

Od roku 1999 se věnoval výhradně olympijskému zápasu v olympijském tréninkovém středisku (OTC) v Colorado Springs pod vedením Kevina Jacksona. V americké volnostylařské reprezentaci se prosadil v olympijském roce 2000 ve váze do 76 kg. Na dubnové a červnové americké olympijské kvalifikaci porazil své hlavní soupeře Joe Williamse a Briana Dolpha a získal nominaci na olympijské hry v Sydney. V Sydney byl nalosován do první skupiny s největším favoritem ruským Čečencem Buvajsarem Sajitevem. V úvodním kole skupiny porazil 4:1 na technické body Bulhara Plamena Paskaleva a v souboji o postup ze skupiny nastoupil proti Sajtijevovi. V úvodní minutě prolomil Sajtijevovu obranu útokem na nohy a koršunem získal vedení 3:0 na technické body. Náskok však do konce prvního poločasu neudržel a po třech minutách byl výsledek vyrovnaný 3:3. Do konce šestimunotvé hrací doby se výsledek nezměnil a zápas šel za nerozhodného stavu 3:3 do prodloužení. Po půlminutě prodloužení Sajtijeva nabral útokem pod pás, kterým se mu dostal za záda za rozdílový bod k vítězství 4:3. Způsobil tak jednu z největších senzací olympijských her v Sydney. Ve čtvrtfinále porazil po prodloužení 2:2 na technické body na pomocná kritéria ruského Oseta Gennadije Lalijeva v dresu Kazachstánu. V semifinále proti ruskému Inguši Ademu Bereketovi v dresu Turecka nařídil po nerozhodném prvním poločase na začátku druhého rozhodčí dle tehdy platných pravidel kontakt (klinč), při kterém rozpojil jako první ruce a prohrával 0:1 na technické body. Vzápětí však využil hrubé Bereketovy chyby v parteru a otočil výsledek koršunem na 3:1. Bodový náskok udržel do konce hrací doby a postoupil do finále proti Němci Alexandru Leipoldovi. Úvodní poločas finále s Leipoldem skončil nerozhodně 0:0. Druhý poločas začal vzájemným kontaktem. Situaci nezvládl, nedokázal zapnout ruce za zády Němce a dostal 2 trestné body. Navíc musel do parteru, ve kterém ztratil další technický bod. Do konci hrací doby ztratil ještě jeden a po porážce 0:4 na technické body získal stříbrnou olympijskou medaili.

V říjnu 2000 byl tři týdny po finále pozitivně testován na zakázanou látku nandrolon jeho přemožitel Leipold. Po diskvalifikaci Alexandra Leipolda se posunul na první místo a získal dodatečně zlatou olympijskou medaili.[4] Po zisku olympijské medaile se k vrcholové přípravě nevrátil. Věnuje se trenérské a influencerské práci.

Výsledky ve volném stylu[editovat | editovat zdroj]

Turnaj 1999 2000
24 25
-76
Olympijské hry 1.
Mistrovství světa
Panamerické hry
Panamerické mistrovství

Olympijské hry a mistrovství světa[editovat | editovat zdroj]

Olympijské hry a mistrovství světa
Kolo Výsledek Bilance Soupeř Výsledek KB ∑KB Styl Datum Turnaj Místo
2000 Olympijské hry Zlatá medaile do 76 kg ve volném stylu
finále vítězství* 5-0 Německo Alexander Leipold (GER) DQ – doping (0:4) 4 16 Zápas ve volném stylu 28.–27. srpen 2000 Olympijské hry Austrálie Sydney, Austrálie
semifinále vítězství 4-0 Turecko Adem Bereket (TUR) tech. body (3:1) 3 12
čtvrtfinále vítězství 3-0 Kazachstán Gennadij Lalijev (KAZ) tech. body (2*:2) 3 9
1. skupina vítězství 2-0 Rusko Buvajsar Sajtijev (RUS) tech. body (4:3) 3 6
1. skupina vítězství 1-0 Bulharsko Plamen Paskalov (BUL) tech. body (4:1) 3 3

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.brandonslay.com [online]. [cit. 2021-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. Archivovaná kopie. www.themat.com [online]. [cit. 2021-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. Archivovaná kopie. wrestlingtexas.com [online]. [cit. 2021-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-02-13. 
  4. http://assets.espn.go.com/oly/summer00/news/2000/1017/822771.html

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]