Bombový útok na Bostonský maraton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bombový útok na Bostonský maraton
Místa výbuchu
Místa výbuchu
Cílcivilisté
Mrtví lidé
  • 3 diváci na Boylston Street
  • 1 policista v kampusu MIT
  • pachatel při přestřelce ve Watertownu
Zranění lidé280[1]
Datum15. dubna 2013 20:45 SELČ
MístoBoston, Massachusetts
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
PachateléDžochar Carnajev
Tamerlan Carnajev (zabit)
Použité zbraněbomba z tlakového hrnce, pistole, auto
Potrestání pachateletrest smrti (zrušen odvolacím soudem)[2]
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bombový útok na Bostonský maraton se stal 15. dubna 2013. Okolo 14:45 lokálního času (20:45 SELČ) cca 12 sekund po sobě odpálili islámští teroristé v cíli maratonu dvě bomby vyrobené z tlakových hrnců naplněných hřebíky a kuličkami z ložisek. Událost se odehrála v ulici Boylston Street, nedaleko náměstí Copley Square. Zemřeli tři lidé a 264 bylo zraněno.[2] Jako pachatelé byli označeni bratři DžocharTamerlan Carnajevovi, legální muslimští[3][4] přistěhovalci ze severního Kavkazu, kteří v USA žili od roku 2001.

Oběti[editovat | editovat zdroj]

Situace bezprostředně po prvním výbuchu

Tři oběti podlehly svým zraněním: osmiletý Martin Richard, jehož matka Denise Richardová utrpěla poranění mozku a šestiletá sestra přišla o nohu, 29letá Krystle M. Campbellová, vedoucí restaurace z Medfordu a Lu Ling-c' (Lu Lingzi), 23letá postgraduální studentka na univerzitě v Bostonu z čínské Šanghaje. Minimálně 14 lidí přišlo o končetiny. Bomby byly sestrojeny z tlakových hrnců, které byly naplněny prachem ze zábavní pyrotechniky. Takový typ bomby není příliš účinný, neboť produkuje relativně slabou tlakovou vlnu a malý počet velikých fragmentů. Pro srovnání lze uvést 20 kg TNT s 50% úmrtností na cca 4 m a 99% úmrtností na cca 3,5 m na tlakovou vlnu v hustém davu, což znamená asi 50 obětí.

Dne 18. dubna byl podezřelými zastřelen na kampusu MIT policista Sean Collier.

Památník obětem útoku[editovat | editovat zdroj]

Na místě úmrtí obětí z Boylston Street byl v srpnu 2019 dokončen památník od sochaře Pabla Eduarda sestávající ze třech 120–180 cm vysokých kamenných sloupů, dvou spojených a jednoho stojícího o samotě. Původ sloupů je pevně spjat s každou z obětí: sloup věnovaný Martinu Richardovi pochází z jeho rodné čtvrti Dorchester, k němu připojený sloup pro Lu Ling-c' byl věnován Bostonskou univerzitou a materiál pro třetí sloup upomínající Krystle Campbellovou pochází z ostrova Spectacle Island v bostonském zálivu. Kolem sloupů stojí okrasné lampy z bronzu a skla vysoké 5 až 6 metrů.[5]

Útočníci[editovat | editovat zdroj]

Dne 18. dubna byl v Bostonu konán tiskový brífink, kde vystoupil Richard DesLauriers, speciální agent z bostonské divize FBI pověřený případem, který řekl: „Po velmi detailním rozboru videa, audia a dalších důkazů, vypouštíme fotografie těchto dvou podezřelých. … Aby bylo jasno, tyto obrázky budou těmi jedinými, a zdůrazňuji, těmi jedinými, které by veřejnost měla zhlédnout, aby nám mohla být nápomocna. Jiné fotografie by neměly být považovány za věrohodné.“ Souběžně s tím další agenti zveřejnili fotografie dvou podezřelých, kteří byli ještě týž den identifikováni jako Tamerlan a Džochar Carnajevovi.

Carnajevovi byli etničtí Čečenci, muslimové žijící v USA legálně od roku 2001, mladší Džochar získal americké občanství. Tamerlan byl bývalý boxer, byl ženatý a měl dítě, Džochar studoval vysokou školu.[6] Tamerlan se radikalizoval asi pět let před teroristickým útokem. Kvůli islámu přestal boxovat, ačkoli se chtěl jednu dobu dokonce stát olympijským reprezentantem USA.[7]

Tamerlan a Džochar přišli hned v den, kdy byly jejich fotografie zveřejněny, v rezidenční čtvrti Watertownu do potyčky s policií, která rychle vyústila v přestřelku. Džocharovi se podařilo utéci, Tamerlan byl zabit (okolnosti jeho úmrtí se rozcházejí – podle ozbrojených složek při přestřelce, podle médií v nemocnici, podle některých svědků do něj vjelo ozbrojené SUV). Džochar byl nakonec dopaden policií 19. dubna několik ulic od místa přestřelky, kde se skrýval v menší lodi. Utrpěl zranění, krvácel a byl ve vážném stavu dopraven do nemocnice.[8] Následné zprávy z médií informovaly jednak o tom, že nebyl ozbrojen a též, že se k útoku přiznal.

Omyly amerických občanů o původu teroristů[editovat | editovat zdroj]

Někteří občané Spojených států amerických zaměnili původ dvou teroristů, když se domnívali, že pocházejí z České republiky namísto z Čečenska. V internetových diskuzích tak někteří Američané neznali skutečný název jimi kritizovaného státu.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Were you or was someone you know injured in the Boston marathon bombings? Share your story [online]. NBC News [cit. 2013-04-17]. Dostupné online. 
  2. a b Útočník z bostonského maratonu si zaslouží trest smrti, napsal Trump, Novinky.cz, 2020-08-03 [cit. 2020-08-03]
  3. Studie: Média v USA zveličují útoky muslimů, bílý terorista je zajímá méně, iDnes.cz, 2018-07-21 [cit. 2020-08-03]
  4. Atentátník z Bostonu nutil matku k zahalování. Vlastní žena ho neznala, Lidovky.cz, 2013-04-22 [cit. 2020-08-03]
  5. MARCELO, Philip. Memorial to victims of Boston Marathon bombing completed. Associated Press [online]. 2019-08-19 [cit. 2019-08-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Atentátníci z Bostonu? Jeden miloval Borata, druhý byl premiantem školy [online]. Lidovky.cz [cit. 2013-04-23]. Dostupné online. 
  7. Atentátník z Bostonu nutil matku k zahalování. Vlastní žena ho neznala [online]. Lidovky.cz [cit. 2013-04-23]. Dostupné online. 
  8. MÁNERT, Oldřich. V Bostonu dopadli podezřelého teroristu, skrýval se v lodi. Prozradila ho krev. iDNES.cz [online]. 2013-04-19 [cit. 2020-05-16]. Dostupné online. 
  9. Archivovaná kopie. storify.com [online]. [cit. 2015-04-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]