Bohdalůvka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bohdalůvka
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterzaniklá vesnice
ObecHolštejn
OkresBlansko
KrajJihomoravský kraj
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíHolštejn
Bohdalůvka
Bohdalůvka
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bohdalůvka je zaniklá ves, jejíž lokalita se nachází asi 1,8 km SSV od obce Holštejnokrese Blansko.

Podle archeologických nálezů ves vznikla ve druhé polovině 13. století. Poprvé se ale objevila až v listině roku 1463, kdy Machna z Valdštejna pohnala Půtu ze Sovince a Doubravice, který v té době vlastnil hrad Holštejn, že jí protiprávně držel vsi Sloup, Šošůvku, Gadišinu, Bohdalůvku, Svatoňůvku, Vaňkouš, Hartmanice a les Bič. Roku 1492, kdy se stala součástí plumlovského panství, je uváděna jako pustá společně se Sloupem, Šošůvkou, Hartmanicemi a dalšími pustými osadami Vaňkoušem, Svatoňůvkou, Radišinou a Lúčkou. Naposledy se v historických listinách uvádí jako Bohdalevsko roku 1592, kdy ji jako pustou koupil od Jana z Pernštejna Bernard Drnovský z Drnovic a připojil ji k rájeckému panství.

Bohdalůvka byla typickou krátkou dvouřadou lesní lánovou osadou, která měla pravděpodobně čtrnáct stavení, sedm na každé straně. V reliktu stavení č. 1 byl nalezen hrot šípu s tulkou. Ves zanikla požárem. Podle archeologů, kteří objevili nejmladší keramiku z konce 14. století, zanikla Bohdalůvka pravděpodobně již za husitských válek.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČERNÝ, Ervín. Výsledky výzkumu zaniklých středověkých osad a jejich plužin: historicko-geografická studie v regionu Drahanské vrchoviny. 1. vyd. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost, 1992. 143 s. ISBN 80-85048-40-X. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]